Συστάσεις Χαρδαλιά για τους εορτασμούς της μεγάλης μουσουλμανικής εορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ

Σε επείγουσα ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενόψει της σημερινής και αυριανής μουσουλμανικής εορτής ”Κουρμπάν Μπαϊράμ”, τονίζει τα εξής, σχετικά με τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό του κορονοϊού:

«Στις 31 Ιουλίου 2020 είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές των μουσουλμάνων, η εορτή για τη Θυσία του Αβραάμ, το Ιντ αλ Αντχα ή κουρμπάν μπαϊράμ.

Τα θρησκευτικά καθήκοντα των μουσουλμάνων για την εορτή της Θυσίας του Αβραάμ υπενθυμίζουμε ότι θα πραγματοποιηθούν μόνο μέσα στα Τζαμιά σύμφωνα με όσα προβλέπονται

στην ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.34060, της οποίας η ισχύς έχει παραταθεί μέχρι την 21/8/2020, δηλαδή επιτρέπεται ένα άτομο ανά 5 τ.μ. και με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Σε Τζαμιά που είναι μεγαλύτερα από 500 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 100 άτομα. Κάθε πιστός πρέπει να έχει μαζί του το δικό του χαλάκι προσευχής.

Απαγορεύεται η πραγματοποίηση προσευχών σε δημόσιους χώρους και οι Δήμοι που έχουν παραχωρήσει χώρους για την πραγματοποίησή τους πρέπει άμεσα να ανακαλέσουν αμέσως τις σχετικές άδειες. Στα προαύλια των Τζαμιών επιτρέπεται να συγκεντρωθούν μέχρι 10 άτομα και με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους, ενώ θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μάσκα.

Φυσικά, οι χειραψίες, τα χειροφιλήματα, η ανταλλαγή ασπασμών και εναγκαλισμών αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας και γι′ αυτό πρέπει να αποφεύγονται.

Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να παραμείνουν σπίτι τους. Η προσευχή στο σπίτι είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία τους.

Απαγορεύεται επίσης η συγκέντρωση άνω των 10 ατόμων σε εορταστικά γεύματα ή δείπνα.

Ευχόμαστε στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας χρόνια πολλά για την αυριανή εορτή και επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα, ώστε κάθε μέρα χαράς και προσευχής αφιερωμένη στον Θεό να μην μετατραπεί σε αιτία και εστία μετάδοσης του κορονοϊού».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ 16 κρούσματα κορονοϊού σε δεξαμενόπλοιο αγκυροβολημένο ανοιχτά του Πειραιά Η άγνωστη επίδραση του κορονοϊού στον εγκέφαλο των ασθενών Πάνω από 17εκατ. τα κρούσματα κορονοϊού - Αύξηση και ανησυχία σε Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο
Keywords
Τυχαία Θέματα