Μεσανατολικό: Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει έτοιμος για μια «συντονισμένη» επίθεση

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι έχει προετοιμάσει μια ”συντονισμένη” επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία συμμετέχουν αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις.

Η εξάωρη διορία που είχε εκδοθεί από τον ισραηλινό στρατό και διέταζε τους Παλαιστίνιους πολίτες να ολοκληρώσουν την εκκένωση από την πόλη της Γάζας προς το νότιο τμήμα της λωρίδας έληξε στις

4 μ.μ. τοπική ώρα το Σάββατο.

″Το επόμενο στάδιο έρχεται” είπε ο ΜπενιαμίνΝετανιάχου σε Ισραηλινούς στρατιώτες έξω από τη Λωρίδα της Γάζας καθώς συμπληρώνεται μια εβδομάδα από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Οι συνέπειες της σπέρνουν τον θάνατο και απελπισία στους άμαχους Παλαιστίνιους στην Γάζα. Ο δε συνολικός αριθμός των νεκρών και από τις δύο πλευρές ανέρχεται πλέον σε 3.400. Περισσότερα από 700 Παλαιστινιακά παιδιά έχουν βρει το θάνατο σύμφωνα με την UNICEF.

Στο μεταξύ σοκάρει η είδηση πως κονβόι αμάχων από τη Βόρεια Γάζα που ακολουθώντας την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ και τις οδούς που τους είχαν υποδείξει, ”χτυπήθηκε” χθες από το απόγευμα. Το BBC Verify, κατάφερε να πιστοποιήσει την γνησιότητα των βίντεο και κάνει λόγω για παιδιά μεταξύ των 70 νεκρών.  Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός διαψεύδει ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ περί εντοπισμό νεκρών.

Η ήδη κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα εξελίσσεται γρήγορα σε αβίωτη, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών. «Οι άμαχοι στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη υποφέρουν από μία εβδομάδα απόλυτης αγωνίας και καταστροφής. Φοβάμαι ότι τα χειρότερα ακολουθούν. Η περασμένη εβδομάδα ήταν ένα τεστ ανθρωπιάς και η ανθρωπιά αποτυγχάνει», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι πάντως σε κατάσταση πανικού αλλά και απόλυτης σύγχυσης συνεχίζουν να εγκαταλείπουν σπίτια και πατρογονική εστία. Την ίδια ώρα ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν την Γάζα για να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ”συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας - και με τα Ηνωμένα Έθνη - ώστε να αμβλυνθούν οι ανθρωπιστικές συνέπειες της επίθεσης της Χαμάς, να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες για να συνεχιστεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και να υποστηριχθεί η τήρηση του δικαίου του πολέμου”.

Αίγυπτος και Τουρκία απορρίπτουν την εξορία των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας λόγω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ λένε στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη Γάζα να μετακινηθούν νοτιότερα, προς τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, ώστε να είναι έτοιμοι για το πιθανό άνοιγμά της προς την Αίγυπτο.

Η Χεζμπολάχ έβαλε στο στόχαστρο της ισραηλινές θέσεις στη μεθόριο με τον Λίβανο, σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή, τη στιγμή που κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της λιβανέζικης, σιιτικής οργάνωσης και του Ισραήλ. Αφού η Χεζμπολάχ εκτόξευσε κατευθυνόμενους πυραύλους και όλμους, το Ισραήλ ανταπέδωσε βομβαρδίζοντας τα περίχωρα των λιβανέζικων χωριών γύρω από τη Σαμπάα στα υψίπεδα του Γκολάν.

Στο μεταξύ τρομάζει το κάλεσμα της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα προς τους ”υποστηρικτές της σε όλο τον κόσμο” να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τριπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά από συνάντησή της με τον Γ.Γ του ΟΗΕ

Όλες οι εξελίξεις

22.00 Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου «αρνούνται να εγκαταλείψουν τους πλέον αδύναμους» παρά τις εντολές για εκκένωση του βόρειου τομέα της Γάζας

Το διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου συγκλονισμένο από την ανθρώπινη δυστυχία που απλώνεται στο Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι οι εθελοντές του «αρνούνται να εγκαταλείψουν τους πλέον αδύναμους» παρά τις εντολές για εκκένωση του βόρειου τομέα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικιαστικές επιθέσεις που δέχθηκε το Ισραήλ το περασμένο σαββατοκύριακο (...) αλλά οι επιθέσεις αυτές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν επίσης την άνευ ορίων καταστροφή στην Γάζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ανησυχούμε πολύ για την εντολή εκκένωσης στην Γάζα. Οι εθελοντές μας αρνούνται να φύγουν και να εγκαταλείψουν εκείνους που έχουν περισσότερο την ανάγκη τους. Πρέπει να προστατευθούν - για να μπορέσουν να προστατεύσουν τους άλλους».

Το Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού «δεσμεύεται να συνεχίσει να παρέχει προστασία και ζωτικής σημασίας βοήθεια στους ανθρώπους που υφίστανται τις φρικαλεότητες της σημερινής βίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τους επικεφαλής των δύο βραχιόνων του Κινήματος: τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου Ζαγκάν Σαπαγκέν και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Ρόμπερτ Μαρντίνι.

Στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο «δεν υπάρχει ιεραρχία στα δεινά και τον πόνο και οι κανόνες αυτοί υφίστανται για να βοηθούν στην διαφύλαξη της ανθρωπιάς στις πιο σκοτεινές στιγμές. Και υπάρχει απεγνωσμένα ανάγκη να τηρηθούν σήμερα».

21.29 O γιος του Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σε φιλοπαλεστινιακή πορεία στην Κωνσταντινούπολη

On binlerle Ayasofya’ya yürüdü. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak, Bilal Erdoğan, Selçuk Bayraktar, Süleyman Soylu ve Mustafa Şentop da katılımcılar arasındaydı.

Ayasofya özgür oldu, Filistin de olacak inşallah. #Palestine#BüyükFilistinYürüyüşüpic.twitter.com/X3MCGqiKDU

— Mehmet Aras (@mehmetarass01) October 14, 2023

Ο γιος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σε μεγάλη φιλοπαλαιστινιακή πορεία στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο. Ο Μπιλάλ Ερντογάν συνοδευόταν από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον πρώην πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ.

″Ας ξεκαθαρίσουμε την πλευρά μας, πρέπει τουλάχιστον να αφήσουμε να ακουστούν τα συναισθήματά μας”, δήλωσε ο Μπιλάλ Ερντογάν στο Associated Press.

Το πλήθος των περισσότερων από 1.000 ατόμων κρατούσε παλαιστινιακές και τουρκικές σημαίες, ενώ φώναζε συνθήματα που επικρίνουν το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μιλώντας στο AP, ο Σεντόπ δήλωσε: ”Όλοι όσοι έχουν συνείδηση, ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας, επιδεικνύουν τα συναισθήματά τους απέναντι σε αυτή τη γενοκτονία”.

21.27 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρήκε πτώματα ισραηλινών ομήρων στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρήκε στην Λωρίδα της Γάζας «πτώματα» ισραηλινών ομήρων οι οποίοι απήχθησαν από την Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

«Βρήκαμε και εντοπίσαμε στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας πτώματα Ισραηλινών που είχαν απαχθεί», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών.

21.24 Ηχούν τώρα σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Οι ήχοι των σειρήνων ηχούν αδιάκοπα στο Τελ Αβίβ, καθώς ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί για πιθανή άφιξη ρουκετών, αναφέρει το Reuters.

Rocket sirens blare in central Israel, Tel Avivhttps://t.co/F4aZk1afpw

Haaretz.com (@haaretzcom) October 14, 2023

21.11 Λίβανος: Δύο νεκροί από ισραηλινά πυρά 

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε λιβανέζικο συνοριακό χωριό είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας και η σύζυγός του.

Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν της Συρίας μεταξύ μαχητών της Χεζμπολάχ και ισραηλινών στρατευμάτων.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι ο Χαλίλ Χάτσεμ και η σύζυγός του, Ραμπάντ Ακούμ, σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του λιβανέζικου συνοριακού χωριού Τσεμπάα.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι μαχητές της έπληξαν αρκετές ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις στους διαφιλονικούμενους λόφους Τσεμπάα και Kφαρ Τσουμπά το απόγευμα. Πρόσθεσε ότι ώρες αργότερα, ένοπλοι της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν ρουκέτες και οβίδες προς μια ισραηλινή θέση στην περιοχή προκαλώντας ζημιές.

20.19 Ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κράτος του Ισραήλ δεν εκπλήρωσε την αποστολή του»

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου παραδέχθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα ότι η προηγούμενη δήλωσή του «σύμφωνα με την οποία η αποτροπή πραγματοποίησης επίθεσης εκ μέρους της Χαμάς λειτουργεί» ήταν λάθος.

«Αυτό ήταν λάθος», είπε για τη δήλωση που είχε κάνει λίγες ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ προσθέτοντας ότι την εσφαλμένη εκτίμηση συμμεριζόταν το σύνολο των υπηρεσιών Πληροφοριών του Ισραήλ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κράτος του Ισραήλ δεν εκπλήρωσε την αποστολή του», είπε ο Ζάχι Χανέγκμπι .

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έλαβε συγκεκριμένη ειδοποίηση από την Αίγυπτο ή από οπουδήποτε αλλού για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς με ορμητήριο την Γάζα.

Ο αρχηγός των ισραηλινών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ, ο Ρόνεν Μπαρ, εκλήθη για έκτακτη ενημέρωση στις 04.00, δυόμισι ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης, σχετικά με νέα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών, αλλά αυτές δεν δικαιολογούσαν κινητοποίηση, δήλωσε ο Ζάχι Χανέγκμπι στους δημοσιογράφους. «Δεν επρόκειτο για συγκεκριμένη προειδοποίηση γι′ αυτό που επακολούθησε», είπε.

Ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας δήλωσε επίσης ότι οι εχθροπραξίες με την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου φαίνεται ότι είναι περιορισμένης κλίμακας και προειδοποίησε την σιιτική οργάνωση να μην αναλάβει δράση που μπορεί να οδηγήσει τον Λίβανο στην «καταστροφή».

Οι περιορισμένης κλίμακας συγκρούσεις στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο δείχνουν ότι η Χεζμπολάχ παραμένει «κάτω από το κατώφλι της κλιμάκωσης», πρόσθεσε.

20.09 ΟΗΕ: «Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα εξελίσσεται γρήγορα σε αβίωτη»

Η ήδη κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα εξελίσσεται γρήγορα σε αβίωτη, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.

Στην Γάζα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή καύσιμα και τα τρόφιμα αρχίζουν να εξαντλούνται επικίνδυνα, αναφέρει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις χώρες που διαθέτουν επιρροή να διασφαλίσουν την τήρηση των κανόνων του πολέμου και να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι ενέργειες και η ρητορική της Χαμάς και του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες είναι «εξαιρετικά ανησυχητική, απαράδεκτη», δηλώνει. Οι άμαχοι και οι μη στρατιωτικές υποδομές πρέπει να προστατευθούν».

Στην Γάζα, οικογένειες βομβαρδίσθηκαν κατευθυνόμενες προς νότον μέσα από μποτιλιαρισμένους, κατεστραμμένους δρόμους, έπειτα από την διαταγή εκκένωσης του Ισραήλ που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν ασφάλεια, αλλά χωρίς να έχουν πού να πάνε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες και αυτοί οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, πάντοτε και από όλες τις πλευρές».

«Πρέπει να επιτραπεί στους αμάχους να φύγουν προς ασφαλείς περιοχές. Και ανεξαρτήτως αν θα φύγουν ή θα μείνουν, πρέπει να υπάρχει διαρκές μέλημα για την προστασία τους».

Οσοι αιχμαλωτίζονται πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης συμπεριφοράς και όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν, δηλώνει ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Οι άμαχοι στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη υποφέρουν από μία εβδομάδα απόλυτης αγωνίας και καταστροφής. Φοβάμαι ότι τα χειρότερα ακολουθούν. Η περασμένη εβδομάδα ήταν ένα τεστ ανθρωπιάς και η ανθρωπιά αποτυγχάνει».

It’s been a dreadful week. Humanity must prevail. pic.twitter.com/vQUMy2jK1q

— Martin Griffiths (@UNReliefChief) October 14, 2023

19.57 Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος για «συντονισμένη» επίθεση στη Γάζα 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι έχει προετοιμάσει μια ”συντονισμένη” επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία συμμετέχουν αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του το βράδυ του Σαββάτου, ο στρατός δήλωσε ότι ”προετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα επιθετικών επιχειρησιακών σχεδίων”.

Το Ισραήλ διέταξε περίπου τον μισό πληθυσμό της Γάζας να εκκενώσει τα σπίτια του πριν από μια αναμενόμενη χερσαία επίθεση ως απάντηση σε μια βίαιη διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς.

Το Ισραήλ δεν ξεκαθάρισε πάντως πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η επίθεση.

″Οι IDF προετοιμάζονται για μια συνολική επίθεση” με τη βοήθεια εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων, αναφέρει και ότι σχεδιάζει μια επίθεση ”με τη συμμετοχή αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων” δυνάμεων.

″Βασικός εξοπλισμός μάχης έχει ήδη αποσταλεί” στις σχετικές τοποθεσίες και τα ”τάγματα και οι στρατιώτες των IDF έχουν αναπτυχθεί στρατηγικά σε όλη τη χώρα”, προστίθεται.

Τέλος τονίζεται πως στους στρατιώτες έχει επισημανθεί ”μεγάλη έμφαση σε μια ουσιαστική χερσαία επιχείρηση”.

19.36 Η Σαουδική Αραβία «παγώνει» τις συνομιλίες της με το Ισραήλ 

Η Σαουδική Αραβία φέρεται να έχει αναστείλει τις συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων της με το Ισραήλ, αναφέρει πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

″Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να διακόψει τη συζήτηση για πιθανή εξομάλυνση και ενημέρωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους”, δήλωσε η πηγή στο AFP, το οποίο αναφέρει ότι η πηγή μίλησε την ίδια ημέρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Φέισαλ μπιν Φαρχάν.

Μετά τη συνάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε ”άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τα περίχωρά της” και την επείγουσα παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

19.30 Αρχηγός της Χαμάς:  «Οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν την Γάζα ή την Δυτική Οχθη για να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο»

Ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν την Γάζα ή την Δυτική Οχθη για να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο.

«Η απόφασή μας είναι να παραμείνουμε στην γη μας», δήλωσε ο Χανίγιε.

Η Αίγυπτος που συνορεύει με την Λωρίδα της Γάζας ανησυχεί για το ενδεχόμενο συρροής στο έδαφός της παλαιστινίων προσφύγων που κινούνται προς νότον έπειτα από τα διαδοχικά τελεσίγραφα του Ισραήλ για την εκκένωση του βόρειου τομέα του παλαιστινιακού θύλακα.

Οπως και άλλες αραβικές χώρες, η Αίγυπτος έχει καλέσει τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν στα εδάφη τους και δηλώνει ότι καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

19.28 Αναλένα Μπέρμποκ: «Ο πόλεμος κατά της Χαμάς πρέπει να διεξαχθεί με τον μεγαλύτερο σεβασμό προς την ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα»

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε σήμερα από το Κάιρο ο πόλεμος κατά της Χαμάς να διεξαχθεί με τον «μεγαλύτερο σεβασμό» προς την ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα.

«Η μάχη κατά της Χαμάς πρέπει να διεξαχθεί με τον μεγαλύτερο σεβασμό προς την ανθρωπιστική κατάσταση των αθώων γυναικών, των παιδιών και των ανδρών», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μετά την συνάντησή της στο Κάιρο με τον αιγύπτιο ομόλογό της.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο δίλημμα που είναι δύσκολο να επιλυθεί», είπε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Γερμανία συζητά με τα Ηνωμένα Εθνη και άλλους εταίρους τρόπους για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο.

19.25 Περισσότερα από 700 παιδιά Παλαιστινίων έχουν πεθάνει στη Γάζα σύμφωνα με τη UNICEF

19.20 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τριπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι θα τριπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την κριτική που δέχτηκε η ΕΕ για αντικρουόμενα μηνύματα από την ανώτερη ηγεσία της.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε η Επιτροπή.

″Η Επιτροπή θα αυξήσει αμέσως το τρέχον κονδύλιο της ανθρωπιστικής βοήθειας που προβλέπεται για τη Γάζα κατά 50 εκατομμύρια ευρώ”, ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε ανακοίνωσή της. ”Αυτό θα ανεβάσει το συνολικό ποσό σε πάνω από 75 εκατομμύρια ευρώ”.

Η επικεφαλής της Κομισιόν πρόσθεσε: ”Η Κομισιόν θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει μια τέτοια κίνηση. Θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας με τον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες του για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια αυτή θα φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη στη Λωρίδα της Γάζας. Η Επιτροπή υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί κατά των τρομοκρατών της Χαμάς, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι αθώοι πολίτες στη Γάζα θα λάβουν υποστήριξη σε αυτό το πλαίσιο”.

I spoke with @UN SG @antonioguterres following my visit & contacts with regional leaders.

The EU will be tripling its humanitarian aid for vulnerable civilians in Gaza and the wider region.

We will redouble efforts to ensure this support reaches those who need it.…

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 14, 2023

18.13 Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έφθασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο πολυεθνικού διπλωματικού ταξιδιού

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - ο πέμπτος σταθμός του σε ένα εντατικό πολυεθνικό ταξίδι με στόχο να σταματήσει την περαιτέρω επέκταση του πολέμου στο Ισραήλ.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης ξεκίνησε την ημέρα του από τη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών και μίλησε για την προστασία των αμάχων και τον τερματισμό της σύγκρουσης. Στο Αμπού Ντάμπι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Την Παρασκευή, ο Μπλίνκεν βρέθηκε στην Ιορδανία, το Κατάρ και το Μπαχρέιν πριν φτάσει στο Ριάντ. Την Πέμπτη βρέθηκε στο Ισραήλ και την Κυριακή αναμένεται να κάνει στάση στην Αίγυπτο πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ.

17.44 ”Το επόμενο στάδιο έρχεται” είπε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου σε στρατιώτες έξω από τη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το γραφείο του, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη συνάντηση αυτήν.

Ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Δεν έκανε καμία άλλη διευκρίνιση στο βίντεο αυτό, που δείχνει μόνο τους στρατιώτες να κουνούν καταφατικά το κεφάλι, απαντώντας στην ερώτησή του.

Keywords
στρατος, λωρίδα της γάζας, associated press, unicef, bbc, μμε, τεστ, αιγυπτος, ηπα, οηε, σταυροι, twitter, october, σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής, press, άφιξη, reuters, central, israel, haaretz, νέα, δραση, ηλεκτρικος, επιρροή, συμμετοχή, afp, οχθη, δίλημμα, support, διευκρίνιση, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Μις φαν ντερ ρόε, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, λιβανος, october, βιντεο, χωρες, γερμανια, ηγεσια, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηνωμενα εθνη, ηπα, ιορδανια, ισραηλ, κωνσταντινουπολη, μμε, οηε, πλαισιο, σημαιες, τεστ, ωρα, afp, bbc, reuters, unicef, αμπου νταμπι, αραβικα, άφιξη, βοηθεια, βορεια, βραδυ, γαζα, δηλωση, διευκρίνιση, δίλημμα, δειχνει, δυτικη οχθη, δυτικη, διορια, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εβδομαδα, ενημερωση, επιρροή, ερντογαν, ερχεται, εστια, εσωτερικων, ιδια, ειδοποιηση, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, ηχοι, ομιλια, καταρ, κινηση, κρατικο, λαθος, λωρίδα της γάζας, μηκος, μηνυματα, μοχαμεντ, νερο, ομηροι, οχθη, παιδια, πεμπτη, πηγη, ροη, ρευμα, ρητορικη, ριαντ, ρωτα, σαουδικη αραβια, σαββατο, συζητηση, συμμετοχή, σπιτια, συνθηματα, τμημα, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, χεζμπολαχ, χειροτερα, ωρες, ασφαλεια, associated press, central, δικαιωμα, εξοπλισμος, εμφαση, εθνικο, haaretz, υπουργειο, israel, κυριακη, νεκροι, press, support, ταξιδι, ουασινγκτον, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα