Σε αγώνα δρόμου κυβέρνηση και δανειστές

Δημοσιονομικό κενό, ΦΠΑ, συνταξιοδοτικό, ομαδικές απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Αυτά είναι τα ''αγκάθια'' στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές με την ελληνική πλευρά να αντιστέκεται κυρίως στο θέμα των περικοπών των συντάξεων. Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Ήδη το Μεγάλο Σάββατο το Brussels Group είχε τηλεδιάσκεψη μίας ώρας στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων της Ελλάδος με τους
θεσμούς. Το θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν ο προγραμματισμός των συνεδριάσεων μέχρι τις 24 Απριλίου όταν θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρήγα της Λετονίας.
Στη συνεδρίαση κυριάρχησαν οι θεματικές ενότητες, και το περιεχόμενο αυτών, οι οποίες έχουν τεθεί στο τραπέζι εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας από ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ και από ελληνικής πλευράς, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γ.Γ. δημοσιονομικής πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης.

Η ελληνική κυβέρνηση όντας αντιμέτωπη με μία νέα κρίσιμη ημερομηνία, την 12η 12η Μαΐου όταν και θα πρέπει να αποπληρωθούν προς το ΔΝΤ 747 εκατ. ευρώ στοχεύει μέσω των συνομιλιών με το Brussels Group να ανάψει το πράσινο φως ώστε η διαπραγμάτευση να μην οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Ωστόσο, σε μία τέτοια περίπτωση υπάρχει και Plan B στο τραπέζι το οποίο προβλέπει τη σύγκληση νέου έκτακτου Eurogroup στς 29 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από το εξωτερικό δεν είναι αισιόδοξα. Έχουν προηγηθεί οι αμφιβολίες της Κριστίν Λαγκάρντ, η δυσαρέσκεια του Μανουέλ Βαλς και τα μηνύματα «προόδου μεν, αλλά...» από το Βερολίνο. Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, ένα δημοσίευμα από τη γερμανική FAS ήρθε για να ταράξει κι άλλο τα νερά. Έκανε λόγο για απογοήτευση των Βρυξελλών από την απροθυμία της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις με Ευρωπαίο αξιωματούχο να χαρακτηρίζει τον Έλληνα εκπρόσωπο «ταξιτζή». Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών το οποίο έκανε λόγο για υπονόμευση της διαπραγμάτευσης.

Οι συνομιλίες θα αρχίσουν ξανά από την Τρίτη με το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων να προβλέπεται κρίσιμες αφού επί τάπητος θα τεθούν για ακόμη μία φορά οι κόκκινες γραμμές τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των εταίρων τη στιγμή που μέχρι το Eurogroup απομένουν μόλις 10 ημέρες.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα