Παγκόσμια ανησυχία. Η Σεούλ ζητεί την «πιο ισχυρή» απάντηση στη Βόρεια Κορέα

►Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM.

►Αξιωματούχοι των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών. Σύμφωνα δε, με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ήταν περίπου 10 φορές πιο ισχυρή από τις προηγούμενες.

Η κίνηση αυτή της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί ευθεία
πρόκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε λίγες ώρες νωρίτερα για την «κλιμακούμενη» πυρηνική κρίση στην περιοχή.

Οι «λέξεις και οι ενέργειες [της Βόρειας Κορέας] εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο τουίτερ.

North Korea has conducted a major Nuclear Test. Their words and actions continue to be very hostile and dangerous to the United States.....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 3, 2017

«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με λίγη επιτυχία», ανέφερε ο Τραμπ σε ένα δεύτερο τουίτ.

..North Korea is a rogue nation which has become a great threat and embarrassment to China, which is trying to help but with little success.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 3, 2017

Η Ιαπωνία αμέσως αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα να κάνει λόγο για περιορισμό στο εμπόριο πετρελαϊκών ειδών.

Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ δήλωσε στον Ιάπωνα ομόλογό του,Σοτάρου Τανιούτσι, ότι οι ΗΠΑ είναι απολύτως δεσμευμένες στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας.
Να σημειωθεί ότι, βάσει της συμφωνίας που έχουν συνάψει Ιαπωνία και ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί να υπερασπίζεται το Τόκιο. Εξάλλου έχει θέσει την Ιαπωνία κάτω από την πυρηνική της ομπρέλα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Τόκιο με πυρηνικά όπλα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ζήτησε να δοθεί «η πιο ισχυρή» απάντηση στη Βόρεια Κορέα. Ο Μουν επεσήμανε ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν «όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα», τόνισε ο σύμβουλός του Τσουνγκ Έουι-Γιονγκ μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα Ουάσινγκτον και Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα, πρόσθεσε ο Τσουνγκ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την πυρηνική δοκιμή και ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα δημιουργεί «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει «με τη μέγιστη αυστηρότητα». Όπως αναφέρει η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της:

«(...) Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσουν άμεσα σε αυτή τη νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Βόρεια Κορέα (…) Επιθυμεί επίσης μια συντονισμένη και ξεκάθαρη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πρόκληση με τον πιο αυστηρό τρόπο, προκειμένου να οδηγήσει τη Βόρεια Κορέα πίσω στον δρόμο του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις και στην πλήρη εγκατάλειψη των πυρηνικών και βαλλιστικών της προγραμμάτων»

Την ίδια στιγμή, «εξαιρετικά ατυχή ενέργεια» χαρακτηρίζει την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δηλώνοντας πως συνιστά «πλήρη περιφρόνηση» των διεθνών αξιώσεων.

Αυτή η έκτη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή συνιστά «πλήρη περιφρόνηση των επαναλαμβανόμενων απαιτήσεων της διεθνούς κοινότητας», προσθέτει ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ η οποία έχει την έδρα της στη Βιέννη.
Keywords
Τυχαία Θέματα