Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεκλέγεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 58 % έναντι 42% της Λεπέν επανεκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα επόμενα πέντε χρόνια στη Γαλλία, μετέδωσε η τηλεόραση TF1.

H BFM TV δίνει 57,6% στον Μακρόν και 42,6 στην Λεπέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν γίνεται ο πρώτος πρόεδρος που καταφέρνει να επανεκλεγεί εδώ και 20 χρόνια.

Τελευταία φορά, ήταν το 2002, όταν ο Ζακ Σιράκ επανεξελέγη κερδίζοντας τον πατέρα

της Μαρίν Λεπέν, Ζαν Μαρί Λεπέν.

Μεγάλη η αποχή

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το ποσοστό της αποχής προβλημάτισε τους αναλυτές, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζει το 28,2% - ποσοστό ρεκόρ εδώ και δεκαετίες.

Όπως αναφέρει το Politico, ένα ποσοστό αποχής 28% θα είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1969, όταν το 31,1% των Γάλλων ψηφοφόρων απείχε από την ψηφοφορία στον δεύτερο γύρο των εκλογών μεταξύ του γκωλικού Ζορζ Πομπιντού και του κεντρώου Αλέν Ποζέρ.

Αποδέχεται την ήττα της η Λεπέν και υπόσχεται δυναμική αντιπολίτευση

Η Μαρίν Λεπέν παραδέχτηκε την ήττα της στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη Γαλλία, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι το αποτέλεσμα είναι μια «νίκη» για το πολιτικό κίνημά της.

«Η βούλησή μας να υπερασπιστούμε τους Γάλλους» ενδυναμώθηκε, είπε η Λεπέν, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της κοινωνικής πολιτικής του (Εμανουέλ) Μακρόν και της μετανάστευσης».

Η Λεπέν πρόσθεσε ότι «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα», με το βλέμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές για τις οποίες είπε ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος» να εξασφαλίσει ο Μακρόν την πλειοψηφία και στο κοινοβούλιο.

Σαρλ Μισέλ: Μπορούμε να βασιστούμε στη Γαλλία για πέντε ακόμη χρόνια

Την ανάγκη για μια «σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε tweet που ανήρτησε εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του. Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε:

«Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Eμανουέλ Μακρόν.

Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, χρειαζόμαστε μια σταθερή Ευρώπη και μια Γαλλία που είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια πιο κυρίαρχη και πιο στρατηγική Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορούμε να βασιστούμε στη Γαλλία για 5 ακόμη χρόνια».

Chaleureux bravo cher @EmmanuelMacron

En cette période tourmentée, nous avons besoin d’une Europe solide et d’une France totalement engagée pour une Union européenne plus souveraine et plus stratégique.

Nous pouvons compter sur la #France #5 ans de plus. pic.twitter.com/JEPf6Pqght

— Charles Michel (@CharlesMichel) April 24, 2022

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΣτο 63,23% το ποσοστό συμμετοχής στις 18.00 ώρα Ελλάδας, χαμηλότερο από τις εκλογές του 2017Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Μεγάλες εφημερίδες καλούν τους αναγνώστες να ψηφίσουν ΜακρόνΣτις κάλπες ξανά οι Γάλλοι: Το "φαβορί" Μαρκόν και τα ποσοστά ρεκόρ της ακροδεξιάς
Keywords
Τυχαία Θέματα