Πολωνία: Ανησυχίες για το μέλλον μετά το μαζικό θάνατο των ψαριών στον ποταμό Όντερ

Καθώς χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στις όχθες του ποταμού Όντερ, κοντά στο χωριό Βιντούχοβα, στη δυτική Πολωνία, στις 11 Αυγούστου, οι ντόπιοι συνειδητοποίησαν ότι μια οικολογική καταστροφή, που ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου, στα νοτιοδυτικά της χώρας, κατευθυνόταν προς τη Βαλτική Θάλασσα.

Ενόσω οι κάτοικοι της Βιντούχοβα αναζητούσαν εργαλεία, προκειμένου να απομακρύνουν τα άψυχα ψάρια από το ποτάμι, η κυβέρνηση άρχισε να αντιδρά στους ισχυρισμούς που την κατηγορούσαν για καθηστερημένη αντίδραση απέναντι στον κίνδυνο.

«Ήταν

οι πιο δύσκολες πέντε μέρες της ζωής μου», ανέφερε ο Πάβελ Γρόμπελ, δήμαρχος του χωριού, το οποίο απέχει περίπου 400 χιλιόμετρα από την πόλη, όπου είχαν εντοπιστεί για πρώτη φορά νεκρά ψάρια. «Ποτέ δεν φανταζόμουν να ζήσω κάτι τέτοιο. Θύμιζε περιστατικό βγαλμένο από ταινία τρόμου».

Στις 12 Αυγούστου, ο Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέκι απέλυσε τον επικεφαλής της εθνικής αρχής διαχείρισης των υδάτων της Πολωνίας και τον επικεφαλής της γενικής περιβαλλοντικής επιθεώρησης, ρίχνοντας στους εν λόγω θεσμούς το φταίξιμο της αργοπορημένης παρέμβασης.

Παρά τις πολυάριθμες δοκιμές δειγμάτων ψαριών και νερού που πραγματοποιήθηκαν από πολωνικά και ξένα εργαστήρια και την ανταμοιβή 211.775 δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με την πηγή του κακού, δεν είναι ακόμη σαφές ποια είναι η ουσία που μόλυνε τον Όντερ, τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Πολωνίας.

Πάντος, ερευνητές στη Γερμανία,  καθώς και το υπουργείο Κλίματος της Πολωνίας έχουν επισημάνει την υπερανάπτυξη τοξικών φυκών ως πιθανή αιτία για τη μαζικό θάνατο.

Κάτι πάει στραβά

Ντόπιοι αναφέρουν στο Reuters ότι οι πυροσβέστες και οι δυνάμεις εδαφικής άμυνας, που αναπτύχθηκαν από την κυβέρνηση, ώστε να απομακρύνουν τους τόνους των νεκρών ψαριών δεν ήταν προετοιμασμένοι για αυτό που τους περίμενε στον ποταμό.

Η δυσοσμία γύρω από τα νερά ήταν τόσο έντονη που οι περισσότεροι έκαναν εμετό κατά τη διάρκεια της αποστολής, σύμφωνα με κατοίκους του χωριού.

Οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα

Όταν ο Πιότρ Μπουγκάι, ένας ντόπιος παθιασμένος ψαράς και ιδιοκτήτης σκαφών, άκουσε τί επρόκειτο να συμβεί, κατάλαβε πως ήταν καιρός να θέσει την επιχείρησή του σε καθεστώς αναμονής. Σε αυτό το πλαίσιο, ακύρωσε κάθε μελλοντική κράτηση από πελάτες από όλη την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε στήριξη σε όσους έχουν πληγεί από την κρίση. Μέχρι τότε, φόβος και τρομερή αβεβαιότητα για το αύριο επικρατεί μεταξύ των κατοίκων της Βιντούχοβα.

Πριν φύγετε...Πολωνία: Συνελήφθη ηλικιωμένη που έκρυβε πέντε κιλά ηρωίνης στη βαλίτσα τηςΚίνα: Τεστ για κορονοϊό σε ιπποπόταμους, ψάρια και καβούριαΑιθιοπία: Αεροπλάνο έχασε την προσγείωση επειδή πήρε ο ύπνος τους πιλότους
Keywords
Τυχαία Θέματα