Ματωμένη Πρωτοχρονιά στην Κωνσταντινούπολη: Δεκάδες νεκροί από επίθεση ενόπλου σε νυχτερινό κέντρο

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 69 τραυματίστηκαν - οι 4 εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση - τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως εναντίον πολιτών που γιόρταζαν την έλευση του Νέου Έτους μέσα στο νυχτερινό κέντρο Reina στη συνοικία Ορτακιόι, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο υπουργός
Εσωτερικών της Τουρκίας είπε επίσης ότι έχουν αναγνωριστεί οι 21 από τους νεκρούς και ότι 15 ή 16 εξ αυτών είναι ξένοι υπήκοοι.

Ο Σοϊλού τόνισε ακόμη ότι ο δράστης της επίθεσης διαφεύγει τη σύλληψη. Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με πληροφορίες που είχαν μεταδώσει μέσα ενημέρωσης νωρίτερα, κατά τις οποίες ο ένοπλος είναι νεκρός.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ο δράστης, φορώντας στολή Άγιου Βασίλη για να περάσει απαρατήρητος, έφτασε έξω από το Reina και αφού σκότωσε έναν αστυνομικό που στεκόταν κοντά στην πόρτα και έναν πολίτη, μπήκε στη ντισκοτέκ και άνοιξε πυρ κατά του κόσμου!

Νωρίτερα, τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει ότι οι δράστες ήταν δύο, ότι ο ένας παρέμενε στο εσωτερικό της ντισκοτέκ Reina, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, καθώς και ότι η αστυνομία προετοιμαζόταν να διεξαγάγει μια επιχείρηση για την εξουδετέρωσή του, κάτι όμως το οποίο οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν. Το NTV ανασκεύασε αργότερα και μετέδωσε πως ο δράστης του μακελειού ήταν ένας.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνεται ο δράστης λίγα δευτερόλεπτα και αφού σκόρπισε κυριολεκτικά τον θάνατο να κοιτά τον χώρο και να απομακρύνεται.

Μέσα στο νυχτερινό κέντρο την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν έως και 700 άνθρωποι, κατά αυτόπτες μάρτυρες που επικαλέστηκαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Κάποιοι από αυτούς πήδησαν στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου για να σωθούν από τα πυρά του ενόπλου και διασώθηκαν από τις τουρκικές αρχές, κατά πληροφορίες που μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Την επίθεση καταδίκασε η προεδρία των ΗΠΑ, ενώ συλλυπητήρια στην τουρκική κυβέρνηση και στον τουρκικό λαό εξέφρασαν ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πως υπήρχαν σχέδια για τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Μεμέτ Κοτζαρσλάν, ο ιδιοκτήτης του Reina. «Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο τρομοκρατικής ενέργειας. Επιβλήθηκαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας εδώ 7-10 μέρες πριν. Και λοιπόν; Έγινε», είπε ο Κοτζαρσλάν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hürriyet.

Τουλάχιστον 25.000 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα