Ο Πούτιν ετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο, λένε οι ΗΠΑ. ΟΗΕ: Χιλιάδες παραπάνω νεκροί άμαχοι

Ο 97χρονος βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Ιβάν Λισουν έχει φορέσει το κουστούμι και τα μετάλλια του ενώ βρίσκεται μπροστά από τα συντρίμμια του σπιτιού του στο κοντά στο Χάρκοβο. 

Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία και μια ρωσική νίκη στο Ντονμπάς στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς. Από πλευράς της η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ

που παρακολουθεί θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνει λόγο για εγκλήματα που διαπράττονται από τις ρωσικές αλλά και από τις ουκρανικές δυνάμεις ενώ εκτιμά πως ο αριθμός των νεκρών αμάχων ανέρχεται σε χιλιάδες περισσότερους από τους περίπου 3.381 που εκτιμά ο Οργανισμός. Παράλληλα, «ιστορικό σημείο καμπής» χαρακτήρισε η Ουκρανία την επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ.

Στο εργοστάσιο Azovstal στην Μαριούπολη, παραμένουν 1.000 περίπου ουκρανοί μαχητές -πολλοί τραυματίες-και καταγγέλλουν πως δέχονται επιθέσεις από τους Ρώσους ενώ οι τοπικές αρχές ακυρώνουν την ουκρανική κυβέρνηση υποστηρίζοντας τώρα πως στην χαλυβουργία, βρίσκονται ακόμη 100 άμαχοι παρά τις διαβεβαιώσεις του Κιέβου για πλήρης απομάκρυνση. Σφοδρές μάχες μαίνονται ακόμη στην Αν.Ουκρανία και κυρίως σε Ποπάσνα, Ρουμπίζνε,  Μπιχορίβκα αλλά και Μικολάιβ ενώ η Οδησσός έγινε ξανά στόχος και μάλιιτα ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαλρ Μισέλ βρισκόταν στην πόλη.

Στο μεταξύ Κίεβο και Βρυξέλλες αναζητούν λύσεις για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι εξαγωγές 90 εκατ. τόνων τροφίμων που έχουν μπλοκαριστεί λόγω του πολέμου κρούοντας τον κώδωνα του ράλι των τιμών και μια παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. 

Οι δε χώρες της ΕΕ αδυνατούν να βρουν κοινό έδαφος επί της πρότασης της Κομισιόν για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι συνομιλίες με την Ουγγαρία δεν φαίνεται να αποδίδουν καρπούς καθώς η χώρα απειλεί με βέτο εάν δεν περάσουν οι αλλαγές που θέλει και το θέμα ίσως πάει σε συζήτηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες πως λόγω αντίδρασης αρκετών χωρών μάλλον θα απαλειφθεί  και η απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία χωρών της ΕΕ.  

Όλες οι εξελίξεις

23.08 Ντράγκι: Ο Πούτιν νόμιζε ότι θα μας δίχαζε, μα απέτυχε

O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Στην αρχή της συνάντησης, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι εδώ, θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Μπάιντεν για την πρόσκληση και τη φιλοξενία. Οι σχέσεις των χωρών μας, (καθώς και) των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία τις έκανε ακόμη ισχυρότερες». «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε οδό για την ειρήνη, για την κατάπαυση του πυρός και για την έναρξη αξιόπιστων διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ντράγκι τόνισε, παράλληλα, ότι «στην Ιταλία και στην Ευρώπη, οι άνθρωποι θέλουν να σταματήσουν αυτές οι σφαγές, αυτή η βία. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το τί μπορούμε να κάνουμε για να φέρουμε την ειρήνη».

«Ο Πούτιν νόμιζε ότι θα μας δίχαζε, αλλά απέτυχε. Όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία προκάλεσαν μια δραστική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήμασταν κοντά και τώρα είμαστε ακόμη πιο κοντά, και ξέρω ότι μπορούμε να βασιστούμε στην στήριξή σας, ως ειλικρινή φίλου της ΕΕ και της Ιταλίας» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο.

