Φινλανδία: Κυβέρνηση συνασπισμού με συμμετοχή ευρωσκεπτικιστών και συντηρητικών

Την πρόθεση του για συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνασπισμού με το λαϊκιστικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, το κόμμα των Φινλανδών, εξέφρασε ο επόμενος πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα και επικεφαλής του Κόμματος του Κέντρου.

Το Κόμμα των Φινλανδών, που πρόκειται να βρεθεί στη συγκυβέρνηση, είναι αυτό που τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρότερης γραμμής σχετικά με τα προγράμματα στήριξης χωρών της Ευρωζώνης και την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών στη μεταναστευτική πολιτική.

Ο Γιούχα Σίπιλα, επικεφαλής του Κόμματος του Κέντρου, γνωστοποίησε πως ο κυβερνητικό συνασπισμός
που θα σχηματιστεί, αναμένεται να καταλαμβάνει 124 έδρες εκ των 200 του κοινοβουλίου, ενώ σε αυτόν θα συμμετάσχει ακόμη το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού, με επικεφαλής τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Αλεξάντερ Στουμπ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή του Κόμματος των Φινλανδών στην νέα κυβέρνηση, αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο για ένα λαϊκιστικό Κόμμα, καθώς οι τέτοιου είδους πολιτικοί σχηματισμοί, ενώ συνήθως καταγράφουν σημαντικά κέρδη στις εκλογικές αναμετρήσεις που λαμβάνουν χώρα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συνηθέστερα αποκλείονται από την εξουσία από τα μεγαλύτερα Κόμματα.

Ο Γιούχα Σίπιλα υπογράμμισε πως «το να βρούμε την λύση δεν ήταν εύκολο», καθώς διάφορα σενάρια παρουσιάστηκαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες, σχετικά με τις ενδεχόμενες συνεργασίες, μέσα από τις οποίες θα προέκυπτε τελικώς η κυβέρνηση.

«Αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή», ωστόσο διασαφήνισε πως «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η οικονομική κατάσταση. Έχουμε ανάγκη από έναν ισχυρό συνασπισμό που θα είναι ικανός να σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόζει αυτές τις αποφάσεις».

Συνέπειες για την Ελλάδα;

Ο κυβερνητικός συνασπισμός που θα συγκροτηθεί, είναι πιθανό να υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά τη στήριξη κρατών μελών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, ενώ αναμένεται να εφαρμόσει επίσης μέτρα λιτότητας στη Φινλανδία με στόχο τη μείωση του ολοένα και αυξανόμενου δημοσίου χρέους την ώρα που η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχνή.

Το Κόμμα των Φινλανδών, με επικεφαλής τον Τίμο Σόινι, έλαβε την δεύτερη θέση στις εκλογές του Απριλίου, με μόλις μια επιπλέον έδρα από τον Εθνικό Συνασπισμό και θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο ηγέτης του δήλωσε πως «Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο. Θα εργαστούμε μαζί σε ένα πρόγραμμα για το καλό της Φινλανδίας», ενώ έχει εκφράσει ρητά την αντίθεση του στα προγράμματα στήριξης, αν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε αμβλύνει τη ρητορική του σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Από πλευράς του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο συντηρητικός Αλεξάντερ Στουμπ σημείωσε πως θέλει «να εργαστεί με στόχο μία Φινλανδία ανοιχτή, ανεκτική και διεθνή που θα έχει ως θεμέλια την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση».

Σημειώνεται πως στην κυβέρνηση συνασπισμού, ο επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ή των Εξωτερικών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα