Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για προσφυγικό και Σένγκεν

Σειρά δράσεων με στόχο να «υποστηριχθεί η θέση και τα συμφέροντα της χώρας και να διασφαλιστεί η παραμονή στη Σένγκεν» και να αντιμετωπιστεί το θέμα του προσφυγικού αναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.

Όσον αφορά στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης τη Δευτέρα, κατόπιν αιτήματός του, θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στις 11.30. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη,
συντονίστρια της ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, και ο Β. Κικίλιας, ειδικός συντονιστής για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Την Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να ενημερωθεί για την πορεία της προετοιμασίας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κέντρων υποδοχής (hotspots).

Το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους πρέσβεις των 28 χωρών μελών της Ε.Ε., προκειμένου να επισημάνει κρίσιμες διαστάσεις του προβλήματος. «Είναι ανάγκη να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι το πρόβλημα δεν εξαντλείται στον έλεγχο των εισερχομένων. Το πρόβλημα αφορά πρωτίστως στην εγκατάστασή τους. Και σε αυτό έχουν υποχρεώσεις όλα τα κράτη της Ευρώπης» ανέφερε σχετικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει τις θέσεις της ΝΔ και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη Σύνοδο του ΕΛΚ, που θα γίνει λίγο πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Φεβρουαρίου.

Οι βασικοί άξονες της θέσης της ΝΔ, όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, είναι οι εξής: Το πρόβλημα είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό, ζήτημα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ασφαλείας. Επίσης, υπογράμμισε τον ευρωπαϊκό/ διεθνή χαρακτήρα του ζητήματος, τονίζοντας ότι είναι επομένως ανάγκη να καταστεί σαφές προς την Ευρώπη, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της – «όπως δεν μπορεί μόνη καμία άλλη χώρα της Ευρώπης - να επωμιστεί το βάρος ενός προβλήματος τέτοιας κλίμακας και έντασης».

Εν συνεχεία, ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι πρέπει να αναγνωρίσουν όλοι ότι η Τουρκία οφείλει να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, εφαρμόζοντας τις σχετικές συμφωνίες και εξαρθρώνοντας τα δίκτυα των διακινητών. Παράλληλα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, είπε ότι δεν μπορεί να δίνει λαβή για προφάσεις και αποφάσεις που στρέφονται εναντίον της χώρας – χαρακτηρίζοντάς την «αιχμάλωτη σε ιδεοληψίες» και κατηγορώντας την για αδράνεια, ανικανότητα, ανεπάρκεια και ανευθυνότητα.

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει γύρω από τη Ζώνη Σένγκεν, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει, υπογραμμίζοντας ότι κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις συνέπειες της έξωσης. «Θα είναι πρόβλημα για όλους τους Έλληνες, που θέλουν να ταξιδεύουν, καθώς θα ξαναγυρίσουμε στα διαβατήρια και τους ελέγχους. Θα είναι πρόβλημα για τους Ευρωπαίους, που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Θα δημιουργηθεί ταυτόχρονα ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτό θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις για τη χώρα μας.Θα είναι, όμως, και μια σοβαρή οπισθοδρόμηση για την Ευρώπη. Ένα πλήγμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα» είπε σχετικά.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα