Πρόεδρος Βουλγαρίας για Σκοπιανό: Ο γεωγραφικός προσδιορισμός να μην περιλαμβάνει εδάφη μας

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η Σόφια στηρίζει λύση στο ζήτημα της ονομασίας μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, η οποία όμως δεν θα περιλαμβάνει εδαφικά τμήματα της Βουλγαρίας και δεν θα θίγει τρίτες πλευρές.

«Η βουλγαρική θέση είναι σαφής: Η λύση για το θέμα του ονόματος να μην εμπεριέχει γεωγραφικό προσδιορισμό ο

οποίος θα περιλαμβάνει εδαφικά τμήματα της Βουλγαρίας» ανέφερε ο Ρούμεν Ράντεφ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον Πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας πρόσθεσε ότι πιστεύει πως θα βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και για την πΓΔΜ και για την Ελλάδα, η οποία λύση ωστόσο δεν θα θίγει τρίτες πλευρές.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της πΓΔΜ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας θα συνεχιστούν στον ΟΗΕ και πρόσθεσε πως στο πλαίσιό τους «η ”μακεδονική” πλευρά θα προσπαθήσει να βρεθεί λύση, η οποία αφενός δεν θα θίγει τρίτες πλευρές και αφετέρου δεν θα τις εμπλέκει στη διαδικασία».

Αυστριακή ΥΠΕΞ: Καταβάλλονται προσπάθειες από πολλούς για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και να μην εκφυλιστεί

Την άποψη πως καταβάλλονται προσπάθειες από πολλούς για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και να μην εκφυλιστεί, διατύπωσε σε σημερινές δηλώσεις της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, η νέα Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, Κάριν Κνάισλ, αναφερόμενη στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ενταξιακή προοπτική τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών, το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ υπάρχει το αργότερο από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, όταν το έως τότε ομόσπονδο κρατίδιο της «Μακεδονίας», θέλησε να λάβει αυτό το όνομα ως κυρίαρχο κράτος, και αυτό προκάλεσε μία διαμάχη, για την οποία «οι απ΄ έξω κουνάνε το κεφάλι, όμως στην περιοχή προξενεί τεράστιους συναισθηματισμούς».

«Τώρα, 26 χρόνια μετά, δεν έχουμε προχωρήσει και πολύ στο ζήτημα, κάτι που μπλοκάρει κάποια οικονομική εξέλιξη. Ωστόσο θα πρέπει επίσης να επισημανθεί, ότι πολλοί καταβάλλουν προσπάθειες για να υπάρξει παρά ταύτα πρόοδος και να μην εκφυλιστεί», τόνισε η Κάριν Κνάισλ.

Υπενθυμίζεται πως, μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, εκπρόσωπος του Αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, είχε χαιρετίσει «εξαιρετική» την πολιτική βούληση των δύο πλευρών, Αθήνας και Σκοπίων, να λύσουν το πρόβλημα του ονόματος, το οποίο, όπως σημείωνε, υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και στέκεται εμπόδιο στην περαιτέρω πορεία ένταξης της ΠΓΔΜ.

Όπως τόνιζε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, «η ταχεία ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Αυστρίας. Στην περίπτωση της ”Μακεδονίας”, το άλυτο ζήτημα του ονόματος στέκεται εμπόδιο στα περαιτέρω βήματα ενσωμάτωσης, γι αυτό χαιρετίζουμε εξαιρετικό το ό, τι τώρα υπάρχει η πολιτική βούληση στις δύο πλευρές, να επιλύσουν αυτό το υπάρχον, εδώ και καιρό, πρόβλημα».

Στη δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμιζόταν επιπλέον, πως το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών εύχεται στις δύο πλευρές «την αναγκαία συμβιβαστικότητα και αμοιβαία εμπιστοσύνη, ώστε να βρουν σύντομα μία εφικτή λύση και για τις δύο πλευρές».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα