Σκεφτόμαστε το πρώην ταίρι μας ενώ είμαστε σε μια νέα σχέση: Τι σημαίνει αυτό για μας

Μήπως παρόλο που βγαίνουμε ραντεβού με ένα νέο πρόσωπο - το οποίο είναι υπέροχο και μας αρέσει πολύ - η σκέψη του/της πρώην μας συνεχίζει να μας βασανίζει; Και τι σημαίνει άραγε όλο αυτό;. 

«Κάθε σχέση μας επηρεάζει και μας προκαλεί αλλαγές, που μας ακολουθούν καθώς προχωράμε σε νέες σχέσεις», εξηγεί η θεραπεύτρια Νικόλ Σάντζερς. «Έτσι, είναι πολύ φυσιολογικό

οι σημερινές μας εμπειρίες να μας φέρνουν αντιμέτωπους με αναμνήσεις από το παρελθόν. Για παράδειγμα, αν ο/η σύντροφός μας λατρεύει το πρωινό στο κρεβάτι και αυτό ήταν ένα τελετουργικό που κάναμε με τον/την πρώην μας, αυτές οι αναμνήσεις φυσικά θα ξαναζωντανέψουν», μας καθησυχάζει η ίδια.

Επιπλέον, ένας/μια πρώην σύντροφος, λογικά υπήρξε σημαντικός/ή για εμάς. Επομένως, είναι κατανοητό να εξακολουθούν να κάνουν βόλτες στο μυαλό μας.

«Δεν είναι ασυνήθιστο να σκεφτόμαστε ανθρώπους για τους οποίους νοιαζόμαστε», είπε στην HuffPost η ειδικός σχέσεων και σεξολόγος Τζες Ο′ Ράιλι, η παρουσιάστρια του podcast «Sex With Dr. Jess» από το Τορόντο. «Και η φροντίδα δεν τελειώνει απαραίτητα όταν μια σχέση τελειώνει, εξελίσσεται ή μετατοπίζεται σε νέα μορφή». 

Για να μην αναφέρουμε, ζούμε σε έναν κόσμο όπου είναι πιο εύκολο από ποτέ να κρατάς ψηφιακές καρτέλες σε έναν πρώην, από το να βλέπεις τις ιστορίες του στο Instagram μέχρι να δεις τις χρεώσεις του Venmo, «έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να τα σκέφτεσαι ή ακόμα και να τα χάνεις », λέει η ίδια. 

Αν αναπολούμε στοργικά έναν/μια πρώην σύντροφο, μπορεί να μας συμβαίνει αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «ρόδινη αναδρομή». Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία τείνουμε να αναπολούμε το παρελθόν με πιο ευνοϊκό πρίσμα από ό,τι το βιώσαμε εκείνη τη στιγμή. 

Αυτή η παραμόρφωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εμπειρία μας για το παρόν και τις προσδοκίες μας για το μέλλον, δημιουργώντας μια εξιδανικευμένη εκδοχή του/της πρώην μας, την οποία ίσως αρχίσουμε να ψάχνουμε σε κάθε νέο ταίρι.

Είναι τόσο κακό να σκέφτομαι τον/την πρώην μου;

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορoύμε να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι σε μια νέα σχέση αν δεν έχουμε αφήσει πίσω το παρελθόν», αναφέρει ο θεραπευτής Χουάν Ολμέδο. «Αλλά στην πράξη τα πράγματα δεν είναι τόσο απόλυτα. Συχνά ξεκινάμε κάτι νέο, ενώ επεξεργαζόμαστε συμβάντα από το παρελθόν. Τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν σκεφτόμαστε το ίδιο το ταίρι ή τον τρόπο που έληξε η μεταξύ μας σχέση», προσθέτει ο ίδιος.

Εάν βέβαια σκεφτόμαστε εμμονικά έναν/μια πρώην σύντροφο, ίσως εξακολουθούμε να έχουμε συναισθήματα για αυτόν/ήν. Κι αν θέλουμε να καταλάβουμε τι τρέχει, θα πρέπει να προσδιορίσουμε πολύ συγκεκριμένα τι ακριβώς μας λείπει.

Αν διαπιστώσουμε ότι περισσότερο μας ταλαιπωρεί η ανάμνηση του χωρισμού, μπορεί απλώς να χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούμε τη διάλυσή του δεσμού. 

Και αν σκεφτόμαστε συχνά τον/την πρώην μας, αλλά δεν θέλουμε να τα ξαναβρούμε, οι αναμνήσεις είναι πιθανότατα συμβολικές και αντανακλούν πράγματα που έχουμε μάθει εμείς για τον εαυτό μας. Αυτές οι αναμνήσεις υπογραμμίζουν ποιες πτυχές των σχέσεων χρειαζόμαστε και ποιες δεν χρειαζόμαστε. Κι αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για την εμβάθυνση της αυτογνωσίας μας.

Πότε το να σκεφτόμαστε πολύ ένα πρώην ταίρι μπορεί να θεωρηθεί προβληματικό

Ορισμένα σημάδια υποδεικνύουν ότι οι σκέψεις μας γύρω από το παρελθόν έχουν μετατοπιστεί σε μια δυνητικά προβληματική περιοχή. Πώς θα τα εντοπίσουμε;

Αρχικά, αξίζει να δώσουμε προσοχή στο αν οι σκέψεις του/της πρώην μας έρχονται και φεύγουν ή αν κολλάνε στο μυαλό μας, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της πνευματικής μας ενέργειας. Στη δεύτερη περίπτωση, τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε πόσο συχνή και έντονη είναι η παρόρμηση να επικοινωνήσουμε με τον πρώην μας. Και σε περίπτωση που οι δυο μας είχαμε θέσει ένα όριο στο πόσο θα επικοινωνούμε μετά τον χωρισμό, θα πρέπει να αξιολογήσουμε το κατά πόσο το έχουμε σεβαστεί. Το να τσεκάρουμε συνεχώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να στέλνουμε μηνύματα στο Facebook, είναι άλλο ένα σημάδι ότι κάτι πάει στραβά. 

Τρίτον, θα πρέπει να σκεφτούμε μήπως οι σκέψεις γύρω από τον/την πρώην μας, μας εμποδίζουν να είμαστε παρόντες και διαθέσιμοι στη νέα σχέση. 

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις συχνές σκέψεις για τον πρώην μας

Το να προσπαθούμε να ξεπεράσουμε έναν πρώην αγνοώντας απλώς τα συναισθήματά μας δεν είναι ο σωστός τρόπος. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο προσπαθούμε να διώξουμε μια σκέψη, τόσο πιο πιθανό είναι αυτή να επιστρέφει δριμύτερη.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να δώσουμε χρόνο και χώρο στον εαυτό μας να θρηνήσουμε για την απώλεια της σχέσης, εφόσον φυσικά το χρειαζόμαστε.

Ακόμη, θα πρέπει να σεβαστούμε τις απότομες αλλαγές στη διάθεσή μας. Μετά τον χωρισμό, μπορεί τη μια μέρα να νιώθουμε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι και την επόμενη να μας καταβάλλει  η θλίψη. Δεν χρειάζεται να αναλύουμε και να προσπαθούμε να εξηγήσουμε κάθε συναίσθημα.

Εάν πάλι διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να εξιδανικεύουμε τον πρώην μας, πιθανότατα θα ωφελήσει να κοιτάξουμε τη σχέση μέσα από ένα πιο αντικειμενικό πρίσμα. Να εξετάσουμε γιατί χωρίσαμε ή τι δεν λειτούργησε.

Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να επαναξιολογήσουμε τις συνήθειές μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα να διαγράψουμε τον/την πρώην μας. Αλλά μπορούμε για παράδειγμα να βάλουμε στη σίγαση το περιεχόμενό τους για μια χρονική περίοδο ή να θέσουμε όρια στη συχνότητα με την οποία αλληλεπιδρούμε. Ειδικά εφόσον πιάνουμε τον εαυτό μας να κάνει σαν ντετέκτιβ.

Related...Εξι φράσεις που λατρεύουν να ακούν τα ενήλικα παιδιά μαςΓιατί θυμώνουμε τόσο εύκολα τελευταία - και οι αποτελεσματικότερες τεχνικές αντιμετώπισηςH μια και μοναδική φράση που απαγορεύεται να στείλουμε σε κάποιον που υποφέρει από επίμονο άγχος
Keywords
Τυχαία Θέματα