Τι μέλλει γενέσθαι με τη ΔΕΗ

Πέρα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης, η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε δεινή θέση μπροστά σε ένα σταυροδρόμι νέων συνθηκών που προκύπτουν.

Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επιβάλλει στη ΔΕΗ να έχει κάτω από το 50% στο μερίδιο λιανικής και χονδρικής αγοράς ως το 2020 καθιστώντας ένα μέρος της παραγωγικής της δυναμικότητας πλεονάζον. Αρκετές λιγνιτικές μονάδες της φτάνουν στο όριο οικονομικής
ζωής τους και θα είναι σχεδόν αδύνατη η λειτουργία τους εντός των περιβαλλοντικών και αποδοτικών ορίων υπό το διαμορφούμενο καθεστώς εκπομπών CO2. Ο βασικός μέτοχός της, το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι σε θέση να τοποθετήσει κεφάλαια, να στηρίξει ένα γενναίο αναπτυξιακό σχέδιο. Πώς θα κάνει επενδύσεις η ΔΕΗ, πώς θα εκσυγχρονίσει τις μονάδες της, πώς θα επεκταθεί στην αγορά των ΑΠΕ, πώς θα ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό που έρχεται και στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας;

Η ΔΕΗ χρωστά πολλά και της χρωστούν πολλά ενώ προκειμένου να πείσει τις τράπεζες να της χορηγήσουν το πρόσφατο ομολογιακό δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ δεσμεύθηκε να τους «ενεχυριάσει» τωρινές και μελλοντικές συμβάσεις μεγάλων πελατών της. Μπορεί να αναζητά καλλιτεχνικό διευθυντή, αλλά μόνο τα ληξιπρόθεσμα προς αυτήν χρέη από στρατηγικούς και μη κακοπληρωτές είναι 2,6 δισ ευρώ.

Χρωστά μεγάλα ποσά σε εργολάβους έργων και στις θυγατρικές της που ελέγχουν τα δίκτυα ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα να ελέγχεται από την ΡΑΕ για καταχρηστική παρακράτηση χρημάτων. Οι οφειλές αυτές ανακυκλώνονται και λειτουργούν σαν ντόμινο στην ελληνική αγορά ενέργειας, με τους διαχειριστές των δικτύων να χρωστούν χρήματα στους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και τη ΔΕΗ να επικαλείται την ένδεια που αντιμετωπίζει το ταμείο. Χαμένοι είμαστε τελικά όλοι εμείς στους οποίους μετακυλίεται το χρέος.

Υπό το φως των παραπάνω συνθηκών παρουσιάζουμε στο παρόν άρθρο ένα χαρτοφυλάκιο 5 ενδεικτικών προτάσεων-λύσεων για την επόμενη μέρα της ΔΕΗ που προέκυψε έπειτα από συναντήσεις με αρμόδιους φορείς, εργαζόμενους στον ενεργειακό τομέα, εμπειρογνώμονες και επεξεργασία θέσεων από μέλη της Κεντρικής Υποστήριξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.

1. Μία Μικρή νέα ΔΕΗ (30-40%) ή Δύο Μικρές νέες ΔΕΗ (
Keywords
Τυχαία Θέματα