ΠΟΥ: Η έκρηξη κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα δεν θα έχει «σημαντικό» αντίκτυπο στην Ευρώπη

Eπιβάτης που προέρχεται από την Κίνα εξέρχεται από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για το τεστ κορονοϊού στο αεροδρόμιο Roissy Charles de Gaulle, στο Παρίσι.

Η έκρηξη των κρουσμάτων της Covid-19 στην Κίνα δεν θα έχει «σημαντικό» αντίκτυπο στην Ευρώπη διότι οι παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν στην κινεζική επικράτεια είναι ήδη παρούσες στην

ευρωπαϊκή ήπειρο, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Η παρούσα αύξηση στην Κίνα δεν θα πρέπει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιδημιολογική κατάσταση της Covid-19 στην ευρωπαϊκή ζώνη», δήλωσε ο διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου, καλώντας τις χώρες της Ευρώπης να λάβουν μέτρα «αναλογικά» που «δεν θα εισάγουν καθεστώς διακρίσεων» κατά των ταξιδιωτών που προέρχονται από την Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προέτρεψε εντόνως τα κράτη μέλη της την περασμένη εβδομάδα να επιβάλουν στους ταξιδιώτες υποχρεωτικό τεστ ανίχνευσης του ιού που θα πραγματοποιείται στην Κίνα, ενώ τα αρνητικά τεστ θα συμπληρώνονται με «δειγματοληπτικά τεστ» μετά την άφιξη στο ευρωπαϊκό έδαφος.

«Δεν είναι παράλογο για τις χώρες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους, ενώ περιμένουμε λεπτομερέστερες πληροφορίες» από την Κίνα. «Ομως, τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι επιστημονικά δικαιολογημένα», πρόσθεσε ο Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι 53 χώρες που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή ζώνη, η οποία καλύπτει και την κεντρική Ασία, είναι καλά οπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την Covid λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού.

«Στις αρχές του 2023, η περιοχή βρίσκεται σε πολύ καλή θέση. Εχουμε υψηλή προστασία του πληθυσμού, εν μέρει, χάρη στα κύματα φυσικής νόσησης, αλλά κυρίως χάρη στην γενική εξαιρετική τήρηση του εμβολιασμού», δήλωσε η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ-Ευρώπη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπάρξει υψηλού βαθμού εποπτεία, προειδοποιεί ο οργανισμός.

«Επειτα από χρόνια πανδημίας, την ώρα που πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με υπερφορτωμένα συστήματα υγείας, με ελλείψεις βασικών φαρμάκων και ένα εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε νέες πιέσεις στα συστήματα υγείας», προειδοποίησε ο Χανς Κλούγκε.

«Μια τέτοια απειλή θα μπορούσε να προέλθει από μία νέα ανησυχητική παραλλαγή, οπουδήποτε και οποτεδήποτε - είτε στην Ευρώπη είτε στην κεντρική Ασία. Με βάση όσα έχουμε διδαχθεί, πρέπει να είμαστε σε θέση να προλάβουμε, να ανιχνεύσουμε και να αντιδράσουμε εγκαίρως».

Επιτροπή του ΠΟΥ θα συνεδριάσει στις 27 Ιανουαρίου για να αποφασίσει αν η πανδημία της Covid-19 εξακολουθεί, τρία χρόνια μετά, να συνιστά παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

Η Επιτροπή Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ συμβουλεύει τον γενικό διευθυντή Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος αποφασίζει αν θα κηρύξει Εκτακτη Κατάσταση Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Κλίμακας.

Η παραλλαγή XBB.1.5 εντοπίστηκε σε 15 χώρες στην Ε.Ε. με αυξανόμενο ρυθμό μετάδοσης

Η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης 'Ομικρον του κορονοϊού, XBB.1.5 εντοπίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με περιστατικά που χαρακτηρίζονται ελάχιστα, «αλλά σε αυξανόμενους ρυθμούς μετάδοσης», ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό σκέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Εργαζόμαστε για την αξιολόγηση του αντίκτυπου», προστίθεται στην ανακοίνωση. Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου λοιμώξεων ECDC επισημαίνει το «υψηλό επίπεδο ανοσολογικής διαφυγής που καταδεικνύεται από την ομάδα των παραλλαγών XBB με αρκετά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων».

Η παραλλαγή σύμφωνα με το ECDC έχει εντοπιστεί στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Πορτογαλία, τη Ρουμανία,τη Σλοβενία,την Ισπανία και τη Σουηδία.

Το ποσοστό μετάδοσης της υποπαραλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μικρότερο από 2%, σε σύγκριση με το 27,6% που ισχύει για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η παραλαγγή εντοπίστηκε στις 22 Οκτωβρίου κι έκτοκτε τα κρούσματα ανέρχονται σε 4111.

Επιπλέον 202 κρούσματα αναφέρονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπέρ της χρήσης μάσκας σε πτήσεις μεγάλης διάρκειας

Οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συστήσουν στους επιβάτες να φορούν μάσκες σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων για να αντιμετωπίσουν την πιο πρόσφατη υποπαραλλαγή της Όμικρον του κορονοϊού, δεδομένης της ταχείας εξάπλωσής της στις ΗΠΑ, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Θα πρέπει να γίνεται σύσταση στους επιβάτες να φορούν μάσκες σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, δήλωσε η υψηλόβαθμη αξιωματούχος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Καθρίν Σμόλγουντ, προσθέτοντας πως «αυτή θα πρέπει να είναι μια σύσταση που εκδίδεται σε επιβάτες που φτάνουν από οπουδήποτε όπου υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση της Covid-19».

Παραμένει ασαφές εάν η XBB.1.5 θα προκαλέσει το δικό της κύμα μολύνσεων σε όλο τον κόσμο. Τα υπάρχοντα εμβόλια συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρά συμπτώματα, νοσηλεία και θάνατο, λένε ειδικοί.

«Οι χώρες πρέπει να εξετάσουν τη βάση αποδεικτικών στοιχείων για τεστ πριν από την αναχώρηση», πρόσθεσε η Σμόλγουντ, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να μην επικεντρωθεί αυτό αποκλειστικά σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Εάν εξεταστεί η λήψη μέτρων, είπε, «η γνώμη μας είναι ότι τα μέτρα για ταξιδιωτικές μετακινήσεις πρέπει να εφαρμόζονται με τρόπο που να μην επιφέρουν διακρίσεις».

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΠΟΥ συστήνει τεστ για επιβάτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ σε αυτό το στάδιο, πρόσθεσε.

Μέτρα που μπορούν να ληφθούν περιλαμβάνουν τη γονιδιωματική επιτήρηση και τη στόχευση επιβατών που φτάνουν από άλλες χώρες, εφόσον αυτό δεν εκτρέπει πόρους από τα εγχώρια συστήματα επιτήρησης. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν συστήματα παρακολούθησης των λυμάτων στα σημεία εισόδου, όπως αεροδρόμια.

Οι ανησυχίες για την XBB.1.5 που τροφοδοτεί ένα νέο κύμα κρουσμάτων στις ΗΠΑ και πέρα από αυτήν αυξάνονται ταυτόχρονα με την αύξηση των κρουσμάτων Covid στην Κίνα, μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής «μηδενικής Covid» τον περασμένο μήνα στη χώρα.

Πολλοί επιστήμονες -συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ- πιστεύουν ότι η Κίνα είναι πιθανό να μην αναφέρει την πραγματική έκταση της επιδημίας στη χώρα.

Περισσότερες από δώδεκα χώρες -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ- απαιτούν την επίδειξη αρνητικού τεστ Covid από ταξιδιώτες από την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, ΕΡΤ News

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΑλτσχάιμερ: Ο Κρις Χέμσγουορθ βγήκε με την «ηλικιωμένη» σύζυγό του κόντρα στο φόβο του (βίντεο)ΗΠΑ: Πιθανώς απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν σε παλιό γραφείο του Τζο ΜπάιντενΣκληρές μάχες στο Σολεντάρ, «στην Ουκρανία πολεμάμε το ΝΑΤΟ» λέει σύμμαχος του Πούτιν
Keywords
Τυχαία Θέματα