Μεγάλο αφιέρωμα στους Κυριάκο Ρόκο και Ρουμπίνα Σαρελάκου από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

.

Σπανίως τα έργα των ευεργετών έχουν καλή τύχη μετά τον θάνατό τους. Κι αυτό είτε γιατί η Πολιτεία γίνεται ανάδοχος με τα γνωστά αποτελέσματα, είτε γιατί οι επίγονοι δεν έχουν ούτε τη φλόγα, ούτε το όραμα των εμπνευσμένων πατεράδων τους. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ ευτύχησε και στα δύο: αφενός είδε τους κόπους του να καρποφορούν, αφετέρου οι συνεχιστές του κράτησαν τη μνήμη του ζωντανή, προσδίδοντας με τη σειρά τους αίγλη στο οικογενειακό όνομα που συνδέθηκε με την αναγέννηση του νεότερου Ελληνισμού. Ο Ευάγγελος, μαγεμένος

από το φυσικό κάλλος της γενέτειρας των Αβέρωφ, έχτισε στο Μέτσοβο μια από τις πιο σημαντικές πινακοθήκες του τόπου. 

.

Σήμερα η Πινακοθήκη που φέρει το όνομα του ευπατρίδη, παρουσιάζει μέσα από τις «Δημιουργικές συναντήσεις» δύο σημαντικούς δασκάλους: τον Κυριάκο Ρόκο και τη Ρουμπίνα Σαρελάκου.

Ο θεσμός των «Συναντήσεων» ξεκίνησε το 1995 κι από τότε γνωστά ονόματα της εικαστικής σκηνής φιλοξενούνται στο Μέτσοβο και έρχονται σε επαφή με το κοινό μέσα στη μαγεία του τόπου και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του.

.

Φέτος, το ζευγάρι των καλλιτεχνών, ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη, με παράλληλα βιώματα και αναζητήσεις, διαφορετικούς όμως κόσμους και τρόπους εικαστικής έκφρασης, έρχεται να προστεθεί στο πάνθεον των δημιουργών που φιλοξενεί η ιστορική πινακοθήκη, από τα ριζώματα της νεοελληνικής τέχνης ως τις μέρες μας. 

O Μετσοβίτης στην καταγωγή Κυριάκος Ρόκος, γνωστός στο ευρύ κοινό ως γλύπτης με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζει μια άλλη πλευρά του έργου του. Πενήντα σχέδια σε χαρτί, από τις σειρές «Κρυφές ανταποκρίσεις 2008-2021» και «Τριάντα ένα σχέδια και ένα γλυπτό ζητούν ποιητή».

Success story 2013

Εκεί, ο δάσκαλος αποτυπώνει αλληγορικές και σουρεαλιστικές εικόνες με επίκεντρο τον άνθρωπο. Ο θεατής θα βρει σύγχρονες αναφορές από την πρόσφατη περίοδο της «ελληνικής κρίσης», σελίδες μιας βαθιάς υπαρξιακής αγωνίας με πικρό χιούμορ και μια γλώσσα άμεση που μόνο μόνο η μεγάλη τέχνη μεταφέρει. 

Στον ποιητή Μάνο Ελευθερίου

Τα σχέδια αυτά αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, δεν είναι δηλαδή προσχέδια που λειτουργούν προπαρασκευαστικά για την γλυπτική του.

To Wi Fi 2014

Πρόκειται για αυτόνομα και ολοκληρωμένα έργα τέχνης, που αποδεικνύουν την ικανότητα να αποτυπώνει πηγαία στο χαρτί την έμπνευση βγαλμένη από το βίωμα, την σκέψη και το όνειρο.

Η Ρουμπίνα Σαρελάκου, πολυδιάστατη δημιουργός, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών για το χαρακτικό της έργο, παρουσιάζει μια ενότητα σαράντα ξυλογραφιών που δημιουργήθηκαν τις δεκαετίες του ’70 και ’80.

.

Αντλώντας έμπνευση αρχικά από τα προσωπικά της βιώματα στο Παρίσι, εικονίζει με ρεαλιστική ακρίβεια καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, παλιά κτίρια, φρούτα, μηχανές κ.α. Αποτυπώνει έναν διάλογο εσωτερικό με τα άψυχα αντικείμενα στα οποία δίνει φωνή, υπόσταση.

.

Η έκθεση συμπληρώνεται με μια εντελώς πρόσφατη δημιουργία της – μια εγκατάσταση εφαρμοσμένης τέχνης αποτελούμενη από δύο καρέκλες και ένα τραπέζι, στις επιφάνειες των οποίων ενσωματώνονται έργα χαρακτικής. Για τους λάτρεις της χαρακτικής τέχνης, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι εκτίθενται και οι πρωτότυπες μήτρες τεσσάρων χαρακτικών έργων.

.

Η Σαρελάκου συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων Ελληνίδων χαρακτριών, εξελίσσοντας με νέα μέσα την πλούσια χαρακτική της σοδειά. Μαζί με τα σύνεργά της, η σπουδαία μαστόρισσα πρόκειται να μοιραστεί με το κοινό τα «μυστικά» της τέχνης της. 

Αξίζει να επισκεφθείτε εικονικά τον χώρο και να γνωρίσετε σημαντικά έργα της ελληνικής τέχνης εδώ (virtual tour)

https://360.averoffmuseum.gr/virtual-tour-el/

Η έκθεση θα συνοδεύεται από εκπαιδευτικά εργαστήρια για το κοινό και ομιλίες των καλλιτεχνών. Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο. Εγκαίνια: Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022, 12:00. Διάρκεια έως 1/1/2023. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη - Κυριακή, 10.00 - 16.00. Τηλ: 26560-41210 και πληροφορίες στο averoffmuseum.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα