Λέσβος: Άρχισε η δίκη των 24 «εθελοντών διασωστών» μεταναστών που κατηγορούνται για κατασκοπεία

Ο Sean Binder, ένας από τους 24 εθελοντές που κατηγορούνται για συμμετοχή σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών, στέκεται προ των πυλών του δικαστηρίου στη Μυτιλήνη, Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023.

Ξεκίνησε (Τρίτη 10 Ιανουαρίου) στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, στην Λέσβο, η δίκη των 24 Ελλήνων και ξένων εθελοντών που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών.

Οι

24 κατηγορούνται για «κατασκοπεία από κοινού κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία, παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωση που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων» σε μια υπόθεση που σχετίζεται με διακίνηση μεταναστών και που έχει επικριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων - ανάμεσα τους η Διεθνής Αμνηστία

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται όλες τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να βοηθήσουν στη διάσωση ανθρώπων των οποίων η ζωή βρισκόταν σε κίνδυνο. Η δίκη ξεκίνησε την Τρίτη, όμως αναβλήθηκε για την Παρασκευή.

Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται η Σύρια ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σάρα Μαρντίνι πρόσφυγας η ίδια και κολυμβήτρια, της οποίας η αδελφή Γιούρσα Μαρντίνι ήταν μέλος της ομάδας κολύμβησης προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 και στο Τόκιο το 2021. Η ιστορία των δύο αδελφών έγινε ταινία στο Netflix με τον τίτλο “The Swimmers”.

Η Σάρα και Γιούρσα Μαρντίνι 

Η Μαρντίνι η οποία δεν ήταν παρούσα στην ακρόαση της Τρίτης λόγω απαγόρευσης εισόδου στη χώρα μας, και ο συνάδελφός της εθελοντής και δύτης Σον Μπίντερ έμειναν περισσότερο από τρεις μήνες στη φυλακή στην Λέσβο, μετά τη σύλληψή τους το 2018 ως κατηγορούμενοι για κατασκοπεία, πλαστογραφία και παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων.

Οι δυο τους βρίσκονται επίσης υπό έρευνα για κακουργήματα, αλλά δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη τέτοιες κατηγορίες.

«Αυτό που δικάζεται σήμερα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα», υποστήριξε ο Μπίντερ έξω από το δικαστήριο πριν από την ακροαματική διαδικασία της Τρίτης.

«Θέλουμε απελπισμένα να δικαστούμε γιατί αυτό που κάναμε ήταν νόμιμο», ισχυρίζεται ο Μπίντερ. «Και χρειαζόμαστε από τον δικαστή να αναγνωρίσει ότι πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό, γιατί μέχρι τότε, υπάρχει μια σκιά αμφιβολίας, όχι μόνο για εμένα, αλλά για οποιονδήποτε κάνει έρευνα και διάσωση».

Η Διεθνής Αμνηστία, χαρακτήρισε την υπόθεση εναντίον των εθελοντών ως «παρωδία» και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες.

«Η Σάρα και ο Σον έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνει κάποιος από εμάς αν βρισκόμασταν στη θέση τους. Το να βοηθάς ανθρώπους που κινδυνεύουν να πνιγούν σε έναν από τους πιο θανατηφόρους θαλάσσιους δρόμους στην Ευρώπη δεν είναι έγκλημα», δήλωσε ο Nils Muiznieks, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Αμνηστίας.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου σε ανακοίνωσή της (Σεπτέμβριος 2018) έκανε λόγο για «οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο που δρούσε τουλάχιστον από τα τέλη του 2015 στη Μυτιλήνη», τονίζοντας ότι η οργάνωση αποκόμισε σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες αρχές, όπως και η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς της και οι διασυνδέσεις της».

Ο Νάσος Καρακίτσος, ένας από τους 24 εθελοντές που κατηγορούνται για συμμετοχή σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών, περιμένει έξω από το δικαστήριο στη Μυτιλήνη, στη Λέσβο, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023

Πηγή: Associated Press, stonisi.gr

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΚως: Ταχύπλοο που μετέφερε 16 μετανάστες ακινητοποιήθηκε από περιπολικό σκάφος του ΛιμενικούΚως: Καταδίωξη με πυροβολισμούς δύο σκαφών που είχαν αποβιβάσει μετανάστεςΈβρος: Πώς δρούσε το κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών
Keywords
Τυχαία Θέματα