Κοτόσουπα με λεμόνι και αγκινάρες

Τις μέρες αυτές θέλουμε περισσότερο από κάθε άλλο φαγητό μια ζεστή  κοτόσουπα. Έτσι επιλέγουμε για πιάτο ημέρας μία διαφορετική συνταγή.

Κοτόσουπα με αγκινάρες Ιερουσαλήμ. Αν θέλουμε μάλιστα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις αγκινάρες με πατάτες, αλλά είναι η βελούδινη υφή που προσθέτει στο πιάτο μας, ο λόγος που επιλέγουμε να τις προσθέσουμε στο φαγητό μας.

Καλή όρεξη

Μερίδες: 4

Υλικά 

700 γρ. αγκινάρες Ιερουσαλήμ 

3 κ.σ. φυστικέλαιο

για τον ζωμό

1 κρεμμύδι

800 γρ. μπούτι κοτόπουλο

με το κόκκαλο

1 χούφτα φτερούγες κοτόπουλο

1 λεμόνι

2 καρότα

5 μικρές φουντίτσες θυμάρι

1 σέλερι

6 κόκκοι μαύρο πιπέρι

4 χοντρές φέτες τζίντζερ

για το στήσιμο

2 αγκινάρες Ιερουσαλήμ

1 κ.σ. φυστικέλαιο

1 χούφτα μαϊντανός

1 λεμόνι

λίγα κλωνάρια θυμάρι

Εκτέλεση

για την σούπα

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε στη μέση και το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κομμάτια και τις φτερούγες κοτόπουλου, τα καρότα, τα κλωναράκια θυμάρι, το σέλινο κομμένο στη μέση, τους κόκκους πιπεριού, το τζίντζερ. Ρίχνουμε 2 λίτρα νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε εν μέρει με καπάκι και σιγοβράζουμε για 50 λεπτά, ελέγχοντας κατά διαστήματα τη στάθμη του νερού.

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες Ιερουσαλήμ και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το φυστικέλαιο, προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις αφήνουμε να ψηθούν για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ρίχνουμε 1,5 λίτρο από το ζωμό κοτόπουλο και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τελείως οι αγκινάρες.

Αφαιρούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από τον ζωμό και τα αφήνουμε στην άκρη. Αφαιρούμε την φλούδα του κοτόπουλου και τα κόκκαλα. Το κόβουμε σε φέτες ή απλά το χωρίζουμε με τα χέρια και το αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε τις αγκινάρες σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει ένα πηχτό μείγμα και αποκτήσει μια κρεμώδη υφή. Ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο.

για το στήσιμο

Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Καρυκεύουμε προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και λίγο χυμό λεμονιού για γεύση. (Μπορεί να μην χρειαστούμε ολόκληρο το λεμόνι.) Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τις αγκινάρες και στη συνέχεια τις τηγανίζουμε στο λάδι για 7-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τις προσθέτουμε στη σούπα, αφαιρούμε τα φύλλα θυμαριού από τα κοτσάνια τους και τα πασπαλίζουμε στην σούπα κατά το σερβίρισμα.

Tip

Ο ζωμός είναι το πιο βασικό στοιχείο του πιάτου. Θέλουμε τα βότανα και το κοτόπουλο να σιγοβράσουν για σχεδόν μια ώρα. Είναι η καρδιά και η ψυχή της σούπας.

Πηγή: The Guardian

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΚυριακάτικο τραπέζι: Λινγκουίνι με μανιτάρια, σκόρδο, φασκόμηλο και μπανάνες μαριναρισμένεςΚυριακάτικο τραπέζι: Κεφτεδάκια με πατάτες και πελτέ στο φούρνο και σοκολατόπιταΚυριακάτικο τραπέζι: Κοτόπουλο μιλανέζα και πανακότα με σοκολάτα και κρέμα
Keywords
Τυχαία Θέματα