Τι φέρνει στη βαλίτσα του από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Στάση αναμονής κρατούν στην κυβέρνηση περιμένοντας να δουν τι θα φέρει στις αποσκευές του από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελληνική πλευρά περιμένει στο περιθώριο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός να λάβει συγκεκριμένο
στίγμα για τις προθέσεις των δανειστών αναφορικά με την επικείμενη αξιολόγηση αλλά και την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Παρότι οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, ενώ στα αρμόδια υπουργεία εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα πολλαπλά μέτωπα τα οποία παραμένουν ανοιχτά, κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι δεν αναμένονται νεότερα πριν την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες.

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά τη χθεσινή (Τετάρτη 17/2) σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις προτάσεις της κυβέρνησης για τους αγρότες και επεσήμανε πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι το οικονομικό επιτελείο έχει προχωρήσει το σχεδιασμό των εναλλακτικών προτάσεων προκειμένου να κατευνάσει κυρίως τους αγρότες αλλά και τους επαγγελματίες στο εσωτερικό και παράλληλα να αποφύγει νέες εμπλοκές από την πλευρά των δανειστών.

Πριν γίνουν όμως οι επίσημες ανακοινώσεις η κυβέρνηση περιμένει να πάρει από τους δανειστές το «πράσινο φως» αναφορικά με τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η παράλληλη διαπραγμάτευση σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο θα καταλήξει στο γενικότερο πλαίσιο των προτάσεων που θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων.

Συγκλίσεις και διαφορές

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μέτωπο του Ασφαλιστικού όσο προχωρούν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα σημεία που οι δύο πλευρές έχουν βρεθεί πιο κοντά.

Για παράδειγμα οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οι οποίες προβλέπουν οι αγρότες να μπορούν να επιλέξουν συντελεστή με τον οποίο θα υπολογίζονται οι Ασφαλιστικές εισφορές, φαίνεται ότι γίνονται αποδεκτές από την πλευρά των δανειστών.

Και αυτό γιατί το ύψος του συντελεστή θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το τελικό ύψος της σύνταξης που θα λάβουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου, γεγονός που προσεγγίζει την απαίτηση των δανειστών οι οποίοι επιμένουν σε ανταποδοτικό και όχι αναδιανεμιτικό Ασφαλιστικό σύστημα.

Χωρίς ιδιαίτερες αντιρρήσεις από την πλευρά των δανειστών φαίνεται πως περνάει και η πρόταση για αυτονομία του ΟΓΑ, μετά τη συγχώνευση όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Αντίθετα δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση για αυτονομία και του Ταμείου των αυτοαπασχολούμενων, η οποία ωστόσο φαίνεται πως δεν είχε πολλούς υποστηριχτές ούτε στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Γρίφος το ύψος των νέων μέτρων

Ανοιχτό παραμένει και το ύψος των νέων μέτρων που θα ζητήσουν οι θεσμοί για την επόμενη τριετία. Το σκηνικό παραμένει ρευστό από τη στιγμή που οι δανειστές δεν έχουν καταλήξει στο ύψος του δημοσιονομικό κενού που προκύπτει το 2016. Αυτό οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι ακόμα λογιστικά δεν έχει κλείσει ο προϋπολογισμός του 2015, αλλά και στο ότι οι δανειστές περιμένουν να δουν ποια από τα μέτρα που έχουν συναποφασίσει με την κυβέρνηση απέδωσαν τα αναμενόμενα έσοδα.

Κενό ημερολόγιο

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα ακριβής ημερομηνία. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει ανοιχτή και η ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να έχει κλείσει έως το τέλος Μαρτίου και τους θεσμούς να «παίζουν την κολοκυθιά» με το Πάσχα των Καθολικών και των Ορθόδοξων, τα οποια απέχουν ένα μήνα μεταξύ τους.

Ωστόσο σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ «συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», χωρίς όμως να υπάρξει χρονικός προσδιορισμός για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα