Ψυχροπολεμικό κλίμα στην ανατολική Ευρώπη, με εκατέρωθεν ασκήσεις Ρωσίας και Δύσης

Κλίμα το οποίο παραπέμπει στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου παρατηρείται στην ανατολική Ευρώπη, καθώς την Πέμπτη αρχίζει επίσημα η ρωσική άσκηση Zapad 2017- το μεγαλύτερο «πολεμικό παίγνιο» της Ρωσίας από το 2013, ενώ παράλληλα η Δύση απαντά με δικά της στρατιωτικά γυμνάσια.

Η εν λόγω άσκηση, στην οποία συμμετέχουν στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, αρχίζει επίσημα την Πέμπτη, και θα λάβει χώρα στη Λευκορωσία, τη Βαλτική, τη δυτική Ρωσία
και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πως η άσκηση έχει πρακτικά ήδη αρχίσει είναι μεγαλύτερη από ό,τι παραδέχεται η Μόσχα, κάνοντας λόγο για περίπου 100.000 στρατιώτες και εκτοξεύσεις πυραύλων που είναι ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Από πλευράς της η Ρωσία υποστηρίζει πως συνολικά θα συμμετέχουν 12.700 στρατιώτες, περιλαμβανομένης μιας σημαντικής λευκορωσικής δύναμης (σημειώνεται πως αυτός ο αριθμός βρίσκεται κάτω από το όριο των 13.000 στρατιωτών- όριο το οποίο, αν ξεπεραστεί, επιτάσσει, βάσει διεθνούς συνθήκης, μεγάλη παρουσία ξένων παρατηρητών. Έχουν προσκληθεί παρατηρητές, ωστόσο, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, αυτό απέχει από αυτά που επιτάσσει η σχετική συνθήκη). Επίσης, αρκετοί αξιωματούχοι της Συμμαχίας θεωρούν ότι η Μόσχα, με τη Zapad (Δύση) 2017 στην ουσία δοκιμάζει τις δυνατότητές της όσον αφορά σε μια πολεμική αναμέτρηση με τους στρατούς της Δύσης, επικεντρώνοντας στις δυνατότητες συγκέντρωσης και χρήσης μεγάλων όγκων στρατευμάτων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι στις δυνάμεις που θα συμμετέχουν περιλαμβάνουν τον στόλο της Βαλτικής και μονάδες από διαφορετικά όπλα- από τεθωρακισμένα μέχρι αερομεταφερόμενες δυνάμεις, επίλεκτες δυνάμεις «Σπετσνάζ», ειδικούς ηλεκτρονικού πολέμου κ.α. Το σενάριό της είναι πως η Ρωσία και η Λευκορωσία (οι «Βόρειοι») σπεύδουν να ενισχύσουν το Καλίνινγκραντ εναντίον της «Βεσμπάρια» και «Λουμπένια», καθώς τρομοκράτες με διεθνή υποστήριξη από τη «Βεϊσνόρια» (φανταστικές χώρες που έχουν δημιουργηθεί για τους σκοπούς της άσκησης) επιτίθενται στη Λευκορωσία.

#Zapad2017 joint military drills between Russia &Belarus are purely defensive ➡️https://t.co/LAnnlFUlCd
#ARMY2017 https://t.co/spyVcK47Db

Russia in USA (@RusEmbUSA) August 25, 2017

Η άσκηση κανονικά προορίζεται να διαρκέσει μία εβδομάδα, αλλά ίσως να κρατήσει περισσότερο και δεν απουσιάζουν προειδοποιήσεις όπως αυτές από πλευράς του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος περιέγραψε τις προετοιμασίες για την άσκηση ως «προετοιμασίες για έναν επιθετικό πόλεμο σε κλίμακα ηπείρου», τονίζοντας πως η Ουκρανία ενισχύει τις άμυνες στα σύνορά της. Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η άσκηση να αποτελεί στην πραγματικότητα «προπέτασμα καπνού» για νέες συγκεντρώσεις ρωσικών δυνάμεων οι οποίες θα προβούν σε εισβολές στο ουκρανικό έδαφος.

Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, απαντά με σειρά μικρότερης κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων από πλευράς του, καθώς και με κινήσεις όπως η μεταφορά 600 Αμερικανών αλεξιπτωτιστών στις χώρες της Βαλτικής κατά τη διάρκεια της άσκησης και την ανάληψη της ευθύνης της ασφάλειας/ άμυνας των εναερίων χώρων τους από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Ακόμη, στο πλαίσιο της επιχείρησης Atlantic Resolve αμερικανικά τεθωρακισμένα κατέφθασαν στο πολωνικό λιμάνι του Γκντανσκ. Επίσης, γυμνάσια πραγματοποιούνται και στη Γερμανία και μια ετήσια άσκηση ελεύθερων σκοπευτών λαμβάνει χώρα στη Λιθουανία. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η Σουηδία (η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ) πραγματοποιεί και αυτή μια άσκηση μεγάλης κλίμακας (Αurora 17), στην οποία συμμετέχουν περίπου 20.000 στρατιώτες (περιλαμβανομένων 1.000 Αμερικανών). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σουηδική άσκηση εδώ και 20 χρόνια, και αντικείμενό της είναι η υπεράσπιση του στρατηγικής σημασίας νησιού Γκότλαντ.

Ready? Aim. Fire! @USArmy #soldiers fire a #howitzer during #CombinedResolveIX in #Germany. The exercise promotes stability in #Europe. pic.twitter.com/wdMmnBbsHe

— U.S. Dept of Defense (@DeptofDefense) September 13, 2017
Keywords
Τυχαία Θέματα