Ο Πούτιν θυμήθηκε τα Χριστούγεννα: Διατάσσει προσωρινή κατάπαυση του πυρός
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το Κρεμλίνο.
Η Ρωσία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.
Η Μόσχα καλεί επίσης την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.
Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, καθώς και το Bloomberg, ενώ το τουρκικό πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο για «μονομερή» κατάπαυση του πυρός από την Ρωσία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται τη γέφυρα της Κριμαίας που συνδέει τη ρωσική ηπειρωτική χώρα και τη χερσόνησο της Κριμαίας πάνω από το στενό του Κερτς, Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022. (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησ τη Ρωσία ότι επιδιώκει μια εκεχειρία προκειμένου να σταματήσει την προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Ντονμπάς και να ενισχύσει τις δυνάμεις κατοχής.
«Θέλουν τώρα να εκμεταλλευθούν ως πρόφαση τα Χριστούγεννα, έστω και για λίγο, προκειμένου να σταματήσουν την προέλαση των ανδρών μας στο Ντονμπάς και να φέρουν εξοπλισμό, πυρομαχικά και επίστρατους», είπε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.
«Τι θα τους αποφέρει αυτό; Μόνο ακόμη μια αύξηση στις μέχρι σήμερα απώλειές τους», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι ο πόλεμος «θα τελειώσει μόνο όταν αποχωρήσουν οι στρατιώτες σας ή τους εκδιώξουμε».
Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος απέρριψε ως υποκρισία την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για 36ωρη εκεχειρία και δήλωσε ότι μια «προσωρινή εκεχειρία» θα ήταν δυνατή μόνο όταν η Ρωσία εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη - μόνο τότε θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντολιάκ.
First. Ukraine doesn't attack foreign territory & doesn't kill civilians. As RF does. Ukraine destroys only members of the occupation army on its territory...
Second. RF must leave the occupied territories - only then will it have a "temporary truce". Keep hypocrisy to yourself.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η απόρριψη αυτή αντικατοπτρίζει την άποψη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Είναι δύσκολο για εμάς να κρίνουμε αν η γνώμη του Ποντολιάκ αντικατοπτρίζει την άποψη του προέδρου της Ουκρανίας» ανέφερε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Πατριαρχική «έκκληση»Ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος κάλεσε νωρίτερα (Πέμπτη 5 Ιανουαρίου) και τις δύο πλευρές στην Ουκρανία να τηρήσουν μια χριστουγεννιάτικη εκεχειρία.
«Με δεδομένο το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός πολιτών που πιστεύουν στην Ορθοδοξία ζουν στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων», είπε απευθυνόμενος στον Πούτιν.
Η Ουκρανία απέρριψε την έκκληση του Κύριλλου. Ο Ποντόλιακ, χαρακτήρισε τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ως «προπαγανδιστή πολέμου» που είχε υποκινήσει τη «μαζική δολοφονία» Ουκρανών και τη στρατιωτικοποίηση της Ρωσίας. «Η δήλωση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την «Χριστουγεννιάτικη Εκεχειρία» είναι μια κυνική παγίδα και στοιχείο προπαγάνδας», είπε.
(AP Photo/Lefteris Pitarakis)ΟΗΕ: Η εκεχειρία αυτή δεν θα αντικαθιστούσε μια δίκαιη ειρήνηΟ γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα καλωσόριζε οποιαδήποτε εκεχειρία στην Ουκρανία με την ευκαιρία της γιορτής των Χριστουγέννων, «γνωρίζοντας ότι η εκεχειρία αυτή δεν θα αντικαθιστούσε μια δίκαιη ειρήνη, σύμφωνη με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.
Ο Γκουτέρες στο μεταξύ διέλυσε την αποστολή εύρεσης αποδείξεων για την επίθεση στην ουκρανική πόλη Ολενίφκα, τον περασμένο Ιούλιο, όπου σκοτώθηκαν Ουκρανοί κρατούμενοι από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Ο λόγος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ήταν ότι η αποστολή δεν ήταν δυνατόν να αναπτυχθεί στην τοποθεσία αυτήν.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία ζητούσαν να διερευνηθεί η επίθεση αυτή. Ο Γκουτέρες ανακοίνωσε τη συγκρότηση της αποστολής τον Αύγουστο.
Μπάιντεν: Ο Πούτιν «αναζητεί λίγο οξυγόνο»Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν «αναζητεί λίγο οξυγόνο» με την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε, υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι μόλις λίγες ώρες νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος «ήταν έτοιμος να βομβαρδίσει νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και εκκλησίες».
Πρόθυμος «γεφυροποιός» δηλώνει ο ΕρντογάνΣτο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αναλάβει ρόλου (αυτόκλητου) μεσολαβητή για μόνιμη ειρήνευση στην Ουκρανία.
Εξέφρασε αυτή την επιθυμία σε τηλεφώνημα που είχε νωρίτερα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ το ρωσικό πρακτορείο TASS μεταδίδει:
«Υπό το πρίσμα της ετοιμότητας του Ερντογάν να μεσολαβήσει για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση, ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε σοβαρό διάλογο, εφόσον ότι οι αρχές στο Κίεβο ανταποκριθούν σε αιτήματα που έχουν υποβληθεί επανειλημμένα, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις νέες εδαφικές πραγματικότητες. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν επίσης τις συμφωνίες που επετεύχθησαν στην Κωνσταντινούπολη για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και την απεμπλοκή των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.»
Related...Χαμόγελο του Παιδιού: Ποιoς φοβάται τον έλεγχο; Ηθικά ζητήματα και απαντήσεις που δεν δόθηκανΠαρενόχληση σκάφος του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό: Ελληνικά προειδοποιητικά πυράΣτα χέρια Γουίλιαμ και Χάρι για τα μάτια της Μέγκαν- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μυστήριο με την εξαφάνιση στενού συνεργάτη υφυπουργού
- Φώτης Κοντόπουλος: Πέθανε στα 48 του ο δημοσιογράφος, έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο
- Θανάσης Κατερινόπουλος: Θα πρέπει να ανοίξει ο φάκελος της αυτοκτονίας του εστιάτορα, στο οποίο σύχναζε η Κάρολαϊν
- Aγωνία για τον 6χρονο Θωμά που νοσηλεύεται στο Ρίο: Του έκαναν ψύξη εγκεφάλου
- Δύο χρόνια χωρίς ομάδα ο Χρήστος Δώνης
- Θρήνος στην κηδεία του δεκαεξάχρονου πυγμάχου
- Ουκρανία: 36ωρη κατάπαυση του πυρός ανακοινώνει η Ρωσία
- Βέροια: Ο πατέρας του βρέφους στο μνήμα του – «Θα σε αγαπώ για πάντα» έγραψε σε σημείωμα
- «Όταν φτάσαμε στον Αλιάκμονα, δεν ήξερε πού να μου πει να την αφήσω», δηλώνει στο newsit.gr ο οδηγός ταξί για την 29χρονη μητέρα στη Βέροια
- Ανόρθωση: Ορίστηκε έκτακτη συνεδρία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Tα Βρετανικά Ταχυδρομεία κυκλοφορούν 12 γραμματόσημα για τους Iron Maiden
- Ο Πούτιν θυμήθηκε τα Χριστούγεννα: Διατάσσει προσωρινή κατάπαυση του πυρός
- ΕΟΔΥ: Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίππης
- Πώς θα είναι ο καιρός τα Θεοφάνεια
- Τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από Παναγιά και Οινούσσες
- Stellantis και Archer θα συνεργαστούν για την κατασκευή ηλεκτρικών αεροσκαφών

- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ο Πούτιν θυμήθηκε τα Χριστούγεννα: Διατάσσει προσωρινή κατάπαυση του πυρός
- ΕΟΔΥ: Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίππης
- Stellantis και Archer θα συνεργαστούν για την κατασκευή ηλεκτρικών αεροσκαφών
- Tα Βρετανικά Ταχυδρομεία κυκλοφορούν 12 γραμματόσημα για τους Iron Maiden
- Τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από Παναγιά και Οινούσσες
- Πώς θα είναι ο καιρός τα Θεοφάνεια
- Το πρώτο βέγκαν σνίκερ είναι γεγονός
- Φυσικό αέριο: Κοντά στα 67 ευρώ η μεγαβατώρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών
- Η Γη στο κοντινότερο σημείο της στον Ήλιο
- Εφαρμογή των συστάσεων της ΕΕ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα και στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Χριστουγεννιάτικη εκεχειρία 24 ωρών ανακοινώνει ο Πούτιν
- Αισθητός μέχρι την Ινδία ισχυρός σεισμός στο Αφγανιστάν
- Χριστουγεννιάτικη εκεχειρία 36 ωρών ανακοίνωσε ο Πούτιν
- Trailer κεντρικού δελτίου ειδήσεων 05/01/20323
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκεχειρία για 36 ώρες ανακοίνωσε η Ρωσία
- Νότης Μαυρουδής: Από τη μουσική άνοιξη στους μεγάλους ποιητές
- Οδηγός 77 ετών πάτησε γκάζι αντί για φρένο και εγκλωβίστηκε σε πλυντήριο αυτοκινήτων
- Πολεμική εκεχειρία 36 ωρών ανακοίνωσε η Μόσχα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατά 30,4% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το 2022
- Χειμερινές εκπτώσεις: Συμβουλές από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας