Οι νεκροί της 7ης τέχνης: Πάνω από 350 οι θάνατοι σε κινηματογράφο και τηλεόραση

Η ασφάλεια στα πλατό κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων βρίσκεται στο προσκήνιο μετά τον θανατηφόρο πυροβολισμό της κινηματογραφίστριας Χαλίνα Χάτσινς από τον ηθοποιό και παραγωγό Αλεκ Μπάλντουιν.

Ο Μπάλντουιν, ο οποίος ανακρίθηκε και αφέθηκε ελεύθερος από τις αρχές της Σάντα Φε, πυροβόλησε επίσης τον σκηνοθέτη Τζόελ Σόουζα σε ένα περιστατικό που περιγράφεται ως ατύχημα με όπλο.

Ο Σόουζα διακομίστηλε στο νοσοκομείο, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι καλά στην υγεία του και πήρε εξιτήριο.

Η έρευνα που διεξάγεται από το γραφείο του σερίφη της Σάντα Φε θα επικεντρωθεί

στον τύπο των σφαιρών που χρησιμοποιήθηκαν στο όπλο γυρισμάτων (σ.σ prop gun) που εκπυρσοκρότησε ο ηθοποιός.

Τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά συνεργεία χρησιμοποιούν συνήθως αληθινά όπλα γεμάτα ωστόσο με ψεύτικες σφαίρες. Ωστόσο, εξαιτίας ανεπαρκών ελέγχων, ορισμένες φορές αληθινά πυρομαχικά ή κενά φυσίγγια που εξακολουθούν να περιέχουν πυρίτιδα μπορεί να παραμείνουν στην κάννη του όπλου.

Τα ”άσφαιρα” διαφέρουν γιατί παρόλο που περιέχουν πυρίτιδα δεν χρησιμοποιούν το βλήμα.

Μια τέτοια αμέλεια το 1993 προκάλεσε τον θάνατο του Μπράντον Λι, γιου του Μπρους Λι, ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα από κοντά στα γυρίσματα της ταινίας “The Crow” από τον συνάδελφό του, ηθοποιό Μάικλ Μάσι. Το όπλο δεν είχε καθαριστεί σωστά κι ένα μικρό θραύσμα από ένα παλιό φυσίγγιο τρύπησε στο στήθος τον 28χρονο ηθοποιό. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο Λι πέθανε μετά από λίγες ώρες.

Ο Mάσι δεν αντιμετώπισε κατηγορίες, αλλά έμεινε για αρκετό διάστημα εκτός υποκριτικής και έβλεπε συνεχείς εφιάλτες τα επόμενα 12 χρόνια. Στην εταιρεία παραγωγής επίσης δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Την Παρασκευή (22/10), μέσω ενός tweet από τον λογαριασμό του αδικοχαμένου Μπράντον Λι, τον οποίο διαχειρίζεται η αδερφή του, Σάνον, στάλθηκαν συλλυπητήρια για τα θύματα και τις οικογένειές τους και το εξής μήνυμα: «Κανείς δεν πρέπει ποτέ να σκοτωθεί από όπλο ξανά σε κινηματογραφικό πλατό.”

Our hearts go out to the family of Halyna Hutchins and to Joel Souza and all involved in the incident on “Rust”. No one should ever be killed by a gun on a film set. Period.

Keywords
Τυχαία Θέματα