Πέντε εγκληματικά λάθη στα υπαίθρια τραπέζια μας που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση

Οι καλοκαιρινές συγκεντρώσεις είναι τόσο απολαυστικές. Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις πιθανότητες κάποιο από τα φαγητά που σερβίρουμε έξω να περιέχει επικίνδυνα βακτήρια.

«H εποχή που χτυπούν οι περισσότερες τροφιμογενείς ασθένειες είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», προειδοποιεί ο Ντένις Ντ’Αμίκο, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα γεωργικής βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. «Αυτή είναι η εποχή του χρόνου που σημειώνονται αυξημένα περιστατικά λιστερίωσης,

καμπυλοβακτηρίωσης, σαλμονέλωσης και λοιμώξεων του Escherichia coli», προσθέτει ο ίδιος.

Ο επιστήμονας τροφίμων Μπράιαν Κοκ εξηγεί το φαινόμενο ως εξής: «Καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει, ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσονται οι μικροοργανισμοί επιταχύνεται. Και ενώ οι περισσότεροι παθογόνοι μικροοργανισμοί έχουν πολύ αργούς ρυθμούς ανάπτυξης σε θερμοκρασίες ψυγείου, οι ρυθμοί αυτοί αυξάνονται κατά 10 έως 100 φορές την ώρα σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 25 βαθμούς Κελσίου. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι ο αριθμός των βακτηρίων που απειλούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση τα καλοκαίρια υπερδιπλασιάζεται λεπτό το λεπτό».

Όμως, ο πανικός ως γνωστόν, δεν είναι καλός σύμβουλος. Έτσι, στη HuffPost ζητήσαμε από επιστήμονες τροφίμων να μας αποκαλύψουν μερικούς από τους μεγαλύτερους πιθανούς κινδύνους στις υπαίθριες μαζώξεις και να μας δώσουν και πολύτιμα tips για το πώς θα τους αποφύγουμε. Να τι μας είπαν.

1. Δεν ψήνουμε το κρέας όσο θα έπρεπε

Ο Γκλεν Μόρις, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναδυόμενων Παθογόνων του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, προειδοποιεί ότι τα βακτήρια όπως η σαλμονέλα προκαλούν τις πιο επικίνδυνες τροφιμογενείς ασθένειες. Τέτοια βακτήρια τείνουν να συνδέονται με το ωμό κρέας και τα πουλερικά.

Ο καλύτερος τρόπος να περιορίσουμε τον κίνδυνο είναι να βεβαιωθούμε ότι όλο το κρέας μας μαγειρεύτηκε στη σωστή θερμοκρασία.

«Αυτά τα τροφιμογενή βακτήρια σκοτώνονται μόνο με το καλό μαγείρεμα. Επομένως δεν έχουμε παρά να σιγουρευτούμε ότι το κοτόπουλο και τα χάμπουργκερ μας είναι πολύ καλά μαγειρεμένα», εξηγεί ο Μόρις.

Mια σημείωση: Το χρώμα και η υφή δεν είναι αξιόπιστοι δείκτες ασφάλειας ή ετοιμότητας των τροφίμων. Τα κρέατα πρέπει να μαγειρεύονται στη σωστή εσωτερική θερμοκρασία και αυτό να επαληθεύεται με θερμόμετρο τροφίμων. Συγκεκριμένα, ο κιμάς πρέπει να μαγειρεύεται στους 70, το κοτόπουλο στους 73 και οι μπριζόλες στους 62 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, όταν το κρέας ψηθεί, δεν το ξαναβάζουμε σε πιάτο που έχει ακόμα ζουμί από το ωμό κρέας, διότι έτσι μπορεί να το επαναμολύνουμε με κακά βακτήρια από το ωμό κρέας.

2. Δεν διατηρούμε το φαγητό στη σωστή θερμοκρασία 

Η επικίνδυνη ζώνη στην οποία πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια είναι μεταξύ 5 και και 60 βαθμών Κελσίου. Επομένως το φαγητό μας πρέπει πάντα να διατηρείται είτε πιο δροσερό είτε πιο ζεστό από αυτό.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι τα τρόφιμα που πρέπει να παραμένουν κρύα είναι σημαντικό να φυλάσσονται σε θερμοκρασίες κάτω από τους 5 βαθμούς, με άφθονο πάγο και κατάλληλη μονωμένη αποθήκευση, όπως ψύκτες και δοχεία από φελιζόλ. Αντίστοιχα, τα τρόφιμα που έχουν ζεσταθεί θα πρέπει να διατηρούνται πάνω από τους 60 βαθμούς.

Επειδή όμως δεν μπορούμε πάντοτε να το υπολογίσουμε με ακρίβεια, ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να μην αφήνουμε το φαγητό σε «θερμοκρασία δωματίου» για περισσότερες από δύο ώρες.

Ορισμένοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται ταχύτατα σε ζεστά περιβάλλοντα και απειλούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Πιο ευάλωτοι σε τέτοιους μικροοργανισμούς είναι τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι, που έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Παίρνουμε το ρίσκο της σαλάτας ντελικατέσεν

Συνταγές που περιέχουν αυγά, κοτόπουλο, λάχανο — συμπεριλαμβανομένων των σπιτικών ντρέσινγκ, μαγιονέζας ή πιάτων όπως ή αυγοσαλάτα — προκαλούν ανησυχία.

Γιατί; Επειδή τέτοια υλικά κινδυνεύουν από το βακτήριο της σαλμονέλας ή το καμπυλοβακτηρίδιο, τα οποία έχουν αμφότερα συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες.

Άρα, αν και είναι πράγματι δροσερές και θεωρούνται ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι, καλύτερα να απολαμβάνουμε τις παγωμένες σαλάτες σπίτι. Εκεί, μπορούμε να τις διατηρούμε όσο κρύες πρέπει, χάρις στο ψυγείο.

4. Δεν εφοδιαζόμαστε με άφθονο πάγο, ενώ θα έπρεπε

«Ένα ψυγείο γεμάτο πάγο διατηρεί τις χαμηλές θερμοκρασίες για περισσότερες ώρες. Επομένως, είναι σημαντικό να παίρνουμε μαζί μας άφθονο επιπλέον πάγο, για να εξασφαλίσουμε μια σταθερή ψυχρή θερμοκρασία», μας προτρέπει η Μέρι Αμαλαράτζου, αναπληρώτρια καθηγήτρια μικροβιολογίας τροφίμων. «Ακόμη, κρατάμε το ψυγείο μακριά από τον ήλιο και τα ποτά σε ξεχωριστό ψυγείο από τα τρόφιμα. Το ψυγείο ποτών ανοίγει πιο συχνά και αυτό θέτει σε κίνδυνο τα τρόφιμα», προσθέτει η ίδια.

5. Βάζουμε μέσα στα ποτήρια μας τα παγάκια που έχουμε για την ψύξη των ποτών και των σνακ 

Το ψυγειάκι μας μπορεί να είναι βρώμικο, ακόμα κι αν δείχνει να αστράφτει. Τα μικρόβια δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Επομένως, είναι επιπόλαιο να πίνουμε χυμό και να πετάμε μέσα τα παγάκια που περιβάλλουν τις συσκευασίες των χυμών και των σάντουιτς. 

Όποτε σερβίρουμε ποτά, χρησιμοποιούμε καθαρό πάγο, μέσα από περιτύλιγμα. Όσο βολικό κι αν μας φαίνεται να απλώσουμε απλώς το χέρι στο ψυγείο και να μαζέψουμε μια χούφτα πάγο, θα πρέπει να σκεφτούμε με τι έχει έρθει σε επαφή αυτός ο πάγος.

Related...Το ένα και μοναδικό σημάδι τροφικής δηλητηρίασης που δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να αγνοήσουμεΤροφική δηλητηρίαση εν μέσω ταξιδιού: Τα βήματα για άμεση ανακούφισηΤο Νο1 μέρος του ψυγείου που είναι εξαιρετικά κρίσιμο να καθαρίσουμε αλλά δεν το ξέρουμε
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πέντε,pente