Μαραθώνιος ταχύτητας ενόψει Eurogroup

Κλίμα αισιοδοξίας ότι θα επιτευχθεί κάποιου είδους πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα στο επερχόμενο Eurogroup της Δευτέρας 11 Μαΐου επικρατεί το τελευταίο 24ωρο τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους και θεσμούς. Ωστόσο οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τη Δευτέρα δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Συνάντηση με Δραγασάκη

Ενδεικτικό των εξελίξεων είναι η έκτακτη συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα
με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Νωρίτερα ο κ. Δραγασάκης με δηλώσεις του στην εφημερίδα Guardian εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξουν ενδείξεις προόδου και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα γίνει κατανοητό πως μία συμφωνία είναι ορατή».
Ο ίδιος έκανε λόγο ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης για τις μεταρρυθμίσεις.

«Μια συμφωνία είναι πιθανή και προς το συμφέρον όλων», δήλωσε υπογραμμίζοντας πως η έξοδος από το ευρώ δεν συνιστά επιλογή.

«Δεν έχουμε λαϊκή εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από το ευρώ και κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επιλογή ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχουμε εντολή για βιώσιμη λύση εντός της Ευρωζώνης», είπε.

Δεύτερη επικοινωνία με Γιούνκερ

Επιπλέον σε λιγότερο από 24 ώρες, το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ.

Θετικά μηνύματα

Όλα τα μηνύματα που έρχονται τόσο από την Αθήνα όσο και από της Βρυξέλλες αναφέρονται σε σημαντική πρόοδο σε πολλά από τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, ωστόσο εργασιακά και ασφαλιστικό φαίνεται ότι παραμένουν εμπόδιο.

Μάλιστα την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι τα εργασιακά είναι «κόκκινη γραμμή» και η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει σε αυτή μέχρι τέλους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει μείωση συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στη λίστα με τα εισπρακτικά μέτρα ύψους έως και 14δισ ευρώ για τη διετία 2015-2016, τα οποία θα καλύψουν τις αποκλείσεις του προϋπολογισμού και αυτό που αναμένεται είναι οι υπουργοί Οικονομικών να προβούν σε μια θετική δήλωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Διαβουλεύσεις... Διαβουλεύσεις...

Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, συνεδρίασε εκ νέου το Brussels Group, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup.
Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όλο αυτό το διάστημα, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στις συζητήσεις για την εξεύρεση μιας συμφωνίας με την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην κοινή δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι αποτυπώνει την κοινή τους αντίληψη για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας, καθώς και την ανάγκη η αγορά εργασίας να στηρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Βαρουφάκης: Συμφωνία εντός δύο εβδομάδων

Τη βεβαιότητα ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης στο βρετανικό δίκτυο BBC, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μία συμφωνία κατά τη σύνοδο του Eurogroup της Δευτέρας.

Ο υπουργός, τόνισε επίσης ότι παραμένει επικεφαλής διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης και ότι τη Δευτέρα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε και αυτός το ενδεχόμενο ενός Grexit και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του παραμένουν «εξαιρετικές».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα