Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταρρίψεις ρωσικών και ουκρανικών drones, συλλήψεις Ουκρανών «σαμποτέρ»

.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε πως κατέρριψε τα 36 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εξαπολύθηκαν από τη Ρωσία για νυχτερινές επιθέσεις, για τις οποίες είπε ότι είχαν στόχο κρίσιμης σημασίας υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως ήταν μια «ανήσυχη» νύχτα, αλλά επαίνεσε το έργο της αντιαεροπορικής άμυνας. «Συνεχίζοντας να ασκεί τρομοκρατία στην Ουκρανία, ο εχθρός χρησιμοποίησε 36 Shahed (μη επανδρωμένα

αεροσκάφη). Κανένα απ′ αυτά δεν έφθασε το στόχο του. Ευχαριστούμε τις δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνάς μας γι′ αυτό το 100% αποτέλεσμα», έγραψε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, η Μόσχα, η οποία εξαπέλυσε πέρυσι το Φεβρουάριο την εισβολή της στην Ουκρανία, στέλνει τακτικά κύματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να επιτεθούν σε στόχους στην Ουκρανία. Παρόλο που τα αεροσκάφη αυτά δεν πετούν γρήγορα, είναι πιο φθηνά και περισσότερο αναλώσιμα από τους προηγμένους πυραύλους.

«Ο εχθρός είχε πιθανόν στόχο να επιτεθεί σε κρίσιμης σημασίας υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις δυτικές περιφέρειες του κράτους», ανέφερε μέσω της εφαρμογής Telegram η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed 136 και Shahed 131. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου ανακοίνωσε πως η πρωτεύουσα δέχθηκε επίθεση κατά κύματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά πρόσθεσε πως όλα καταρρίφθηκαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, επρόκειτο για τη 12η επίθεση κατά του Κιέβου αυτό το μήνα. Περιφερειακές και στρατιωτικές αρχές στη νότια και τη δυτική Ουκρανία ανέφεραν πως κατέρριψαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στο μεταξύ, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της διοίκησης της Κριμαίας δήλωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε στη διάρκεια της νύχτας σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δεν υπήρξαν θύματα, ανέφερε μέσω της εφαρμογής Telegram ο Σεργκέι Ακσιόνοφ. «Στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν ή εμποδίστηκαν (...) σε διάφορες περιφέρειες της Κριμαίας», έγραψε ο Ακσιόνοφ. «Δεν υπήρξαν θύματα ούτε τραυματίες», υπογράμμισε.

Επίσης, η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ανακοίνωσε ότι συνέλαβε «δολιοφθορείς» (σαμποτέρ) που συνδέονται με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίοι σχεδίαζαν επιθέσεις που αποσκοπούσαν στην διατάραξη της λειτουργίας ρωσικών πυρηνικών σταθμών.

«Ομάδα δολιοφθορέων της ουκρανικής υπηρεσίας κατασκοπείας (...) προσπάθησε να ανατινάξει περίπου τριάντα γραμμές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος των πυρηνικών σταθμών Λένινγκραντ και Καλίνιν» στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στις αρχές Μαΐου, σημειώνει η FSB σε ανακοίνωσή της.

«Σύμφωνα με την ιδέα των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, αυτό θα οδηγούσε στη διακοπή (της λειτουργίας) πυρηνικών αντιδραστήρων, στην διατάραξη της φυσιολογικής λειτουργίας πυρηνικών σταθμών και στην πρόκληση σημαντικής βλάβης στην οικονομία και τη φήμη της Ρωσίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δολιοφθορείς «κατάφεραν να ανατινάξουν τον πυλώνα γραμμής υψηλής τάσης και να τοποθετήσουν νάρκες στη βάση τεσσάρων άλλων γραμμών υψηλής τάσης του πυρηνικού σταθμού Λένινγκραντ», που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, είπε η FSB.

Εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν επίσης κοντά σε επτά πυλώνες γραμμών υψηλής τάσης που συνδέονται με τον πυρηνικό σταθμό Καλίνιν, σημείωσε.

Δύο «Ουκρανοί πολίτες, ο Αλεξάντρ Μάιστρουκ, γεννηθείς το 1978 (...) και ο Έντουαρντ Ουσάτενκο, γεννηθείς το 1974» συνελήφθησαν σε σχέση με τις επιθέσεις αυτές και σε αυτούς μπορεί να επιβληθούν ποινές κάθειρξης έως και είκοσι ετών, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της FSB. Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για έναν τρίτο άνδρα, τον Γιούρι Κίτστσακ, έναν Ρωσο-ουκρανό γεννηθέντα το 1963, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Δύο Ρώσοι συνεργοί των δολιοφθορέων αναγνωρίστηκαν και συνελήφθησαν», σύμφωνα με την FSB, ως ύποπτοι για την παροχή μέσων επικοινωνίας και οχημάτων με πλαστές πινακίδες.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατέσχεσαν εξάλλου κατά την σύλληψη των «δολιοφθορέων» 36,5 κιλά εκρηκτικών και περίπου 60 πυροκροτητές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.Διεξάγεται έρευνα για «δολιοφθορά» και «διακίνηση εκρηκτικών».

Στις αρχές του μήνα, μερικές ημέρες πριν από τον εορτασμό της ”Ημέρας της Νίκης” επί των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων στη Ρωσία, η χώρα αντιμετώπισε μια σειρά επιθέσεων και σαμποτάζ, ιδίως τον εκτροχιασμό δύο αμαξοστοιχιών μεταφοράς εμπορευμάτων και πυρκαγιά σε αποθήκη πετρελαίου που οφειλόταν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone). Οι ρωσικές αρχές γνωστοποίησαν επίσης στις αρχές Μαΐου την πρόκληση βλάβης σε γραμμή υψηλής τάσης στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω σχετικά με το περιστατικό όταν συνέβη.

Υπογραφή εγγράφου για ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων μεταξύ Μινσκ και Μόσχας

Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας υπέγραψαν έγγραφο για την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Μόσχα θα διατηρήσει τον έλεγχο των όπλων αυτών και θα είναι εκείνη που θα αποφασίζει για τη χρήση τους, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σύμφωνα με το TASS.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία, οι οποίες είναι στενές σύμμαχοι στη σύγκρουση που διεξάγεται στην Ουκρανία, είχαν συμφωνήσει νωρίτερα φέτος να αναπτυχθεί στη Λευκορωσία μέρος του τακτικού πυρηνικού οπλοστασίου της Μόσχας.

Εξάλλου ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Σοϊγκού δήλωσε πως η Δύση διεξάγει έναν «ακήρυκτο πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει πέντε Σουηδούς διπλωμάτες ως αντίποινα, όπως τα χαρακτήρισε, για την «πορεία σύγκρουσης» της Σουηδίας στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ανταπαντά στην απέλαση πέντε μελών του διπλωματικού του προσωπικού από τη Σουηδία τον περασμένο μήνα, την οποία χαρακτήρισε ένα «ανοικτά εχθρικό βήμα».

Η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει από την 1η Σεπτεμβρίου το γενικό προξενείο της Σουηδίας στην Αγία Πετρούπολη και αυτό της Ρωσίας στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί από πέρυσι που η Σουηδία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στη ρωσική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι σχέσεις έχουν «φθάσει σε πρωτόγνωρα χαμηλό επίπεδο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Αντιδράσεις για τη προβολή της ταινίας "Αγόρια στο Ντους" σε μαθητές της 4ης δημοτικούΚοιλιακό λίπος: Τρία πρωινά μοιραία σφάλματα που είναι ένοχα για την εμφάνισή τουΔανοί τουρίστες για το κλειδωμένο μωρό στη Ζάκυνθο: «Ετσι κάνουμε στη χώρα μας»
Keywords
Τυχαία Θέματα