Πειραματικό εμβόλιο για τον ιό HIV ενεργοποιεί με επιτυχία ισχυρά αντισώματα στους ανθρώπους

Ερευνητές του Duke Human Vaccine Institute έκαναν σημαντική ανακάλυψη προς την ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου για τον HIV.

Το πειραματικό τους υποψήφιο εμβόλιο κατάφερε να προκαλέσει παραγωγή ισχυρών αντισωμάτων που μπόρεσαν να εξουδετερώσουν πολλά στελέχη του HIV, σε μικρή κλινική δοκιμή.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Cell, και δίνει αρχικές ενδείξεις ότι είναι δυνατόν να προκληθούν

αυτά τα επιθυμητά ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα μέσω εμβολιασμού-κάτι που ποτέ δεν είχε επιτευχθεί.

Ο Barton F. Haynes, δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντική εξέλιξη καθώς δείχνει ότι είναι εφικτό να προκληθούν αντισώματα με εμβόλιο που εξουδετερώνει τα πιο δύσκολα στελέχη του HIV.

Τα ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα (bnAbs) που στοχεύουν τον HIV ανακαλύφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 , στο απόγειο της επιδημίας HIV/AIDS , σε ορισμένα άτομα με HIV.

Όμως, παρά τις σχεδόν τέσσερις δεκαετίες έρευνας, ένα εμβόλιο ικανό να παράγει bnAbs στους ανθρώπους - πόσο μάλλον οποιοδήποτε εμβόλιο για τον HIV - δεν έχει δημιουργηθεί.

Το υποψήφιο εμβόλιο που δοκιμάστηκε σε μια μικρή κλινική δοκιμή δημιούργησε bnAbs σε αρκετούς ανθρώπους μετά από δύο δόσεις, αναφέρει το Science Alert.

Στην κλινική δοκιμή φάσης 1, η οποία ξεκίνησε το 2019,  συμμετείχαν 24 υγιείς άνθρωποι, 4 από τους οποίους έλαβαν εικονικό φάρμακο .  
Το πειραματικό εμβόλιο στόχευσε την περιοχή στη εξωτερικό περίβλημα ου ιού HIV.

Σε 20 συμμετέχοντες, αντισώματα ικανά να ουδετεροποιούν στελέχη του HIV εντοπίστηκαν μετά από 2 δόσεις σε αρκετούς ανθρώπους.

Tο εμβόλιο με επιτυχία ενεργοποίησε αναγκαία ανοσιακά κύτταρα και οδούς ανάπτυξης αντισωμάτων.

Τα κύτταρα παρέμειναν σε προσαρμόσιμη κατάσταση, που τους επέτρεπε συνεχώς να εξελίσσονται μαζί με τον μεταλλασσόμενο ιό.

Ενώ χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την ισχυροποίηση των αντισωμάτων και της στόχευσης επιπλέον ιικών περιοχών, οι ερευνητές νιώθουν ενθαρρυμένοι από τα αρχικά αποτελέσματα.

Ο Dr. Haynes πρόσθεσε ότι ένα επιτυχές εμβόλιο για τον HIV πιθανόν θα χρειαστεί τουλάχιστον 3 συστατικά που θα στοχεύουν σε διαφορετικές ιικές περιοχές.

Η καινοτόμος μέθοδος της ομάδας δείχνει υποσχόμενη ως πιθανή οδός για την τελική νίκη επι το ιού.

«Τα επόμενα βήματά μας είναι να δημιουργήσουμε πιο ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι άλλων τοποθεσιών στον ιό HIV για να αποτρέψουμε τη διαφυγή του ιού. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά ο δρόμος είναι πλέον πολύ πιο ξεκάθαρος.»

Related...Το εμβόλιο HPV σταματά το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτραςΕμβόλιο που θα μας προστατεύει προληπτικά από μελλοντικούς κορονοϊούς, δημιούργησαν επιστήμονεςΒρετανία: Επαναστατικό εμβόλιο mRNA δοκιμάζεται σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πειραματικό, HIV,peiramatiko, HIV