22.29 Ενεργειακή διελκυστίνδα

21.47 Η αντεπίθεση αυτή θα μπορούσε να υποδεικνύει μια νέα φάση στον πόλεμο, με την Ουκρανία να περνά στην επίθεση μετά από εβδομάδες κατά τις οποίες η Ρωσία πραγματοποίησε μια μεγάλη επίθεση χωρίς να επιτύχει ρήγμα.

21.15 Η Ρωσία λέει ότι απέκρουσε προσπάθεια ανακατάληψης του Φιδονησίου

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι απέκρουσε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ανακαταλάβει το Φιδονήσι, ένα νησάκι στη Μαύρη Θάλασσα, και ότι επέφερε βαριές απώλειες στις ουκρανικές δυνάμεις, σε άνδρες, πλοία και αεροσκάφη.

Δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν αυτοί οι ισχυρισμοί από ανεξάρτητες πηγές. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρέστοβιτς είπε νωρίτερα, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε μέσω του YouTube, ότι η Ουκρανία δεν προσπαθεί να ανακαταλάβει το νησί Ζμίνι (Φιδονήσι) επειδή είναι πολύ ευκολότερο να συνεχίσει να πλήττει ρωσικούς στόχους εκεί.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι στις 8 Μαΐου, παραμονή της Ημέρας της Νίκης, όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη του σοβιετικού στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν το νησί.

«Το εγχείρημα αυτό κατέληξε σε καταστροφή για την Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

20.55 Gazprom: Δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή αερίου σε νέο σταθμό

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διαμήνυσε απόψε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε ένα νέο σταθμό εισόδου, όπως πρότεινε η GTSOU, η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, η GTSOU ανέφερε ότι λόγω ανωτέρας βίας θα σταματήσει η ροή φυσικού αερίου από τον σταθμό εισόδου Σοχρανίφκα προς την Ευρώπη από αύριο Τετάρτη, 11 Μαΐου. Πρότεινε να συνεχιστούν οι ροές μέσω του σταθμού διασύνδεσης Σούτζα, που βρίσκεται σε εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία.

Η Gazprom απάντησε ότι έλαβε την ειδοποίηση από το Κίεβο ότι οι ροές θα σταματήσουν από τις 7 το πρωί, τοπική ώρα και διαβεβαίωσε ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους αγοραστές αερίου στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει καμία απόδειξη ότι υπάρχει ανωτέρα βία, ούτε κάποιο εμπόδιο που να δυσχεραίνει τη μεταφορά αερίου όπως προηγουμένως.

Η ρωσική εταιρεία, που έχει το μονοπώλιο εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών, διευκρίνισε ότι είναι «τεχνολογικώς αδύνατον» να μεταφερθεί όλος ο όγκος του αερίου μέσω του σταθμού διασύνδεσης Σούτζα, όπως πρότεινε το Κίεβο.

20.29 Φωτογραφίες των τραυματιών στο Azovstal

Μαχητές του τάγματος Αζόφ με αναρτήσεις φωτογραφιών στο Telegram δείχνουν τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται οι τραυματίες υπερασπιστές της Μαριούπολης, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Όλος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να δει τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται οι τραυματίες, τους ακρωτηριασμένους υπερασπιστές της Μαριούπολης και να δράσει. Σε συνθήκες έλλειψης κάθε υγιεινής, με ανοιχτές πληγές, με γάζες που δεν είναι πια αποστειρωμένες, χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και χωρίς τροφή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ότι οι στρατιωτικοί που φαίνονται στις φωτογραφίες και ακόμη εκατοντάδες που έχουν μείνει στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, έχουν βαριά τραύματα.

«Ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των τραυματιών στρατιωτών και τη μεταφορά τους σε εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία, όπου μπορούν να τους βοηθήσουν και να τους φροντίσουν κατάλληλα» , έγραψαν οι υπερασπιστές της Μαριούπολης.

