Μεσανατολικό - Mπάιντεν: "Δεν απαίτησα" από το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα

Συμπληρώνονται 19 ημέρες από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και η κατάσταση για τους πολιορκημένους Παλαιστινίους αμάχους της Γάζας, που πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη ώρα την ώρα, αφού χάνουν και τα τελευταία στηρίγματα που είχαν. 

Η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο με το νερό και τα τρόφιμα να σπανίζουν, τα θεωρητικά ασφαλή καταφύγια  καταστρέφονται από τους βομβαρδισμούς που εντείνονται καθημερινά. Ο αριθμός των νεκρών έχει εκτιναχθεί στους 6.500, με περίπου 2.700 (2.630 μέχρι χθες Τρίτη σύμφωνα με την Unicef) ναι είναι παιδιά.

 Tώρα δε εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ που δραστηριοποιείται εντός του παλαιστινιακού θύλακα αναφέρει πως εάν δεν λάβει καύσιμα μέχρι το βράδυ θα αναγκαστεί να διακόψει τις επιχειρήσεις της.

Επίσης ο ΟΗΕ και ο ΠΟΥ τονίζουν πως ήδη ένα στα τρία νοσοκομεία σχεδόν εκτός λειτουργίας οπως και τα δύο τρίτα των κλινικών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει την επιχείρησή του στη Γάζα, εν αναμονή της άφιξης αμερικανικών αμυντικών συστημάτων αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επαναλαμβάνει πως είναι θέμα χρόνου η χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών να αποτρέψουν την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου δεν έβγαλε τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών. «Οι αστοχίες θα εξεταστούν και όλοι (οι υπεύθυνοι) θα λογοδοτήσουν, εμού συμπεριλαμβανομένου. Ωστόσο, όλα αυτά θα γίνουν μετά τον πόλεμο», ανέφερε.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως οι περισσότεροι από τους 220 αιχμαλώτους που η Χαμάς κρατά ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας είναι υπήκοοι άλλων χωρών. Ειδικότερα, ανέφερε πως 138 όμηροι έχουν διαβατήρια από 25 χώρες του κόσμου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε σε συνέντευξη Τύπου, όπου δήλωσε ότι ”δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo όπως ήταν στις 6 Οκτωβρίου” μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Όλες οι εξελίξεις

22.30 Ο Μπάιντεν λέει ότι το Ισραήλ έχει ”ευθύνη” να απαντήσει στις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά πρέπει να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν λέει ότι το Ισραήλ έχει ”ευθύνη” να απαντήσει στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά ότι πρέπει να υπομείνει το ”βάρος” της προστασίας της ζωής των πολιτών.

Η περιοχή δεν μπορεί να επιστρέψει στο status quo που επικρατούσε πριν από την επίθεση, δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου, καθώς κάλεσε σε ανανέωση των εργασιών για μια λύση δύο κρατών.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να ρέει ταχύτερα στη Γάζα και πρόσθεσε ότι τον προβληματίζουν οι επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη από ”εξτρεμιστές εποίκους”.

″Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν να ζουν δίπλα-δίπλα με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη”, είπε στον Κήπο των Ρόδων. ”Δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo, όπως ήταν την 6η Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν θα μπορεί πλέον να τρομοκρατεί το Ισραήλ και να χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες. Σημαίνει επίσης ότι όταν τελειώσει αυτή η κρίση, πρέπει να υπάρχει ένα όραμα για το τι θα ακολουθήσει”.

”Κατά την άποψή μας, αυτό πρέπει να είναι μια λύση δύο κρατών και σημαίνει μια συγκεντρωμένη προσπάθεια όλων των μερών, Ισραηλινών, Παλαιστινίων, περιφερειακών εταίρων, παγκόσμιων ηγετών, για να μας βάλουν σε μια πορεία προς την ειρήνη”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Πρόσθεσε ότι ”δεν απαίτησε” από τον Νετανιάχου να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη χερσαία επίθεση στη Γάζα έως ότου απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι στα χέρια της Χαμάς. ”Όχι. Είναι δική τους απόφαση, εγώ δεν το ζήτησα”, δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. ”Αυτό που του είπα, είναι ότι αν είναι δυνατόν να βγάλει αυτούς τους ανθρώπους με ασφάλεια, αυτό πρέπει να κάνει”.

Ο πρόεδρος είπε ότι είναι κρίσιμο να θυμόμαστε ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους, αλλά δήλωσε ότι η χρήση ανθρώπινων ασπίδων από αυτήν κάνει το έργο του Ισραήλ πιο δύσκολο.

″Η Χαμάς κρύβεται πίσω από Παλαιστίνιους πολίτες, και αυτό είναι κατάπτυστο και, χωρίς έκπληξη, επίσης δειλό”, είπε. ”Αυτό θέτει επίσης ένα πρόσθετο βάρος στο Ισραήλ. Ενώ κυνηγάει τη Χαμάς, αυτό δεν μειώνει την ανάγκη να λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου”.

″Ο Ισραηλινός πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του... όσο δύσκολο κι αν είναι, για να προστατεύσει αθώους πολίτες”, είπε.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει ότι ένας παράγοντας στην απόφαση της Χαμάς να επιτεθεί ήταν οι διπλωματικές του προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

″Δεν έχω καμία απόδειξη γι′ αυτό, αλλά το ένστικτό μου λέει ότι οφείλεται στην πρόοδο που σημειώνουμε προς την περιφερειακή ολοκλήρωση για το Ισραήλ και την περιφερειακή ολοκλήρωση συνολικά, και δεν μπορούμε να αφήσουμε πίσω αυτή τη δουλειά”, είπε.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι ”δεν εμπιστεύεται” τον απολογισμό της Χαμάς για τα θύματα της έκρηξης σε νοσοκομείο της Γάζας στις 17 Οκτωβρίου. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Αχλι αλ-Αράμπι αργά την Τρίτη, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεταξύ 100 και 300.

21.41  Ξεκληρίστηκε σε βομβαρδισμό η οικογένεια ανταποκριτή του Al Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας

Ξεκληρίστηκε η οικογένεια ανταποκριτή του Al Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας από σημερινό ισραηλινό βομβαρδισμό που, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους, μετέδωσε απόψε το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο 53χρονος Ουαέλ αλ Νταχντού έχασε την σύζυγο και τα δύο παιδιά του (ένα αγόρι και ένα κορίτσι) από τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό Νουσεϊράτ (κεντρικά). Το Al Jazeera μετέδωσε βίντεο από τη στιγμή που ο πολύπειρος δημοσιογράφος αντικρίζει τα άψυχα κορμιά της συζύγου και των παιδιών του, ενώ παρευρισκόμενοι προσπαθούν να του δώσουν κουράγιο.

Η οικογένεια του Ουαέλ αλ Νταχντού είχε εγκαταλείψει το σπίτι της στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ακολουθώντας τις υποδείξεις του Ισραήλ. Αναζήτησε προσωρινά καταφύγιο νοτιότερα, στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, όπου σήμερα παραμόνευε ο θάνατος.

21.32 Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) συνεχίζουν να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας 

Προκειμένου να ”βελτιώσουν” την κατάσταση του στρατού για την επερχόμενη χερσαία επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF αντιπτέραρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Σε δήλωσή του, ο Χαγκάρι είπε ότι ο πόλεμος ”θα είναι μακρύς και για να επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου, απαιτείται ανθεκτικότητα, εμπιστοσύνη και υπομονή” από το ισραηλινό κοινό.

″Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε στη Γάζα για να επιτύχουμε τους στόχους του πολέμου. Κάθε χτύπημα βελτιώνει την κατάστασή μας για τα επόμενα στάδια”.

21.05 Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να στείλουν δύο συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome στο Ισραήλ, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές

″Οι ΗΠΑ θα παράσχουν πρόσθετη υποστήριξη Iron Dome στο Ισραήλ”, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας. 

Το υπουργείο Άμυνας ασχολείται επί του παρόντος με τον σχεδιασμό για την υποστήριξη της παροχής αμερικανικών συστοιχιών Iron Dome στο Ισραήλ.

Δεν είναι σαφές πότε θα αποσταλούν τα δύο συστήματα ή αν έχουν ήδη αποσταλεί.

20.48 Νετανιάχου: «Ολοι οι ένοπλοι της Χαμάς είναι καταδικασμένοι»

Netanyahu : "Nous sommes le peuple de la lumière, eux sont le peuple des ténèbres... nous réaliserons la prophétie d'Isaïe." Ce mec et sa clique occidentale font peur ! Je vous jure. Ils sont fous !!!
Je ne vois aucune différence entre eux, l'état islamique et Hitlel & Cie... pic.twitter.com/XLewPor1N7

— Nullius In Verba
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεσανατολικό, ΟΗΕ, Γάζα,mesanatoliko, oie, gaza