«Πρέπι» στυλ: τα πρέπει της ένδυσης με μια φρέσκια ματιά και πώς θα το καταφέρουμε

Πέντε χρόνια μετά την προβολή του τελευταίου επεισοδίου της σειράς Γκόσιπ Γκερλ (Gossip Girl) και το «πρέπι» στυλ (preppy style) εμφανίζεται στο προσκήνιο σαν ο χρόνος να έκανε παύση σε εκείνη την τελευταία τηλεοπτική σκηνή. 

Στον ελληνικό κόσμο της μόδας άνετα θα μπορούσε να γράφεται ακολουθώντας την ορθογραφία του ομόηχου ρήματος, μια και συμβολίζει το νεανικό ελιτίστικο ντύσιμο, τα «πρέπει» δηλαδή ενός ενδυματολογικού κώδικα που είναι ταυτισμένος με μια ανώτερη κοινωνικά τάξη.

Η τραβηγμένη ιστορία των πρωταγωνιστών

του Γκόσιπ Γκερλ, που αφορούσε την ταραχώδη ζωή των εφήβων του «Upper East Side» στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, μας θύμισε ότι τα κλασικά κομμάτια των σχολικών στολών -και όχι μόνο- μπορούν να αναβαθμιστούν και με τους κατάλληλους συνδυασμούς να γίνουν μέρος εξεζητημένων εμφανίσεων. 

Από τους πιο γνωστούς επώνυμους οίκους που οι συλλογές τους έχουν την ταυτότητα του «πρέπι» στυλ είναι οι Tommy Hilfiger, Ralph Lauren και Brooks Brothers.  Φυσικά, ρούχα σε αυτές τις γραμμές  έχουν λανσάρει και οικονομικότερες εταιρείες, ακολουθώντας την τάση που βρίσκει απήχηση σε όλα τα φύλα. 

Τα χαρακτηριστικά κομμάτια του «πρέπι» στυλ 

Τα βασικά κομμάτια που έχουν ταυτιστεί με τη συγκεκριμένη τάση είναι τα κολεγιακά τζάκετ, τα πλεκτά γιλέκα, τα πουλόβερ σε γραμμή V, οι καρό, οι μίντι και οι μίνι πλισέ φούστες, το κλασικό ριγέ πουκάμισο, και φυσικά τα σκούρα τζιν παντελόνια. 

Πως να δημιουργήσουμε το «πρέπι» στυλ 

Για να πετύχουμε το συγκεκριμένο στυλ πρέπει να πειραματιστούμε, δημιουργώντας απρόσμενους συνδυασμούς. Επενδύουμε σε κλασικά κομμάτια, αλλά τους δίνουμε έναν αέρα πρωτοποριακό και σύγχρονο. Ένα ναυτικό μπλουζάκι μπορεί να φορεθεί με ένα λευκό ή με ένα σκούρο μπλε παντελόνι, αλλά η τελευταία πινελιά θα πρέπει να έχει την ταυτότητα του μοντέρνου. Ένα κόκκινο παπούτσι ή μια κόκκινη τσάντα κάνουν το σύνολο πιο ενδιαφέρον και επαναπροσδιορίζουν την κατά τα άλλα κλασική εμφάνιση. Επιλέγουμε μοντέρνα σχέδια και χρώματα και τα τοποθετούμε σαν μικρές λεπτομέρειες σε ένα κατά τα άλλα διαχρονικό ντύσιμο. Στην ουσία διαταράσσουμε τον φαινομενικά ενδυματολογικά καθωσπρεπισμό με τη μείξη σύγχρονων κομματιών. 

Πως γεννήθηκε το «πρέπι» στυλ 

Η ιστορία θέλει το συγκεκριμένο στυλ να προϋπάρχει πολύ πριν το Γκόσιπ Γκερλ. Το 1920 τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών της Νέας Υόρκης πήγαιναν σε ιδιωτικά σχολεία ντυμένα με έναν συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα. Τα ρούχα τους ήταν εμπνευσμένα από την αυστηρότητα των αγγλικών γραμμών ένδυσης. Οι στολές τους ήταν μεν σε κλασικές φόρμες είχαν όμως τις υφές των ακριβών υλικών που τις έκανε να ξεχωρίζουν. Μεγαλώνοντας τα παιδιά αυτά συνέχισαν να ακολουθούν τους ίδιους κώδικες ντυσίματος. Το «πρέπι» στυλ τη δεκαετία του 1950 ήταν συνώνυμο με την επιτυχημένη ζωή. Στην Αμερική το στυλ αυτό στις βασικές του γραμμές χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια σαν «old money style» κι όπως φαίνεται το «πρέπι» στυλ είναι η εκσυγχρονισμένη τάση αυτής της παλιάς αντίληψης.  

Πριν φύγετε...Δερμάτινα: Οι πρωταγωνιστές του χειμώναΗ τάση της εβδομάδας: Η επιστροφή της μπαλαρίναςΤο νέο τρεντ του Tik Tok για το πλύσιμο των ρούχων που έγινε viral
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρέπι,prepi