Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο τη νύχτα

.

Η Ουκρανία κατέρριψε 10 πυραύλους και πάνω από 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εξαπολύθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας σε επιθέσεις τους στην πρωτεύουσά της, το Κίεβο, την πόλη Ντνίπρο κι ανατολικές περιοχές, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της με πυραύλους και drones στην Ουκρανία αυτόν τον μήνα, κυρίως σε εγκαστάσεις υποδομών και επιμελητειακής υποστήριξης πριν από αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία

ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 10 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Κασπία, 23 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed και 2 αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, οι οποίες άρχισαν γύρω στις 22:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) της Πέμπτης και συνεχίστηκαν ως τις 05:00 σήμερα το πρωί εξαπολύθηκαν συνολικά 17 πύραυλοι και 31 drones.

Ορισμένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ορισμένοι πύραυλοι έπληξαν στόχους στις περιφέρειες του Χαρκόβου και του Ντνιπροπετρόφσκ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα. Είχε φασαρία - ο εχθρός εξαπέλυσε μαζική επίθεση στην περιφέρεια με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε ο περιφερειάρχης της Ντνιπροπετρόφσκ Σέρχιι Λίσακ στην εφαρμογή Telegram. «Η Ντνίπρο υπέφερε».

Ο Λίσακ πρόσθεσε ότι κάποια σπίτια, αυτοκίνητα και ιδιωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης εταιρείας μεταφορών και πρατηρίου φυσικού αερίου, υπέστησαν ζημιές.

Αξιωματούχοι στο Κίεβο ανακοίνωσαν ότι ζημιές προκλήθηκαν στη στέγη εμπορικού κέντρου, σε σπίτι και σε ορισμένα αυτοκίνητα.

Ο περιφερειάρχης του Χαρκόβου ανέφερε επίσης ότι προκλήθηκαν ζημιές σε ορισμένα σπίτια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από 15 μήνες, έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πυραυλικές επιθέσεις από τον Οκτώβριο, επιδιώκοντας την καταστροφή κρίσιμων υποδομών και ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Τώρα έχει εστιάσει τις πυραυλικές της επιθέσεις στην προσπάθεια να διαταράξει την προετοιμασία ουκρανικής αντεπίθεσης, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Στην πρωινή ενημέρωσή του, το ουκρανικό γενικό επιτελείο έκανε λόγο για 55 αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας την περασμένη ημέρα, 36 με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι, και για τέσσερις επιθέσεις με πυραύλους.

«Πύραυλος S-300 έπληξε φράγμα στην περιοχή Καρλίβκα στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ» (ανατολικά), ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως «κατά συνέπεια, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πλημμυρίσουν κοινότητες στην περιοχή». Υποστήριξε πάντως πως όλες οι αεροπορικές επιθέσεις αποκρούστηκαν.

Εξάλλου στη Ρωσία «έκρηξη» προκάλεσε ζημιές σε ακίνητο στην Κρασνοντάρ, πόλη κοντά στην Κριμαία, χωρίς να αναφερθούν θύματα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές που επικαλέστηκε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο φιλορωσικός ειδησεογραφικός οργανισμός Readovka ανάρτησε στο Telegram φωτογραφία ακινήτου ο τελευταίος όρος του οποίου και η οροφή του έχουν υποστεί ζημιά και έχουν μαυρίσει από τις φλόγες.

Για το συμβάν «διενεργείται έρευνα», ανέφερε μέσω Telegram ο δήμαρχος Κρασνοντάρ, ο Γεβγκένι Ναούμοφ, προσθέτοντας πως υπέστη επίσης ζημιά η οροφή γειτονικού κτιρίου.

Στις αρχές του Μαΐου η Ρωσία υπέστη σειρά επιθέσεων και ενεργειών δολιοφθοράς, ιδίως τον εκτροχιασμό δυο εμπορευματικών συρμών και την πυρκαγιά σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων εξαιτίας πλήγματος από UAV. Και τη Δευτέρα, δυο ένοπλες ομάδες που λένε πως αποτελούνται από Ρώσους επιτέθηκαν από την Ουκρανία στη ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ. Αυτή χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη παρείσφρηση δυνάμεων πιστών στο Κίεβο στη ρωσική επικράτεια από το ξέσπασμα του πολέμου πριν από 15 μήνες.

Μεντβέντεφ: Η σύγκρουση μπορεί να κρατήσει δεκαετίες

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να διαρκέσει δεκαετίες, με περιόδους μαχών που θα διακόπτονται από εκεχειρίες, μετέδωσε χθες Πέμπτη το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο κ. Μεντβέντεφ, που είναι σήμερα αντιπρόεδρος του ισχυρού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βιετνάμ. Ο πρώην πρόεδρος, σύμμαχος του νυν προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, συνηθίζει τις σκληρές τοποθετήσεις για τον πόλεμο. Τον περασμένο μήνα, χαρακτήρισε την ουκρανική κυβέρνηση μόλυνση.

«Αυτή η σύγκρουση θα διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, πιθανότατα δεκαετίες», είπε ο κ. Μεντβιέντεφ, σύμφωνα με το RIA. «Όσο υπάρχει τέτοια κυβέρνηση εκεί, θα έχουμε (...) τρία χρόνια εκεχειρία, δυο χρόνια πολέμου και πάλι από την αρχή», προέβλεψε, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της Μόσχας πως στο Κίεβο κυβερνούν ναζί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Τι «κρύβεται» πίσω από την επιδρομή στο Μπέλγκοροντ της ΡωσίαςΤουρκία: Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου μαζεύουν «κουκιά» για τον δεύτερο γύρο των εκλογώνΚοιλιακό λίπος: Τρία πρωινά μοιραία σφάλματα που είναι ένοχα για την εμφάνισή του
Keywords
Τυχαία Θέματα