Τα ρωσικά πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα τσουνάμι που θα πλήξουν τις ΗΠΑ

Τα πυρηνικά όπλα είναι τόσο φοβερά όσο και τρομακτικά. Σε μια στιγμή, οι εκρήξεις τους μπορούν να εξαϋλώσουν τους ανθρώπους, να αφανίσουν τις πόλεις και να εξαλείψουν τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Αλλά θα μπορούσε αυτή η φοβερή δύναμη να αξιοποιηθεί από τη Ρωσία ή άλλα πυρηνικά έθνη έτσι ώστε να προκαλέσουν θανατηφόρα τσουνάμι ενάντια σε μια εχθρική ακτογραμμή, όπως ανέφεραν πρόσφατα κάποια από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης;

Εάν ρωτήσετε έναν πυρηνικό φυσικό, είναι πιθανό να ξεκαρδιστεί από τα γέλια.

«Θα ήταν
μια ηλίθια σπατάλη ενός άψογου πυρηνικού όπλου», δήλωσε, στο Business Insider, ο Γκρεγκ Σπριγκς, φυσικός πυρηνικών όπλων στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore/

Γι' αυτούς τους λόγους η παραπάνω υπόθεση δεν έχει νόημα και παρακάτω εξηγείται από πού προέρχεται ο εν λόγω μύθος.

Η επιστήμη της παραγωγής πυρηνικών κυμάτων

via GIPHY



Ένα πυρηνικό όπλο εκρήγνυται κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

Κάποιος μπορεί να ανατρέξει στις υποβρύχιες δοκιμές πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στις δεκαετίες του 1940 και του 1950, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων «Crossroads Baker» και «Hardtack I Wahoo» για να καταλάβει το γιατί. Αυτές οι υποβρύχιες πυροβολαρχίες - σχεδόν εξίσου ισχυρές με τις βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα ή το Ναγκασάκι, τον Αύγουστο του 1945 - εκρήγνυνται στην επιφάνεια, εκτοξεύοντας πυλώνες θαλασσινού νερού πάνω από ένα μίλι ψηλά, ενώ παράλληλα εξουδετερώνουν ισχυρά σεισμικά κύματα.

Ορισμένα πολεμικά πλοία που είχαν παραταχθεί κοντά στις εκρήξεις εξαϋλώθηκαν. Άλλα εκτοξεύτηκαν σαν τα παιχνίδια που ρίχνουμε στη μπανιέρα και βυθίστηκαν. Άλλα υπέστησαν σοβαρές βλάβες στους κινητήρες και άλλες ζημιές από τα σεισμικά κύματα. Και -ιδίως- οι εκρήξεις σχεδόν διπλασίασαν το ύψος των κυμάτων στα κοντινά νησιά των ατολών, κατακλύζοντας τις εσωτερικές περιοχές εκεί.

Ωστόσο, ο Σπρίγκς αναφέρει ότι είναι απίθανοακόμη και οι πιο ισχυρές πυρηνικές βόμβες να μπορούσαν να προκαλέσουν την απελευθέρωση ενός ισχυρού τσουνάμι.

«Η ενέργεια σε ένα μεγάλο πυρηνικό όπλο είναι μόνο μια σταγόνα σε έναν κάδο σε σύγκριση με την ενέργεια ενός ισχυρού τσουνάμι», είπε. Έτσι, κάθε τσουνάμι που προκλήθηκε από κάποιο πυρηνικό όπλο δεν θα μπορούσε να είναι πολύ ισχυρό».

Για παράδειγμα, ο σεισμός και το τσουνάμι «Tohoku», το 2011, που σκότωσαν περισσότερους από 15.000 ανθρώπους στην Ιαπωνία απελευθέρωσαν περίπου 9.320.000 μεγατόνους (MT) ενέργειας TNT. Αυτή η ενέργεια είναι εκατοντάδες εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα, το 1945, και περίπου 163.000 φορές μεγαλύτερη από την πυρηνική δοκιμή «Tsar Bomba» της Σοβιετικής Ένωσης, στις 30 Οκτωβρίου 1961, που ήταν η πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή στην ιστορία.

«Και δεύτερον, λόγω της μικρής στερεάς κλίσης που θα δημιουργηθεί μετά από ένα τσουνάμι το οποίο προκαλείται από πυρηνικά (προς την κατεύθυνση της ακτογραμμής), το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας θα σπαταλούνταν στο να επιστραφεί στη θάλασσα", δήλωσε ο Σπρίγκς.

Ίσως ο πιο καταδικαστικό λόγος ενάντια στη χρήση πυρηνικών όπλων για την πυροδότηση των τσουνάμι είναι το κατά πόσο αποτελεσματικότερα το ίδιο όπλο θα μπορούσε να σκοτώσει τους ανθρώπους πάνω από το έδαφος.

«Αν έριχναν ένα όπλο 10 MT απευθείας πάνω σε μια πόλη, θα μπορούσαν να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε αντίθεση με ένα μικρό τσουνάμι που προκαλείται από πυρηνικά, το οποίο μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να σκοτώσει μόνο μερικές χιλιάδες ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται μέσα σε λίγες χιλιάδες γιάρδες από τις παραλίες», δήλωσε ο Σπρίγκς. «Εν ολίγοις, δεν το πιστεύω».

Η προέλευση του μύθου πυρηνικού τσουνάμι

Ο ισχυρισμός ότι οι υποβρύχιες πυρηνικές εκρήξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφικά τσουνάμι φαίνεται να έχουν ξεκινήσει και να διαδίδονται από κάποια βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε αυτές τις ιστορίες αναφέρθηκε με ένα σχόλιό του ο Βίκτορ Μπαρανέτς, πρώην εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στο Komsomolskaya Pravda, ένα ρωσικό μέσο ενημέρωσης. Εκείνη την εποχή, ο Μπαρανέτς ανταποκρινόταν στην επιθυμία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ κατά 54 δισεκατομμύρια δολάρια, πέραν του ετήσιου προϋπολογισμού των περίπου 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων - ισχυριζόμενος ότι το ποσό αυτό είναι περίπου 10 φορές υψηλότερο από αυτό των ετήσιων στρατιωτικών επενδύσεων της Ρωσίας.

Σύμφωνα με μια μετάφραση που έγινε στις 8 Μαρτίου από το Μέσο Ανατολικό Ινστιτούτο Ερευνών Μέσων Ενημέρωσης, ο Μπαρανέτς πρότεινε ότι η Ρωσία «έχει ήδη βρει ασύμμετρες απαντήσεις» για να αντιμετωπίσει τέτοια στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ. Η φράση που φαίνεται παρ΄όλα αυτά να προστέθηκε είναι η εξής:

«Οι πυρηνικές εκρηκτικές κεφαλές μπορούν να τροποποιήσουν την πορεία και το ύψος τους, έτσι ώστε κανένας υπολογιστής να μην μπορεί να υπολογίσει την τροχιά τους ή, για παράδειγμα, οι Αμερικανοί να μπορούν να παρατάξουν τα τανκς, τα αεροπλάνα και τα στρατεύματα των ειδικών δυνάμεων κατά μήκος των ρωσικών συνόρων. Και εμείς θα φυτέψουμε πυρηνικές βόμβες στην ακτογραμμή των ΗΠΑ( οι οποίες θα «κοιμούνται» μέχρι να τους δοθεί η εντολή)».

Από τις 30 Απριλίου, μερικά βρετανικά μέσα ενημέρωσης - συμπεριλαμβανομένων των Daily Star, Daily Mail, Telegraph και The Sun - έγραψαν ότι ο Μπαρανέτς ισχυρίστηκε ότι τέτοιες πυρηνικές βόμβες θα μπορούσαν να εκραγούν υποθαλάσσια για να προκαλέσουν θανατηφόρα τσουνάμι κατά των αμερικανικών παράκτιων στόχων.

Αλλά το κείμενο του Μπαρανέτς δεν αναφέρεται σε υποθαλάσσιες εκρήξεις ή τσουνάμι. Στην πραγματικότητα, στις 2 Μαΐου o ίδιος έκανε μία δήλωση διαψεύδοντας τα σχόλια περί τσουνάμι.

Το σχόλιο που έκανε ο Μπαρανέτς στην πραγματικότητα είχε ως εξής:

«Στη Ρωσία, οποιοσδήποτε φοιτητής που διαθέτει έναν υπολογιστή θα εξηγήσει ότι το" Status-6 "είναι ένα ρωσικό σχέδιο ενός μη επανδρωμένου πυρηνικού υποβρυχίου. Η αποστολή της συσκευής είναι να παραδώσει πυρηνικό πυρομαχικό με στόχο την καταστροφή σημαντικών παράκτιων οικονομικών στοιχείων του εχθρού, επιφέροντας εγγυημένες σοβαρές ζημίες και δημιουργώντας εκτεταμένες ζώνες ραδιενεργού μόλυνσης». "

Το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Μπαρανέτς, σύμφωνα με έτο Newsweek, και οι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν την ύπαρξη πυρηνικών βομβών.

Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία από κοινού έχουν αναπτύξει πάνω από 3.700 πυρηνικές εκρηκτικές κεφαλές, έχοντας συγκεντρώσει χιλιάδες αποθέματα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα