Ρώσος υποστράτηγος: Στόχος ο έλεγχος και της Ν.Ουκρανίας για πρόσβαση στην Υπερδνειστερία

Τιρασπόλ στην Υπερδνειστερία, τη αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας

Η Μόσχα σχεδιάζει να πάρει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας δημιουργώντας έναν χερσαίο διάδρομου που θα ενώνει τα ανατολικά της ώρας με την αποσχισθείσα από την Μολδαβία περιοχή της Υπερδνειστερία, φέρεται να δήλωσε ανώτατος ρώσος αξιωματικός.  

Σύμφωνα με το ΒΒC, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούνται αναφορές του υποστράτηγου, Ράμσταν Μιννεκάγιεφ,  διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, 

ο οποίος φέρεται να είπε : ”Από την έναρξη της δεύτερης φάσης της ειδικής επιχείρησης...ένα από τα καθήκοντα του ρωσικού στρατού είναι να θέσει υπό πλήρη έλεγχο το Ντονμπάς [σ.σ. Αν.ΟΥκρανία] και τη νότια Ουκρανία δημιουργώντας έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, καθώς και να επηρεάσει τις ζωτικές εγκαταστάσεις της ουκρανικής οικονομίας”.

Ο Μινεκάγιεφ πρόσθεσε ότι ο έλεγχος της νότιας Ουκρανίας θα έδινε επίσης πρόσβαση στη Μόσχα στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα από την Μολδαβία περιοχή όπου ήδη εδρεύουν τα ρωσικά στρατεύματα.

“Ο έλεγχος στη νότια Ουκρανία είναι μια άλλη διέξοδος προς την Υπερδνειστερία, όπου υπάρχουν επίσης θέματα καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού“.

Ένα τέτοιο εγχείρημα θα σήμανε πως ο ρωσικός στρατός θα έπρεπε απο την Μαριούπολη, την οποία υποστηρίζει πως έχει υπό τον πλήρη έλεγχό του, να κινηθεί δυτικά και να κερδίσει την Οδησσό για να φτάσει έως την Υπερδνειστερία, διασφαλίζοντας αυτή την ”πρόσβαση”. 

Όλες οι εξελίξεις για την πόλεμο στην Ουκρανία

Το θέμα της Υπερδνειστερία ήταν εξ αρχής μια πηγή ανησυχίας για το Κίεβο αφού εκτιμούσε πως η Μόσχα μπορεί να ανοίξει από εκεί ένα ακόμη μέτωπο κατά της Ουκρανίας. Εκτιμάται πως στα εδάφη της υπάρχουν περίπου 1.300 στρατιώτες.  Ωστόσο οι αυτονομιστές όσο και η Μολδαβία έχουν δηλώσει κατ′ επανάληψη πως δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις ή κινήσεις. 

Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος είναι ανεξάρτητο (de facto) από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του υποβοηθούμενο από Ρώσους, Κοζάκους και Ουκρανούς εθελοντές, καθώς και τη 14η Ρωσική (πρώην Σοβιετική) Στρατιά, νίκησε τις Μολδαβικές δυνάμεις στον Πόλεμο της Υπερδνειστερίας.

Τα σχόλια του υποστράτηγου φέρονται να έγιναν σε μια περιφερειακή εκδήλωση (την ετήσια συνάντηση της Ένωσης Εγκαταστάσεων Αμυντικής Βιομηχανίας της Περιφέρειας Σβερντλόφσκ).

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ ηλεκτρονική συσκευή που θα προστατεύει ηλικιωμένους που ζουν μόνοι στην Δυτική ΕλλάδαΗ Ντίνα Νικολάου στρώνει το πασχαλινό τραπέζι για την HuffPostΝεφρουσομπέκ: Η πρώτη γυναίκα Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου
Keywords
Τυχαία Θέματα