Τουρκικοί «τσαμπουκάδες»: Μεγάλη στρατιωτική άσκηση εν όψει του κουρδικού δημοψηφίσματος στο βόρειο Ιράκ

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε στρατιωτική άσκηση στα σύνορα Τουρκίας- Ιράκ στις 18 Σεπτεμβρίου, μία εβδομάδα πριν η κυβέρνηση των Κούρδων του βορείου Ιράκ πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο της δημοψήφισμα με διακύβευμα την ανεξαρτησία, στις 25 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet
Daily News, η άσκηση άρχισε στην επαρχία της Σιλώπης, κοντά στο Χαμπούρ, στα βόρεια των συνόρων της Τουρκίας με την Συρία και το Ιράκ. Ο τουρκικός στρατός λέει ότι η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της Τουρκίας» στα σύνορα.

Περίπου 100 στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης, άλλων τεθωρακισμένων κ.α. συμμετέχουν στην άσκηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan.

Η άσκηση αυτή λαμβάνει χώρα αφού η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η επιλογή του προέδρου των Κούρδων του βορείου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, να προχωρήσει με το δημοψήφισμα, αποτελεί θέμα εθνικής ασφαλείας και η Άγκυρα θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στο ζήτημα σε ομιλία του στις 18 Σεπτεμβρίου, λέγοντας πως «οποιαδήποτε πρωτοβουλία απειλεί την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας θα έχει την απαιτούμενη απάντηση».

Ο Γιλντιρίμ μίλησε για «κάποιους που κυνηγούν όνειρα στη Συρία και το Ιράκ, προσπαθώντας να ιδρύσουν ένα «τεχνητό κράτος», και τόνισε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων στα νότια σύνορά της με το Ιράκ και τη Συρία.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με την τοπική κουρδική κυβέρνηση στο βόρειο Ιράκ, ωστόσο φοβάται πως ένα ενδεχόμενο αποτέλεσμα υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα θα ενίσχυε τις αυτονομιστικές/ αποσχιστικές τάσεις στην κουρδική μειονότητα της Τουρκίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα