Νετανιάχου: Δεν υπάρχει περίπτωση εκεχειρίας με τη Χαμάς

Όλο και πιο βαθιά μέσα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με αυξανόμενο αριθμό στρατιωτών εισχωρούν οι δυνάμεις του Ισραήλ.

Τανκς φάνηκαν να βρίσκονται έξω από την Πόλη της Γάζας ενώ κατάσταση εντός του παλαιστινιακού θύλακα χαρακτηρίζεται ως «κόλαση επί Γης». Μάλιστα υπάρχουν αναφορές πως γονείς αναγκάζονται πλέον να δίνουν στα παιδιά τους αλμυρό, θαλασσινό νερό.

Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει του 8.300 στην Γάζα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

Όλες οι εξελίξεις

22.23 Τουρκία: Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την «ισραηλινή επίθεση» σε τουρκικό

νοσοκομείο της Γάζας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε «την επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Ισραήλ στο Νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας στη Γάζα».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε απόψε, υπογραμμίζεται πως η επίθεση είναι «ανεξήγητη», δεδομένου ότι οι συντεταγμένες του νοσοκομείου ήταν γνωστές στις ισραηλινές αρχές.

«Η πολιορκία και τέτοιες απάνθρωπες επιθέσεις (…) παραβιάζουν ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας από το Ισραήλ να σταματήσει να στοχοποιεί αδιακρίτως τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας, του μοναδικού αντικαρκινικού νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι οι εγκαταστάσεις υπέστησαν σημαντικές ζημιές από ισραηλινό πλήγμα.

Επικαλούμενο παλαιστινιακές πηγές, το Reuters μεταδίδει πως ζημιές έχουν υποστεί επίσης τα νοσοκομεία Αλ Σίφα και Αλ Κοντς στην πόλη της Γάζας.

21.19: Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει την αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα ότι άσκησαν πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε διακοπεί την Παρασκευή κατά τη διάρκεια σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών.

″Καταστήσαμε σαφές στην κυβέρνηση του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών έπρεπε να αποκατασταθούν και είμαστε ικανοποιημένοι που έλαβε μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

″Σκοπός είναι να διασφαλιστεί η ροή ζωτικής σημασίας πληροφοριών, να συνεχιστεί ο συντονισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας και οι οικογένειες να παραμείνουν σε επαφή”, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να αναφέρει εάν οι ΗΠΑ είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι επικοινωνίες αυτές θα διατηρηθούν.

Η σταδιακή αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιακών γραμμών και του ίντερνετ ανακοινώθηκε την Κυριακή από τον NetBlocks, οργανισμό που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλον τον κόσμο, καθώς και από την παλαιστινιακή εταιρία τηλεφωνίας Paltel.

Η διακοπή εμπόδιζε τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να επικοινωνούν με τους οικείους τους εντός ή εκτός του παλαιστινιακού θύλακα που τελεί υπό αποκλεισμό.

Αρκετές οργανώσεις, όπως η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος και υπηρεσίες του ΟΗΕ είχαν γνωστοποιήσει ότι είχαν χάσει κάθε επαφή με το προσωπικό τους στη Γάζα.

20.51: Ιταλικό C 130 μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιώντας στρατιωτικό αεροσκάφος C 130, η χώρα του αποφάσισε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους. H πτήση (η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ερυθρά Ημισέληνο, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών και τον ΟΗΕ) την ώρα αυτή προσγειώνεται στην Αίγυπτο, απ′ όπου οι βοήθειες θα φτάσουν στην Γάζα, από το πέρασμα της Ράφα. 

20.46: Ο Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε σήμερα κάθε ενδεχόμενο παύσης των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Κανείς δεν θα ζητούσε κάτι τέτοιο από τις ΗΠΑ μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ το 1941, σχολίασε. «Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ, απαιτώντας την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε επίσης διαχωρισμό μεταξύ της σκόπιμης σφαγής αθώων από τη Χαμάς και των παράπλευρων απωλειών που υπάρχουν σε κάθε πόλεμο, αναφερόμενος στους άμαχους Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

20.30: Το Ισραήλ έχει ”απογοητευτεί” από τον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες του, δηλώνει η πρεσβευτής του

Η πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της έχει ”απογοητευτεί” από τον διεθνή οργανισμό, τονίζοντας ότι οι επικεφαλής των υπηρεσιών του δεν έκαναν αρκετά για να καταδικάσουν τη Χαμάς και τον αυξανόμενο αντισημιτισμό.

″Γενικά, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν απογοητεύσει τον λαό του Ισραήλ”, δήλωσε η πρεσβευτής Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ στους δημοσιογράφους, κατονομάζοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

18.59: Ιράκ: Ρουκέτες εναντίον βάσης με αμερικανούς στρατιώτες 

Τέσσερις ρουκέτες τύπου Κατιούσα εκτοξεύτηκαν σήμερα εναντίον της βάσης Αΐν αλ Άσαντ στο δυτικό Ιράκ, όπου σταθμεύουν αμερικανοί στρατιώτες και μέλη του διεθνούς συνασπισμού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους ασφαλείας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή σημαντικές υλικές ζημιές στην αεροπορική βάση που βρίσκεται στην επαρχία Ανμπάρ.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έχει καταγραφεί αύξηση των επιθέσεων εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι βάσεις που φιλοξενούσαν στρατεύματα του διεθνούς συνασπισμού γίνονταν συχνά στόχος επιθέσεων με ρουκέτες και drones. Ωστόσο, από το καλοκαίρι το 2022 οι επιθέσεις αυτές είχαν καταλαγιάσει. Συνήθως σε τέτοιες επιθέσεις δεν ακολουθούσε ανάληψη ευθύνης. Οι ΗΠΑ απέδιδαν την ευθύνη σε οργανώσεις προσκείμενες στην Τεχεράνη.

Περίπου 2.500 Αμερικανοί και άλλοι 1.000 στρατιωτικοί από χώρες-μέλη του διεθνούς συνασπισμού σταθμεύουν σήμερα σε τρεις βάσεις των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.

18.55: Ο Νετανιάχου λέει ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στον αρχηγό των IDF 

Την «πλήρη εμπιστοσύνη» του στον αρχηγό του Ισραηλινού Στρατού, IDF, εξέφρασε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, στον απόηχο προηγούμενων δηλώσεών του που ασκούσε κριτική στις δυνάμεις ασφαλείας για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, τις οποίες απέσυρε, ωστόσο, στη συνέχεια.

Israeli Prime Minister, Benjamin Netanyahu:

"The IDF has expanded its land entry into the Gaza Strip, it is doing so in measured and very powerful steps, making systematic progress one step at a time. I must say that we have full confidence, both in the method and under the… pic.twitter.com/0vSYbmSGPE

— WBC Defenders (@WBCdefenders) October 30, 2023

18.41 Απελευθερώθηκε Ισραηλινή στρατιωτικός

Μια Ισραηλινή στρατιωτικός απελευθερώθηκε από την ομηρία της Χαμάς μετά από χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραηλινού Στρατού εντός της Γάζας, σύμφωνα με δήλωση του στρατού της χώρας.

«Απόψε, η Ούρι Μαγκίντις αφέθηκε ελεύθερη, κατά τη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης, μετά την απαγωγή της από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», αναφέρει η επίμαχη ανακοίνωση.

«Η στρατιωτικός εξετάστηκε ιατρικά, η κατάστασή της είναι καλή και συναντήθηκε με την οικογένειά της».

Ο στρατός δημοσίευσε επίσης αυτή την εικόνα στη δημοσιότητα.

She is home.

PVT Megidish was abducted by Hamas on October 7. Tonight, she was released during IDF ground operations.

Ori is now home with her family. pic.twitter.com/ZiEs3UrWMI

Israel Defense Forces (@IDF) October 30, 2023

18.15 Σειρήνες ξανά στο Ισραήλ

Σειρήνες  ηχούν σε τμήματα του κεντρικού Ισραήλ, σύμφωνα με τουςTimes of Israel. «Οι σειρήνες ηχούν σε όλο το κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Lod, Ness Ziona και Rishon Lezion, μετά τον καταιγισμό ρουκετών από τη Γάζα» μεταδίδει.

17.20 Οργή Νετανιάχου για το βίντεο με τους ομήρους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «βάναυση ψυχολογική προπαγάνδα» το βίντεο που δημοσιοποίησε σήμερα η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς το οποίο δείχνει τρεις γυναίκες οι οποίες παρουσιάζονται ως όμηροι που κρατούνται μετά την αιματηρή επίθεση που διαπράχθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Στρέφομαι προς τη Γελένα Τρουπάνοφ, την Ντανιέλε Αλόνι και τη Ριμόν Κιρστ οι οποίες απήχθησαν από τη Χαμάς που διαπράττει εγκλήματα πολέμου (...) Οι καρδιές μας είναι μαζί σας και με όλους τους άλλους απαχθέντες», πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κατηγόρησε χθες, Κυριακή, τη Χαμάς για «ψυχολογική χειραγώγηση» στο θέμα των ομήρων που συνέλαβε αφού η ισλαμιστική οργάνωση δήλωσε πως είναι έτοιμη να τους απελευθερώσει με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των ισραηλινών αρχών, τουλάχιστον 239 όμηροι οι οποίοι συνελήφθησαν από τη Χαμάς κατά την επίθεση που εξαπέλυσε στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Η πρωτοφανούς έκτασης επίθεση οδήγησε στο ξέσπασμα ενός πολέμου που έχει ήδη προκαλέσει χιλιάδες θανάτους.

17.10 Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την Σάνι Λούκ

16.50 Προσωπική έκκληση του διευθυντή του ΠΟΥ για κατάπαυση πυρός

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απηύθυνε μια πολύ προσωπική έκκληση για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και η Χαμάς, λέγοντας ότι έχει γνωρίσει και ο ίδιος «στα βάθη της ψυχής του» τη «μυρωδιά, τους ήχους και τις εικόνες» του πολέμου που «φέρνει μόνο καταστροφή και φρίκη».

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανήρτησε στο Twitter ”Μια ταπεινή συνηγορία για την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνη”.

«Ως παιδί που είχε παγιδευτεί στη σκιά του πολέμου, γνώριζα στα βάθη της ψυχής μου τη μυρωδιά, τους ήχους και τις εικόνες του», γράφει ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, που κατάγεται από το Τιγκράι, μια περιοχή της Αιθιοπίας που υπήρξε το θέατρο αιματηρών συγκρούσεων τις τελευταίες δεκαετίες και μέχρι και τους τελευταίους μήνες.

«Συμπάσχω με εκείνους που έχουν βρεθεί εν τω μέσω μιας σύρραξης, αισθάνομαι τον πόνο τους σαν να ήταν δικός μου», γράφει ακόμη ο δρ Τέντρος, ο οποίος από όλους τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΟΗΕ που έχουν κάνει μέχρι σήμερα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, είναι εκείνος ο οποίος έζησε τον πόλεμο στο πετσί του όταν ήταν παιδί.

Έχει χάσει έναν αδελφό, που πέθανε ελλείψει πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα.

Στη διάρκεια του τελευταίου πολέμου ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αντίς Αμπέμπα και τις αρχές των ανταρτών του Τιγκράι, ο δρ Τέντρος έχασε έναν θείο του και μοιράστηκε το συναίσθημά του να μην έχει νέα από την οικογένειά του επί μήνες στην κορύφωση των συγκρούσεων που ξέσπασαν τον Νοέμβριο του 2020 και διήρκεσαν δύο χρόνια.

«Ο πόλεμος φέρνει μόνο ερήμωση, φρίκη και καταστροφή. Τίποτα άλλο», υπογραμμίζει ο δρ Τέντρος.

«Αυτή την κρίσιμη στιγμή, ας υπερβούμε τους διχασμούς και ας αγκαλιάσουμε τον δρόμο της ειρήνης. Η αληθινή εκδήλωση θάρρους βρίσκεται στην επιλογή της ειρήνης. Καλώ τους ηγέτες του κόσμου να ενωθούν και να οδηγήσουν τον κόσμο προς την ειρήνη. Επιλέξτε την ειρήνη», προτρέπει.

Um humilde apelo à paz.

Quando criança aprisionada nas sombras da guerra, conheci de perto o cheiro, os sons e as visões.

Sinto uma profunda empatia com as pessoas que agora foram apanhadas no meio de um conflito e sinto a sua dor como se fosse minha.

A guerra só traz…

— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) October 30, 2023

16.04 Νεκρά τέσσσερα μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ

Συνεχίζεται η βία και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη: Κηδείες έγιναν για τέσσερα μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντα που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τη νύχτα. Ένα θεωρείται πως ήταν εκ των ιδρυτών των Ταξιαρχιών Τζενίν, τοπικής ομάδας μαχητών. 

Κάτοικοι είπαν ότι ένα σπίτι στο κέντρο της Τζενίν επλήγη από drone και υπήρξε ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων ενόπλων. 

15.31 Βίντεο από τη Χαμάς που φέρεται να δείχνει τρεις γυναίκες ομήρους

15.19 Κρεμλίνο: Σε «εξωτερική επιρροή» οφείλεται ο όχλος στο Νταγκεστάν

Το Reuters μετέδωσε πως, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «κακοθελητές» είχαν χρησιμοποιήσει εικόνες οδύνης από τη Γάζα που κυκλοφόρησαν ευρέως για να ξεσηκώσουν κόσμο στο ως επί το πλείστον μουσουλμανικό Νταγκεστάν. 

Τοπικές αρχές είπαν ότι 20 άτομα τραυματίστησαν στο περιστατικό στη Μαχατσκάλα, περιλαμβανομένων δύο που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Το RIA ανέφερε ότι εννιά αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί. Εξήντα άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με ΜΜΕ

Το Tass αναφέρει πως μετά τα γεγονότα στη Μαχατσκάλα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει συνάντηση για να «συζητήσει τις δυτικές προσπάθειες διχασμού της ρωσικής κοινωνίας». 

Όπως μετέδωσε, ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν «σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη συνάντηση αντιπροσώπων...και να συζητήσει τις προσπάθειες της Δύσης να χρησιμοποιήσει τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή για να διχάσει τη ρωσική κοινωνία» 

15.06 Το ισραηλινό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε τον θάνατο της Σάνι Λουκ

Το ισραηλινό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε πως μια νεαρή Ισραηλινογερμανή η μοίρα της οποίας είχε συνδεθεί με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και τις απαγωγές στις 7 Οκτωβρίου σκοτώθηκε κατά την επίθεση.

Η Σάνι Λουκ, 22 ετών, είχε θεωρηθεί αρχικά πως είχε απαχθεί ζωντανή κατά την επίθεση των τρομοκρατών στο μουσικό φεστιβάλ της Ρεΐμ, οι οποίοι την περιέφεραν ημίγυμνη και χωρίς της αισθήσεις της στη Γάζα, στην καρότσα ενός αυτοκινήτου. Τη Δευτέρα, ωστόσο, η αδελφή της, Άντι, επιβεβαίωσε πως ήταν νεκρή, πιθανότατα έχοντας σκοτωθεί κατά την επίθεση, μετά την ανακάλυψη απομειναρίων που υποδείκνυαν τραύματα από τα οποία δεν θα μπορούσε να είχε επιζήσει. 

We are devastated to share that the death of 23 year old German-Israeli Shani Luk was confirmed.

Shani who was kidnapped from a music festival and tortured and paraded around Gaza by Hamas terrorists, experienced unfathomable horrors.

Our hearts are broken

Keywords
υπαρχει, λωρίδα της γάζας, reuters, ηπα, οηε, αιγυπτος, βασεις, καλοκαιρι, land, steps, time, full, twitter, october, στρατος, home, tonight, israel, θεατρο, νέα, nas, agora, επιρροή, οφείλεται, μμε, music, festival, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, ξανα, october, βιντεο, χωρες, εικονες, ηνωμενα εθνη, ηπα, θεμα, ιατρικη, ιρακ, ισραηλ, μμε, οηε, πιεση, ωρα, music, reuters, steps, time, αυξηση, ασαντ, βοηθεια, βρισκεται, γαζα, γεγονοτα, γονεις, δευτερα, δηλωση, δειχνει, διοικητης, διαδικτυο, δικτυα, δυτικη οχθη, δυτικη, εγκληματα, εδαφος, ειπαν, ειπε, ειρηνη, εξηντα, επρεπε, ερυθρα, εταιρια, ετων, ευθυνη, ιντερνετ, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, θειο, εικονα, κυβερνηση, λωρίδα της γάζας, μηνες, μοιρα, νερο, νυχτα, νοσοκομεια, οικογενεια, ομηροι, οφείλεται, οχθη, οχλος, παιδι, παιδια, πεθανε, ροη, πουτιν, πτηση, συνεχεια, συρια, σπιτι, τμημα, υπουργειο εξωτερικων, φεστιβαλ, agora, ετοιμη, festival, full, ηγετες, home, χωρα, ιατρικα, υπουργειο, israel, καρδιες, κυριακη, land, nas, νοσοκομειο, οργη, πηγες, πληροφοριες, tonight, ουασινγκτον, υγειας
Τυχαία Θέματα
Μεσανατολικό, Πλήγματα, Γάζα-Όλο, Ισραήλ,mesanatoliko, pligmata, gaza-olo, israil