Κώδωνας κινδύνου για το 2026: Μια στις δυο πιθανότητες η γη να φτάσει το όριο της υπερθέρμνασης

Ο κόσμος πλησιάζει πιο κοντά στο κατώφλι της υπερθέρμανσης που οι διεθνείς συμφωνίες προσπαθούν να αποτρέψουν, με σχεδόν 50-50 πιθανότητες η Γη να φτάσει αυτό το σημείο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, προβλέπουν ομάδες μετεωρολόγων σε όλο τον κόσμο.

Με την κλιματική αλλαγή που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος, να συνεχίζεται, υπάρχει 48% πιθανότητα η υδρόγειος να αυξάνει κάθε χρόνο την θερμοκρσία της με μέσο όρο 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα στα τέλη του 1800 έως το 2026, κάτι που αποτελεί σήμα κινδύνου για την επιστημονική κοινότητα που μελετά την

κλιματική αλλαγή. Αυτή αποτελείται από μια ομάδα 11 διαφορετικών προγνωστικών κέντρων και συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Οι πιθανότητες αυξάνονται μαζί με το θερμόμετρο. Πέρυσι, οι ίδιοι μετεωρολόγοι έθεταν τις πιθανότητες κοντά στο 40% ενώ πριν από μια δεκαετία ήταν μόνο 10%.

Η ομάδα, που συντονίζεται από το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου, στη γενική της πενταετή συνεδρίαση ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα 93% ο κόσμος να σημειώσει ρεκόρ για την πιο ζεστή χρονιά μέχρι το τέλος του 2026. Είπαν επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα 93% η πενταετία από το 2022 έως το 2026 να είναι η πιο καυτή που έχει καταγραφεί. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επίσης ότι η καταστροφικές πυρκαγιές λόγω της ξηρασίας στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ θα συνεχιστούν.

Αυτές οι προβλέψεις είναι προβλέψεις γενικής εικόνας για το παγκόσμιο και περιφερειακό κλίμα σε ετήσια και εποχιακή χρονική κλίμακα με βάση μακροπρόθεσμους μέσους όρους και προσομοιώσεις υπολογιστή τελευταίας τεχνολογίας. 

Αλλά ακόμα κι αν ο κόσμος φτάσει σε αυτό το σημείο του 1,5 βαθμών πάνω από την προβιομηχανική εποχή - η υδρόγειος έχει ήδη θερμανθεί περίπου 1,1 βαθμούς από τα τέλη του 1800 - αυτό δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το παγκόσμιο όριο που έθεσαν για πρώτη φορά οι διεθνείς διαπραγματευτές στο τη συμφωνία του Παρισιού του 2015. Το 2018, μια σημαντική επιστημονική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προέβλεψε δραματικές και επικίνδυνες συνέπειες για τους ανθρώπους και τον κόσμο εάν η υπερθέρμανση υπερβεί τον 1,5 βαθμό.

«Αυτή είναι μια προειδοποίηση για το ποιος θα είναι απλώς ο μέσος όρος σε λίγα χρόνια», δήλωσε η κλιματική επιστήμονας του Πανεπιστημίου Κορνέλ, Νάταλι Μαχόουαλντ.

Η πρόβλεψη είναι λογική δεδομένου του πόσο ζεστός είναι ήδη ο κόσμος και αναμένεται μια αύξηση του ένα επιπλέον δεκάτου του βαθμού Κελσίου λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε ο επιστήμονας του κλίματος Ζέκε Χάουσφάδερ, της εταιρείας τεχνολογίας Stripe and Berkeley Earth, η οποία δεν ήταν μέρος των ομάδων πρόβλεψης. 

Ο κόσμος διανύει το δεύτερο συνεχόμενο έτος La Nina, το αντίθετο από το El Nino, το οποίο έχει μια ελαφρά παγκόσμια επίδραση ψύξης, αλλά δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τη συνολική θέρμανση των αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα που εκτοξεύονται από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, είπαν οι επιστήμονες. Η πενταετής πρόβλεψη λέει ότι η La Nina είναι πιθανό να τελειώσει στα τέλη του τρέχοντος έτους ή το 2023.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα είναι σαν να βάζεις τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε μια κυλιόμενη σκάλα που ανεβαίνει προς τα πάνω. Το El Nino, το La Nina και κάποιες άλλες φυσικές παραλλαγές του καιρού είναι σαν να κάνεις βήματα πάνω ή κάτω σε αυτήν την κυλιόμενη σκάλα, είπαν οι επιστήμονες.

Σε περιφερειακή κλίμακα, η Αρκτική θα εξακολουθεί να θερμαίνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα με ρυθμό τρεις φορές περισσότερο από τον μέσο όρο της υδρογείου. Ενώ η νοτιοδυτική Αμερική και νοτιοδυτική Ευρώπη είναι πιθανό να είναι πιο ξηρές από το κανονικό τα επόμενα πέντε χρόνια. Πιο υγρές από τις κανονικές συνθήκες αναμένονται για την συχνά άνυδρη περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, τη βόρεια Ευρώπη, τη βορειοανατολική Βραζιλία και την Αυστραλία, προέβλεψε η έκθεση.

Ο κορυφαίος επιστήμονας του κλίματος της NASA, Γκάβιν Σμιντ είπε ότι τα στοιχεία σε αυτήν την έκθεση είναι «λίγο πιο θερμά» από αυτά που χρησιμοποιούν η NASA των ΗΠΑ και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Είχε επίσης αμφιβολίες για το επίπεδο δεξιοτήτων στις μακροπρόθεσμες περιφερειακές προβλέψεις.

«Ανεξάρτητα από το τι προβλέπεται εδώ, είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τους 1,5 βαθμούς Κελσίου την επόμενη δεκαετία περίπου, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό θα συμβαίνει για πάντα — ή ότι το να εργαζόμαστε για να μειώσουμε τις απώλειες δεν αξίζει τον κόπο», είπε ο Σμιντ σε ένα email.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟ «Δρόμος προς την Ατλαντίδα»: Περίεργος «δρόμος από κίτρινα τούβλα» στον βυθό του Ειρηνικού ΩκεανούΠώς ακούγεται μια μαύρη τρύπα: Ο απόκοσμος ήχος που κατέγραψαν οι επιστήμονεςΟ μεγαλύτερος σεισμός στην ανθρώπινη ιστορία: Πού έγινε και πότε
Keywords
Τυχαία Θέματα