Στο νέο σχολικό πρόγραμμα της Τουρκίας, ο Ατατούρκ, ο Δαρβίνος και ο όρος Τζιχάντ αλλάζουν σημασία

Στο μάθημα των θρησκευτικών στα δημοτικά σχολεία της Τουρκίας, οι δάσκαλοι θα προωθήσουν τη μη βίαιη σημασία της λέξης “τζιχαντ” που αποδίδεται ως “να αγωνίζομαι” ως “την αγάπη για την πατρίδα”, σύμφωνα με τους New York Times.

Και πόσο μάλλον σε μια χώρα που η εικόνα του Μουσταφά Κεμαλ Ατατουρκ,
δημιουργού του σύγχρονου τουρκικού κράτους το 1923, υπάρχει παντού.

Σε μια μουσουλμανική χώρα-στην πλειοψηφία-η οποία για χρόνια προκαλούσε πόλωση μεταξύ της θρησκευτικής πλειοψηφίας και μιας μειοψηφίας της ελίτ, οι κριτικοί ισχυρίζονται ότι η αναθεώρηση περισσότερων από 170 θεμάτων προς διδασκαλία της κυβέρνησης του Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν, αντιπροσωπεύουν μια μετωπική επίθεση στην ήδη εύθραυστη παράδοση στην εκκοσμίκευση.

Οι αλλαγές έρχονται σε μια έντονη στιγμή για σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των δυτικών συμμάχων, μετά την καταστολή του Ερντογάν στους συμμάχους του μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε πέρυσι, το οποίο το νέο αναλυτικό πρόγραμμα χαρακτηρίζει ως “θρυλική, ηρωική ιστορία”.

“Αυτό δεν αποτελεί παρά μια επανάσταση για να αλλάξει η δημόσια εκπαίδευση και να εξασφαλισθεί ότι επικρατεί μια συντηρητική, θρησκευτική αντίληψη του κόσμου”, είπε ο Soner Cagaptay, διευθυντής του Τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την πολιτική της Ανατολής.

Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα αλλάζει την ερμηνεία και εφαρμογή Ατατουρκ στη μοντέρνα Τουρκία. Στα λύκεια της Τουρκίας, το όνομα του Καρόλου Δαρβίνου θα απουσιάζει από το μάθημα της Βιολογίας.

Πηγή: New York Times
Keywords
Τυχαία Θέματα