Το English breakfast που έγινε English dinner: Οι κρίσιμες συζητήσεις για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής

To English breakfast (αγγλικό πρωινό) που έγινε English lunch, που έγινε English dinner. Οι ανακοινώσεις του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί στην Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής, που πλέον, μετά το μεταναστευτικό, το θέμα στο τραπέζι είναι το Brexit. Ή μάλλον, όπως το θέτουν οι ίδιοι, η αποφυγή του.

Now "English dinner" with time tbc. Bilateral consultations continue. #EUCO #UKinEU

— Preben Aamann (@PrebenEUspox) February 19, 2016

The "English meal" now to start at 16h (tbc). Bilateral #UKinEU consultations go on. #euco

— Preben Aamann (@PrebenEUspox) February 19, 2016

Οι συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών βρίσκονται σε «κρίσιμο» σημείο και η συνεδρίαση που επρόκειτο να αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), αναβλήθηκε για το βράδυ, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Μάλιστα, ζητήθηκε από τους ηγέτες να κλείσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία και για αύριο, Σάββατο καθώς όλοι προβλέπουν ότι η διήμερη Σύνοδος θα ξεπεράσει τα χρονικά όρια.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν τελικά ξανά στις 21.00 (ώρα Ελλάδας). Όπως εκτιμά ο Guardian, τη στιγμή που οι ηγέτες καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα αποτελεί ένα θετικό σημάδι ότι η συμφωνία είναι ορατή. Και αυτό γιατί ο Ντόναλντ Τουσκ έχει υπονοήσει ότι δεν θα συγκαλούσε τη Σύνοδο εκ νέου εάν δεν πάρει το οκ και από τους 28 ηγέτες.

Η «νέα σχέση» της Μεγάλης Βρετανίας

Η Μεγάλη Βρετανία ουσιαστικά ζητά μια νέα σχέση με την ΕΕ, με περισσότερη αυτονομία για τα εθνικά κοινοβούλια και ευελιξία στην ολοκλήρωση. Ουσιαστικά ζητά «λιγότερη Ευρώπη».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει εντάξει στις διεκδικήσεις της και επιμέρους θέματα, όπως για παράδειγμα αλλαγές στην παροχή βρετανικών επιδομάτων σε υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ και το νομικό ζήτημα της εξαίρεσης από τη ρήτρα «συνεχώς στενότερης ένωσης» - κάτι για το οποίο δίνεται παράλληλη μάχη μεταξύ συνταγματολόγων και νομικών δίπλα στις αίθουσες των συνομιλιών των ηγετών. Τα θέματα αυτά σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες παραμένουν ανοικτά.

Τα 4 βασικά αιτήματα Κάμερον

Τα βασικά θέματα πάνω στα οποία «χτίζονται» οι διεκδικήσεις Κάμερον, αποτυπώνονται σε 4 κεντρικά σημεία και περιγράφονται στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ τον Νοέμβριο.

Υπερκράτος: Ρητή δέσμευση από τις Βρυξέλλες ότι η Βρετανία δεν θα συμμετέχει σε καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους και θα εξαιρεθεί από την θεμελιώδη ευρωπαϊκή αρχή της μεγαλύτερης ενοποίησης.

Ευρώ: Ρητή δήλωση ότι το ευρώ δεν είναι το επίσημο νόμισμα της ΕΕ, καθιστώντας σαφώς ότι η Ευρώπη είναι μια πολυνομισματική ένωση.

Γραφειοκρατία: Σύστημα «κόκκινης κάρτας» προκειμένου να σταματήσει η έκδοση ανεπιθύμητων οδηγιών και να επιτραπεί η κατάργηση υφιστάμενων νόμων της ΕΕ.

Μεταρρύθμιση: Νέα δομή για την ίδια την ΕΕ. Το Λονδίνο επιθυμεί την αναδιοργάνωση του μπλοκ των 28 χωρών προκειμένου οι εννέα χώρες που βρίσκονται εκτός Ευρωζώνης να μην κυριαρχούνται από τα 19 κράτη-μέλη, με εγγυημένο καθεστώς προστασίας για το Σίτι του Λονδίνου.

Ζητά με λίγα λόγια να αλλάξει όλο το πλαίσιο πάνω στο οποίο έχει χτιστεί η ΕΕ.

Οι διαβουλεύσεις

Ο πρώτος γύρος των συζητήσεων ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις έξι τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Βρυξελλών) και επρόκειτο να συνεχιστούν με το «αγγλικό πρωινό». Όμως το αγγλικό πρωινό έγινε μεσημεριανό και στη συνέχεια βραδινό. Στο μεταξύ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον πραγματοποιεί διμερείς επαφές με ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ.

Latest consultation on #UKinEU with @David_Cameron @JunckerEU @fhollande. #EUCO pic.twitter.com/JKaJH67WLT

— Donald Tusk (@eucopresident) February 19, 2016

Επιστρέφοντας το μεσημέρι της Παρασκευής στο χώρο της Συνόδου, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε πως έχει γίνει κάποια πρόοδος, αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία. «Θέλουμε συμφωνία, αλλά δεν θα αποδεχθούμε συμφωνία που δεν ικανοποιεί τις βρετανικές ανάγκες» είπε -στον ίδιο δηλαδή ακριβώς τόνο με τις αναφορές του την προηγούμενη ημέρα.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ επιβεβαίωσε την πρότασή του να γίνει ξεκάθαρο ότι η Βρετανία δεν θα μπορεί να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους μιας συμφωνίας. «Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Μία συμφωνία με την Βρετανία είναι τελική» έγραψε ο βέλγος πρωθυπουργός στο Twitter.

Διαβάστε επίσης:

Οι επιπτώσεις ενός Brexit στη Βρετανία και την ΕΕ

Τα ανταλλάγματα που ζήτησε ο Τσίπρας για το προσφυγικό και το βέτο της Αθήνας

Ρίτσαρντ Μπράνσον: Ένα "Brexit" θα κατέστρεφε τη Βρετανία, θα μπορούσε να καταποντίσει την ΕΕ

Η σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ σε 12 ημερομηνίες

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα