Σκληρές μάχες στο Azovstal, οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν μέσα

Η Ρωσία ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι οι δυνάμεις της θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal, στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης και θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο για τρεις ημέρες από αύριο, Πέμπτη (5/5), ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να βοηθήσει να ”σωθούν” οι τραυματίες που βρίσκονται στον χώρο

της χαλυβουργίας.

Η Κομισιόν παρουσίασε το νέο προτεινόμενο 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που στοχεύει στην σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, το τραπεζικό σύστημα αλλά και τους ”προπαγανδιστές” του Κρεμλίνου μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και τον ίδιο τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών. 

Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει οριστική συμφωνία με ορισμένες χώρες να εκφράζουν διαφωνίες και ενστάσεις.

Την ίδια στιγμή ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις πέραν της Ανατολικής Ουκρανίας, βυθίζοντας στο σκοτάδι πολλές περιοχές της Λβιβ ενώ στο στόχαστρο παραμένει και η Οδησσός.

Ολες οι εξελίξεις

23.37 Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν «αιματηρές μάχες» στο χαλυβουργείο Azovstal

Μέσα στο χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη, οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν «δύσκολες αιματηρές μάχες» ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα, αναφέρει το Reuters.

«Είμαι περήφανος για τους στρατιώτες μου που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να συγκρατήσουν την πίεση του εχθρού... η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη», είπε ο Ντένις Προκοπένκο, ο διοικητής του ακροδεξιού τάγματος Αζόφ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Telegram.

23.15Το 90% των όπλων μεγάλου βεληνεκούς με οβίδες που είχαν δεσμευτεί να στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία έχουν μεταφερθεί, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, μετέδωσε το CNN

“I can tell you that more than 90% of the 90 howitzers that were pledged to Ukraine in the last two presidential drawdown authorities are actually in Ukrainian hands," said a senior US defense official. https://t.co/iiQCNakFS3

Kylie Atwood (@kylieatwood) May 4, 2022

22.46 Το συγκλονιστικό ημερολόγιο πολέμου ενός 8χρονου κοριτσιού

«Πέθαναν τα 2 σκυλιά μου, πέθανε και η γιαγιά μου η Γκάλια και το ίδιο και η αγαπημένη μου πόλη της Μαριούπολης».

My 2 dogs died, my grandma Galia died too and so did my favorite city of Mariupol. Diary of 8 yo from basements of #Mariupol. No child ever should have such memories. Ever. pic.twitter.com/8S4bN9MhIv

— Lesia Vasylenko (@lesiavasylenko) May 4, 2022

22.09 Βρετανία: Η Ρωσία χτυπά μη στρατιωτικούς στόχους για να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα των Ουκρανών

Το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να χτυπά μη στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα της χώρας.

Οπως επισημαίνει, η Ρωσία έχει επικεντρώσει τις χερσαίες προσπάθειές της στην ανατολική πλευρά της Ουκρανίας, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές έχουν στοχεύσει περιοχές σε όλη τη χώρα για να σταματήσουν τις προσπάθειες ανεφοδιασμού της Ουκρανίας.

(1/3) Despite Russian ground operations focusing on eastern Ukraine, missile strikes continue across the country as Russia attempts to hamper Ukrainian resupply efforts.

— Ministry of Defence
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκληρές, Azovstal,sklires, Azovstal