Μητσοτάκης από Φλώρινα: Ο ευρωπαϊκός δρόμος των γειτόνων θα παραμείνει κλειστός αν δεν συνετιστούν

Νέα αυστηρή προειδοποίηση έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Φλώρινα στην κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας

Στην ακριτική Φλώρινα βρέθηκε το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μιλώντας σε πολίτες, στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας, έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Οταν

μιλάμε για Ευρώπη, μιλάμε και για τις γεωπολιτικές προκλήσεις τις οποίες θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Φλώρινα, στα σύνορα της πατρίδας μας, και πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι βόρειοι γείτονες μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους, η οποία έχει συμφωνηθεί μέσα από μία διακρατική διεθνής συμφωνία» ανέφερε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία, αν και αντίθετη στην Συμφωνία των Πρεσπών είχε πει ότι θα τη σεβαστεί από την στιγμή που ψηφίστηκε.

«Θέλω λοιπόν και εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, να στείλω ένα μήνυμα στα Σκόπια και στη νέα τους ηγεσία: σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός. Και το λέω αυτό όχι με χαρά, είναι γείτονές μας, θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις. Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν ούτε εντάσεις, ούτε εθνικισμούς. Και εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στον σωστό δρόμο» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ τόνισε και την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προκλητικές δηλώσεις από τη γειτονική χώρα η οποία, όπως εξήγησε, έγινε κατόπιν παρότρυνσης της ελληνικής πλευράς.

«Αυτό σημαίνει η Ελλάδα να μπορεί να ασκεί ουσιαστική πολιτική σήμερα και στα Βαλκάνια, που είναι ο ζωτικός μας χώρος. Γιατί θα έχουμε και άλλες γεωπολιτικές προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εκτός από τα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση και στη μάχη κατά της ακρίβειας«Παραλογισμός από την αντιπολίτευση στο θέμα της ακρίβειας»

Βαρύτητα έδωσε και στο θέμα της ακρίβειας, «το οποίο ξέρω ότι σήμερα είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Δεν είμαι ούτε αφελής, ούτε αιθεροβάμων. Θέλω να ξέρετε ότι προσπαθούμε, κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Βάζουμε πολλά πρόστιμα, έχουμε βάλει πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, ελέγχουμε την αγορά όσο καλύτερα μπορούμε». Στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο η Ευρώπη, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την πρωτοβουλία του να στείλει σχετική επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Πριν από λίγες μέρες έστειλα μία επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής -και μάλιστα η Επιτροπή μου απάντησε σήμερα, αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων μας-, λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα με πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες εκμεταλλευόμενες διάφορα γραφειοκρατικά τερτίπια μπορεί να τιμολογούν διαφορετικά τα προϊόντα τους στην Ελλάδα από ό,τι στη Γερμανία. Και να στοιχίζει το ίδιο προϊόν τελικά πιο ακριβά στην Ελλάδα, αδικαιολόγητα, από ό,τι μπορεί να στοιχίζει σε μία άλλη αγορά. Και τους είπα: ελάτε να κάνουμε κάτι για αυτό» είπε ο πρωθυπουργός ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στην αντιπολίτευση:

«Προσέξτε να δείτε τον παραλογισμό τώρα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Επιτροπή απαντά: «ναι, έχεις δίκιο στο θέμα αυτό, πρέπει κάτι να κάνουμε» και η αντιπολίτευση έρχεται και μας ασκεί κριτική γιατί ζητάμε από την Ευρώπη να μας βοηθήσει σε ένα πρόβλημα το οποίο είναι αναγνωρισμένα ευρωπαϊκό.

Το λέω διότι κάποια στιγμή θα πρέπει και ο διάλογος στην χώρα μας να γίνει με κάποια στοιχειώδη εχέγγυα κοινής λογικής. Δυστυχώς, αυτά φαίνεται ότι μέσα στο πάθος και στην ένταση και στην τοξικότητα κάποιων τα έχουμε τελείως απωλέσει.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την σημασία του εκλογικού αποτελέσματος και στην εσωτερική πολιτική σκηνή:

«Λυπάμαι, γιατί η αντιπολίτευση -και από τα δεξιά και από τα αριστερά μας- βλέπει αυτές τις ευρωεκλογές μέσα από το μοναδικό πρίσμα της ανάγκης αμφισβήτησης της κυβερνητικής σταθερότητας. Τι μας λένε ευθέως; «Μαυρίστε τη Νέα Δημοκρατία, κοντύνετε τον Μητσοτάκη, για να αμφισβητηθεί η κυβερνητική σταθερότητα την επόμενη μέρα». Αυτοί έβαλαν πρώτοι το ζήτημα της σταθερότητας, δεν το βάλαμε εμείς.»

«Γυρίστε την πλάτη σε όσους θέλουν να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε έργα που προχωρούν στην ευρύτερη περιοχή και σε στοχευμένες παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη με στόχο την ανάπτυξη της και τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη σε όσους θέλουν να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και ζήτησε να δοθεί θετική ψήφος στη Νέα Δημοκρατία.

«Πάμε για τον μέγιστο, τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ευρωβουλευτών τον οποίο μπορούμε αν εκλέξουμε. Γιατί όχι στις 9 Ιουνίου να εκλέξουμε 9 ευρωβουλευτές; Αυτός θα ήταν και ο απώτερος στόχος τον οποίο θέτουμε» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Χωρίς «Βόρεια Μακεδονία» η σελίδα της προέδρου- Μητσοτάκης: Κλειστός ο ευρωπαϊκός δρόμοςΝαυάγιο στην Πύλο: Η εισαγγελέας προτείνει απαλλαγή για 9 Αιγύπτιους κατηγορούμενουςΤρεις συλλήψεις για την πόρτα που καταπλάκωσε μαθητή σε σχολείο της Κηφισιάς
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Φλώρινα,mitsotakis, florina