Συγκρότηση προανακριτικής για 10 πολιτικά πρόσωπα σχετικά με το σκάνδαλο Novartis εισηγείται ο Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Παιχνίδι σε τριπλό ταμπλό θα κάνει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα: οικονομία, ονομασία ΠΓΔΜ και το σκάνδαλο Novartis. Σε αυτά τα τρία σημεία αναμένεται να κινηθεί και η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (στις 11 το πρωί).
Για

το σκάνδαλο της Novartis ο πρωθυπουργός θα εισηγηθεί την πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνδράμουν όλοι στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Υπογραμμίζεται ότι η στάση απέναντι στα ζητήματα διαφθοράς αποτελεί μια από τις βασικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα και είναι βέβαιο ότι την κυβερνητική πρόταση θα ψηφίσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Για την οικονομία επισημαίνεται όχι μόνο η θετική πορεία που ακολουθείται, αλλά και το τέλος της πορείας αυτής που είναι η έξοδος από τα μνημόνια χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και προληπτική γραμμή στήριξη. Για την κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη σημασία πως από την τελευταία επιτυχημένη έκδοση ομολόγων αφενός αντλήθηκε νέο χρήμα για το απόθεμα ρευστότητας που θα αφορά την επόμενη ημέρα από το μνημόνιο και αφετέρου επετεύχθη χαμηλό κόστος δανεισμού.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει τους βασικούς στόχους για την προσεχή περίοδο, τόσο μέχρι την έξοδο από το μνημόνιο όσο και μετά.
Σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί θα φτάσουν στην Αθήνα τα τέλη του μήνα για να ξεκινήσουν την τέταρτη (και τελευταία) αξιολόγηση, ενώ τίποτα δεν αποκλείει να υπάρξει νέα σύγκρουση του ΔΝΤ με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ στο ζήτημα του δημοχίου χρέους.
Όσον αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ θα συνεχιστούν οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος τόσο για το όνομα όσο και για τα αλυτρωτικά στοιχεία που υπάρχουν στη νομοθεσία της γείτονος. Εκτιμάται ότι έως το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχει διαπιστωθεί αν υπάρχουν δυνατότητες για λύση και έτσι θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει από την ελληνική πλευρά η σύνταξη της σχετικής πρότασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα