Πως κατέγραψαν τα αραβικά ΜΜΕ το θρίλερ στη Γαλλία

Κεντρικό θέμα στα περισσότερα αραβικά Μέσα Ενημέρωσης είναι οι δραματικές εξελίξεις στη Γαλλία. Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει συνεχής ροή ενημέρωσης, με όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό και εικόνες από τις αστυνομικές επιχειρήσεις, μετά την αιματηρή επίθεση στο Γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo, την περασμένη Τετάρτη.

Για «πολιορκία» και «τεράστιες επιχειρήσεις της αστυνομίας» έκανε λόγο σε ρεπορτάζ του το Al Jazeera, σημειώνοντας
παράλληλα ότι στην περιοχή όπου είχαν οχυρωθεί οι δύο δράστες, στα ανατολικά του Παρισιού, ακούγονταν συνεχής πυροβολισμοί, πριν οι ίδιοι πέσουν νεκροί. Οι Αρχές είχαν δώσει εντολή στους πολίτες να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Με το σκίτσο ενός αιχμηρού μολυβιού που τρυπά την ριπή ενός Καλάσνικοφ, εξέφρασε την αντίδραση του ο Λιβανέζος σκιτσογράφος, Armand Homsi. Το συγκεκριμένο σκίτσο διέδωσαν μάλιστα και πολλοί χρήστες στα Social Media.

Cartoon by Armand Homsi in the Lebanese daily @Annahar. H/t @HayekMG pic.twitter.com/Id5oDBEOQS

— Mira Baz (@mirabaz) January 8, 2015

«Ένοπλος άνδρας κρατά ομήρους στο ανατολικό Παρίσι» είχε ως τίτλο το αραβικό δίκτυο Al Arabiya, σήμερα το απόγευμα (9/1). Το ίδιο Μέσο Ενημέρωσης έλεγε από τα πρώτα λεπτά, ότι οι δράστες που κρατούν τους ομήρους την Παρασκευή «συνδέονται» με την επίθεση στο Γαλλικό περιοδικό πριν λίγα 24ωρα.

Μια διαφορετική προσέγγιση έκανε ο Λιβανέζος αρθρογράφος Amar Mohsen, ο οποίος τόνισε ότι «αυτό που συνέβη στο Παρίσι ήταν μια... γαλλική επίθεση στη Γαλλία». Σημειώνοντας ότι οι δράστες μεγάλωσαν στην Γαλλία (αν και ξένοι), ωστόσο η Γαλλία δεν μπόρεσε να τους μεταδώσει την ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Ο ίδιος αρθρογράφος βάζει και μια ακόμα παράμετρο: ότι οι πόλεμοι, όπως αυτοί σε Αφγανιστάν και Ιράκ έχουν δημιουργήσει πολλές παραστρατιωτικές οργανώσεις οι οποίες γιγαντώθηκαν και τα αποτελέσματα της όλη κατάστασης τα βλέπουμε σήμερα με τέτοιου είδους χτυπήματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα