Η ιστορία της τελευταίας βασιλικής οικογένειας του Ιράν γίνεται σειρά

16η Ιανουαρίου 1979, ο Σάχης Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί και η αυτοκράτειρα Φαράχ στο αεροδρόμιο Mehrabad της Τεχεράνης, Ιράν, φεύγοντας από τη χώρα. (AP Photo, File)

Και μετά το «The Crown» του Netflix, που αφηγήθηκε τα έργα και τις ημέρες της βρετανικής βασιλικής οικογένειας από τη δεκαετία του 1940 μέχρι το 2005, έρχεται η ιρανική εκδοχή. Σύμφωνα με το Variety, η ιστορία της τελευταίας βασιλικής οικογένειας του Ιράν πρόκειται να γίνει τηλεοπτική σειρά.

Το

«The Last Shah», όπως είναι ο τίτλος, θα καλύψει τέσσερις δεκαετίες, εκκινώντας από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο νεαρός μονάρχης, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί ανήλθε στον θρόνο και θα τελειώσει το 1979 με την Ισλαμική Επανάσταση και την υπόθεση ομηρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

Η σειρά που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης από την Random Access Media, εταιρεία παραγωγής του συγγραφέα και ερευνητή δημοσιογράφου Morrie Rosmarin, ο οποίος έχει εργαστεί σε εκπομπές όπως το «60 Minutes», το «Dateline» και το «20/20» του ABC και υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία, θα αφηγηθεί την ιστορία του Παχλαβί και της τρίτης συζύγου του, Φαράχ Παχλαβί, της κομψής και προοδευτικής βασίλισσας -που στην εποχή της τη συνέκριναν με τη Τζάκι Κένεντι-, η οποία ήταν υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων και λάτρης της σύγχρονης τέχνης.

Η Φαράχ Ντιμπά σπούδαζε αρχιτεκτονική στο Παρίσι όταν γνώρισε τον Σάχη κατά τη διάρκεια ενός επίσημου ταξιδιού του στη Γαλλία. Παντρεύτηκε τον μονάρχη το 1959, επιλέγοντας για την περίσταση ένα εκθαμβωτικό φόρεμα Dior κεντημένο με ασημένια κλωστή και πέρλες, σχεδιασμένο από τον Yves Saint Laurent.

Ο Σάχης και η Φαράχ στο Ελιζέ, 21 Μαΐου 1975, Παρίσι. (Photo by Gilbert UZAN/Gamma-Rapho via Getty Images)

Σύμφωνα με τη σύνοψη, πρόκειται για την «ηρωική και τελικά τραγική ιστορία μιας συζύγου, μητέρας και βασίλισσας που προσπάθησε να σώσει τον σύζυγό της, Σάχη του Ιράν, την οικογένειά της, τη δυναστεία της και την πατρίδα της. Ένας επικός αγώνας για την επιβίωση της μοναρχίας του Ιράν στο σταυροδρόμι του σύγχρονου κόσμου, από τη σκοπιά της αυτοκράτειρας Φαράχ Παχλαβί. Οι χαρακτήρες συνυφαίνονται σε ένα συναρπαστικό έπος προσωπικών σχέσεων, οικογενειακών κρίσεων, ίντριγκας, θρησκευτικών αναταραχών και μηχανορραφιών σαιξπηρικών διαστάσεων, όλα κόντρα σε μια επανάσταση που θα άλλαζε τον ρου της ιστορίας».

Ο γάμος του Σάχη και της Φαράχ, 1959, Ιράν. (Photo by: Universal Archive/Universal Images Group via Getty Images)Η κρεβατοκάμαρα της Farah Diba με μια φωτογραφία της στο κομοδίνο, Sa'dabad Palace, Τεχεράνη, Ιράν, 2009. Το παλάτι χτίστηκε από τη δυναστεία των Παχλαβί του Ιράν στην περιοχή Shemiran της Τεχεράνης. Το συγκρότημα κατοικήθηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα. Μετά από επέκταση των κτιρίων, ο Reza Shah έζησε εκεί τη δεκαετία του 1920. Και ο γιος του, Mohammad Reza Pahlavi εγκαταστάσθηκε σε αυτό τη δεκαετία του 1970. Μετά την Ιρανική Επανάσταση, έγινε μουσείο. (Photo by Kaveh Kazemi/Getty Images)Ο έκπτωτος Σάχης και η Φαράχ, Μεξικό, περίπου 1979. (Photo by Chip HIRES/Gamma-Rapho via Getty Images)

Το δημοσίευμα του Variety συνέπεσε με την είδηση του θανάτου του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χοσεΐν Αμιραμπτολαχιάν και άλλων αξιωματούχων, όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν επιστρέφοντας από ταξίδι στα σύνορα Ιράν- Αζερμπαϊτζάν για τα εγκαίνια ενός φράγματος.

Προκάτοχος του νυν Ανώτατου Ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ήταν ο αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, ο οποίος ηγήθηκε της Ισλαμικής Επανάστασης που κατέληξε στην ανατροπή του Σάχη και στην αντικατάσταση της μοναρχίας από ένα φονταμενταλιστικό καθεστώς, την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

«Πολλοί άνθρωποι σήμερα (ιδιαίτερα οι νεότεροι) δεν γνωρίζουν ότι πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σάχη, το Ιράν ήταν μια από τις πιο δυτικοποιημένες χώρες στη Μέση Ανατολή», σημειώνει ο Rosmarin, προσθέτοντας ότι «σε αντίθεση με τις πολεμικές πολιτικές της θρησκευτικής θεοκρατίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το Ιράν υπό τον Σάχη ήταν ο ισχυρότερος σύμμαχος στην περιοχή τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του Ισραήλ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η συγκίνηση του Κέβιν Κόστνερ στις Κάννες

«Emilia Perez»: Η ανατρεπτική ιστορία του Μεξικανού γκάνγκστερ που συζητήθηκε στις Κάννες

Το μαγικό Μακόντο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ελπίζει στο Netflix

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιράν,iran