Ματ Φόρμστον: O τυφλός σέρφερ που δαμάζει τα μεγαλύτερα κύματα του κόσμου (βίντεο)

.

Τυφλός από πολύ μικρή ηλικία, ο Αυστραλός Ματ Φόρμστον, έχει περάσει τη ζωή του δαμάζοντας τα κύματα της θάλασσας. Στα τέλη Νοεμβρίου, στα 44 του, έκανε το πιο τολμηρό κατόρθωμα του, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τα μεγαλύτερα κύματα στον πλανήτη αυτά στη Ναζαρέ της Πορτογαλίας.

«Οι περισσότεροι αρτιμελείς σέρφερ δεν τολμούν να σερφάρουν σε αυτά τα κύματα», είπε ο σέρφερ, που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρα-Σέρφινγκ στην παραλία Πίσμο στην Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα.

Ο Φόρμστον έχει κερδίσει τρεις φορές τον διαγωνισμό Παρα-Σέρφινγκ για άτομα με

προβλήματα όρασης. «Λατρεύω τα μεγάλα κύματα» δηλώνει ο ίδιος.

Έχει διαγνωστεί με «δυστροφία της ωχράς κηλίδας», μια ασθένεια του αμφιβληστροειδούς που του στέρησε σε ηλικία 5 ετών όλη την κεντρική του όραση και του άφησε μόνο 3% περιφερική όραση στο δεξί μάτι και 1% στο αριστερό.

Disabled surfers dream of competing in the Los Angeles 2028 Paralympics

Surfing burst onto the Olympic calendar at the last Games in Tokyo in 2021, but Los Angeles is the first time it could feature in the Paralympics, with a decision expected next yearhttps://t.co/qm5YMYk6E8pic.twitter.com/3BZhZga6rb

AFP News Agency (@AFP) December 12, 2022

Ωστόσο με τη βοήθεια των άλλων αισθήσεών του έμαθε να δαμάζει τα κύματα του Ναραμπίν, ενός μικρού παραθαλάσσιου θέρετρου στα περίχωρα του Σίδνεϊ που έχει «γεννήσει» μερικούς από τους καλύτερους σέρφερ στην Αυστραλία.

Σήμερα είναι εμφανής η σύνδεσή του με τη θάλασσα. Με τη βοήθεια ενός οδηγού που του λέει πότε τα κύματα είναι έτοιμα να χτυπήσουν, ο 44χρονος γλιστρά πάνω σε αυτά με δεξιοτεχνία.

Riding some of the world's biggest waves, Matt Formston's suit marked 'Blind Surfer' is the only way a casual observer would know about his disability

The world-class athlete competes with the help of a guide who tells him when the waves are about to hithttps://t.co/ca7FNk7Tgopic.twitter.com/nhBZMuoSlb

AFP News Agency (@AFP) December 12, 2022

VIDEO:

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ματ Φόρμστον,mat formston