Ραντεβού στην Ουάσιγκτον πριν το ραντεβού στο Χίλτον. Οι παίκτες και οι απαιτήσεις τους στο τραπέζι της Εαρινής Συνόδου

Κυβέρνηση και δανειστές προσπαθούν να κλείσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες ώστε μετά την την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21 – 23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον να επιτευχθεί η πολυπόθητη τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement – SLA) μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Το θέμα διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων θα τεθεί επί τάπητος στο τραπέζι της Συνόδου του Ταμείου με την Κριστίν Λαγκάρντ και τους θεσμούς να αναζητούν παράλληλα εκείνον τον συμβιβασμό ο οποίος θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές για την ελάφρυνση του χρέους και θα κρίνει τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο θέμα των πλεονασμάτων αναμένεται να περάσει η πλευρά Σόιμπλε, δηλαδή ύψος 3,5% του ΑΕΠ για τουλάχιστον μία 4ετία και όχι για δέκα έτη. Ως αντάλλαγμα για να κάνει πίσω το ΔΝΤ είναι η εξειδίκευση των τεχνικών χαρακτηριστικών των μεσοπρόθεσμων. Άλλωστε, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε να συμφωνηθούν από τώρα οι τεχνικές λεπτομέρειες για το χρέος αφήνοντας για τα μέσα του 2018 το εύρος της ελάφρυνσης. Η Αθήνα από την πλευρά της χρειάζεται σαφή δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα και δεν τη διαπραγματεύεται αφού, την «ανταλλάσσει» με αυστηρή εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος λόγω των υψηλών στόχων που θα οριστικοποιηθούν για τα πλεονάσματα. Από την επίτευξη αυτών των στόχων θα κριθούν και τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Κεντρικό ρόλο στις αποφάσεις και κινήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, τα μέτρα και τα αντίμετρα καθώς και για το χρόνο εφαρμογής αυτών έχει το ΔΝΤ το οποίο όταν λήξει το πρόγραμμα θα κρίνει αν τα μέτρα θα εφαρμοσθούν σε δύο δόσεις, το 2019 και 2020 ή εάν θα επιβάλει να εφαρμοσθούν όλα το 2019 και εάν θα χρειασθεί να ληφθούν νέα. Οι δανειακές ανάγκες της χώρας το 2019 υπολογίζονται άλλωστε στα 13,6 δισ. ευρώ.

Στο θέμα της διαπραγμάτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Μεγάλη Παρασκευή, σην «Εφ.Συν» κάνει λόγο για «συμβιβασμό βασισμένο σε αμοιβαίες υποχωρήσεις… ένα συμβιβασμό διαχειρίσιμο, και το βασικότερο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από το πρόγραμμα και την επιτροπεία». Και, παρά τις «παράλογες απαιτήσεις» του ΔΝΤ, όπως τις χαρακτήρισε, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι «είμαστε πια στην τελική ευθεία».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα