Μετά την ψυχρολουσία των δανειοληπτών, έρχονται τώρα οι δεσμεύσεις

Έπειτα από το ισχυρό σοκ το οποίο υπέστησαν την Πέμπτη περισσότεροι από 65.000 δανειολήπτες, οι οποίοι έχοντας λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, είδαν την Τράπεζα της Ελβετίας να άρει τη στήριξη του φράγκου έναντι του ευρώ στα 1,20 ευρώ. Σήμερα, Παρασκευή, η Νέα Δημοκρατία με γραπτή της ανακοίνωση δεσμεύεται να ρυθμίσει το ζήτημα ενώ την ίδια
στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται για νομοθετική λύση.

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία εξηγεί ότι « Ένας από τους πρώτους νόμους που θα κατατεθεί στη Βουλή, αμέσως μετά τις εκλογές, θα είναι αυτός που θα ρυθμίζει το ζήτημα που προέκυψε από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε βάρος 70.000 δανειοληπτών, μετά τις εξελίξεις με το ελβετικό φράγκο». Και συνεχίζει: «Από χθες, άλλωστε, και από την πρώτη στιγμή, ο Πρωθυπουργός είχε επαφές για το θέμα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα και με τους διοικητές των συστημικών τραπεζών».

Από την πλευρά του το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα νέας σεισάχθειας το οποίο θα εφαρμόσει θα περιλαμβάνει και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα . Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «επιφυλάσσεται να επιλύσει το θέμα νομοθετικά, εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με τις δικαστικές αποφάσεις, ώστε να ανακουφίσει τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις τόσο δραματικές οικονομικές συνθήκες» καθώς όπως εξηγεί «κινήσεις σαν αυτή της τράπεζας της Ελβετίας με έντονο μονομερή χαρακτήρα έχουν εκτός των άλλων δυσμενών επιπτώσεων στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης χιλιάδων Ελλήνων δανειοληπτών, που πίστεψαν στη σταθερότητα και στη δυναμική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στις κερδοσκοπικές προτροπές των τραπεζών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να διακόψει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ έφερε σε απόγνωση περισσότερους από 65.000 δανειολήπτες οι οποίοι είδαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια τα «φτηνά» δάνεια που είχαν πάρει σε ελβετικό φράγκο να ακριβαίνουν απότομα και έτσι να «φουσκώνει» ακόμα περισσότερο η μηνιαία δόση.

Όπως έγραψε και η HuffPost Greece η υπόθεση των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο κρατά σχεδόν από το 2006, όταν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ήταν ιδιαίτερα φτηνά εξαιτίας της υψηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/ελβετικού φράγκου που είχε διαμορφωθεί τότε. Ωστόσο, το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη οδήγησε από το 2009 και μετά σε σημαντική υποχώρηση το ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων και ιδιαίτερα του ελβετικού φράγκου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, με αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο του 2011 προκειμένου να αναχαιτίσει τη δραματική ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, να θέσει ανώτατη τιμή στην ισοτιμία του νομίσματός της το 1,220 έναντι του ευρώ. Τότε ήταν η πρώτη φορά που όσοι είχαν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, είδαν τις δόσεις τους να εκτοξεύονται σε σχέση με την αρχική δανειακή τους σύμβαση.Πλέον, μετά και τη χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, οι δανειολήπτες βλέπουν για δεύτερη φορά τη δόση του δανείου τους να αυξάνεται και μάλιστα την εποχή που τα εισοδήματα όλων έχουν μειωθεί δραματικά.

Γιατί όμως ξεκλείδωσε η Ελβετία την ισοτιμία φράγκου – ευρώ;

Η απόφαση αυτή σχετίζεται με την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα κατά την οποία ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Η κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ήθελε να ενδυναμώσει ουσιαστικά τις άμυνές της, με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Τόμας Τζόρνταν, να χαρακτηρίζει την κίνηση αποτέλεσμα καλά μελετημένης σκέψης και όχι αποτέλεσμα πανικού.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η SNB ανέφερε: «Πρόσφατα, οι αποκλίσεις στις νομισματικές πολιτικές των μεγάλων νομισματικών περιοχών έχουν αυξηθεί σημαντικά, μια τάση που αναμένεται να γίνει πιο έντονη. Το ευρώ έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου και αυτό με την σειρά του έχει αποδυναμώσει το ελβετικό φράγκο έναντι του δολαρίου. Στις συνθήκες αυτές, η SNB έκρινε ότι η ενίσχυση και η διατήρηση της ελάχιστης ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ δεν είναι πλέον δικαιολογημένη».
Keywords
Τυχαία Θέματα