Πώς οι προκλήσεις στο TikTok και το Instagram συμβάλουν στην καλή ψυχική υγεία

Για πρώτη φορά στην ζωή μας, ίσως αισθανόμαστε την ανάγκη να χορέψουμε και να δημοσιεύσουμε το βίντεο στην εφαρμογή TikTok ή να πάρουμε μέρος σε viral προκλήσεις (challenges) του Instagram. Κι ενώ μπορεί να νιώθουμε αμηχανία όταν συμμετέχουμε σε αυτήν την νέα διαδικτυακή τάση, οι προκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι μια «σανίδα σωτηρίας» στην ψυχική μας υγεία εν μέσω καραντίνας.

«Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται

μόνοι και απομονωμένοι κατά την διάρκεια αυτής της παγκόσμιας πανδημίας», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Χάιντι ΜακΜπάιν στο Bustle. «Οι διαδικτυακές κοινότητες μπορεί να είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να βοηθήσουμε την ψυχική μας υγεία και να διατηρήσουμε επαφή με τον κόσμο».

Τα οφέλη που έχουν οι δραστηριότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι αληθινά. «Οι κοινότητες του Διαδικτύου μπορούν με έναν τρόπο να γεφυρώσουν το κενό ανάμεσα στην κοινωνική σύνδεση, την οποία χρειαζόμαστε ως κοινωνικά όντα, καθώς και το κενό στην φυσική απόσταση και τους περιορισμούς που βιώνουμε αυτό το διάστημα», λέει ο ψυχολόγος Τζόσουα Κλαποου. «Μας προσφέρουν μια λύση για να συγκεντρωθούμε σε ομάδες που αποτελούν τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης».

Ερευνες δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία για τα σώματα και το μυαλό μας. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από περισσότερους από 15.000 ανθρώπους και δημοσιεύτηκε το 2017 στο ιατρικό περιοδικό BMC Psychiatry, έδειξε ότι ιδιαίτερα οι μοναχικές γυναίκες ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, να καπνίσουν και να κάνουν συχνές επισκέψεις στους γονείς τους. Η διαδικτυακή σύνδεση με άλλους μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση της ψυχικής τους υγείας: έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στο περιοδικό Computers In Human Behavior έδειξε ότι η κοινοποίηση εικόνων ήταν μια καλή συνήθεια για να βοηθήσει όσους αισθάνονται λιγότερο απομονωμένοι.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

“A Queen is never late; everyone else is simply early.”

Keywords
Τυχαία Θέματα