Παράλληλα απευθύνουν έκκληση στον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό να επιβεβαιώσουν τις αρχές τους, με το να σώσουν τους τραυματίες που δεν είναι πλέον μαχητές.

20.19 Η Ουκρανία διακόπτει τη ροή ρωσικού αερίου από τον σταθμό της Σοχρανίφκα

Λόγω «ανωτέρας βίας» η Ουκρανία θα διακόψει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου από τη Σοχρανίφκα προς την Ευρώπη - Προτείνει να χρησιμοποιείται ο σταθμός Σούτζα για τη μεταφορά του αερίου

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από αύριο Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα.

Η Ουκρανία παραμένει διαμετακομιστικός κόμβος για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η GTSOU υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ, λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία». Ο σταθμός αυτός, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές λίγο μετά την εισβολή. Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, σε έναν αγωγό απ’ όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την GTSOU.

«Προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της και με βάση τους όρους της συμφωνίας, είναι δυνατόν να γίνεται προσωρινά η μεταφορά του φυσικού αερίου από το σημείο διασύνδεσης Σούτζα που βρίσκεται σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία», πρόσθεσε η GTSOU στην ανακοίνωσή της.

19.49 44 πτώματα αμάχων στο Ιζιούμ

Τα πτώματα 44 αμάχων βρέθηκαν σήμερα στα συντρίμμια ενός κτιρίου που καταστράφηκε τον Μάρτιο στο Ιζιούμ, μια πόλη υπό ρωσικό έλεγχο στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

«Σαράντα τέσσερα πτώματα αμάχων βρέθηκαν στο Ιζιούμ (…) στα συντρίμμια ενός πενταόροφου κτιρίου, που καταστράφηκε το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου» από τη Ρωσία, ανέφερε στο Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου Όλεγκ Σινεγκοούμποβ.

Ο ίδιος εξήγησε, όπως μεταδίδουν ουκρανικά ΜΜΕ, ότι οι κάτοικοι της πόλης απομακρύνουν τα συντρίμμια, «όταν δεν υπάρχουν βομβαρδισμοί» κι ενώ η περιοχή αποτελεί θέατρο σφοδρών μαχών.

Ο κυβερνήτης του Χαρκόβου δεν διευκρίνισε υπό ποιες συνθήκες οι σοροί εντοπίστηκαν, ούτε από ποιον, με την πόλη Ιζιούμ και τα περίχωρά της να έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία πήραν τον έλεγχο της την 1η Απριλίου, έπειτα από εβδομάδες εχθροπραξιών.

Από την πλευρά της, η εισαγγελία της περιφέρειας του Χαρκόβου ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα για «παραβίαση του δικαίου του πολέμου και προμελετημένες δολοφονίες», συμπληρώνοντας πως 14 πτώματα έχουν ταυτοποιηθεί.

«Σύμφωνα με την έρευνα, το διάστημα μεταξύ 7ης-10ης Μαρτίου του 2022 ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε συστηματικά την πόλη Ιζιούμ», επισημαίνεται στο δελτίο τύπου της ουκρανικής εισαγγελίας.

19.45: To Kογκρέσο των ΗΠΑ κινείται προς την αποδέσμευση επιπλέον 40 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία

Το αμερικανικό Κογκρέσο ακολουθεί τον Τζο Μπάιντεν στην ακλόνητη υποστήριξή του στο Κίεβο και εργάζεται για την αποδέσμευση ενός κολοσσιαίου νέου πακέτου ύψους σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, ενώ η πρώτη ψηφοφορία για την έγκριση αυτού του πακέτου ενδέχεται να διεξαχθεί αργότερα σήμερα.

Αυτά τα κονδύλια θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να εξοπλιστεί με άρματα μάχης, να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα και να καταπολεμήσει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε μια περίοδο κατά την οποία οι μάχες μαίνονται ακόμα στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σχεδιάζονται επίσης για να διασφαλιστεί «η συνέχεια των ουκρανικών δημοκρατικών θεσμών», καθώς και μια μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια.

Από την έναρξη του πολέμου, η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί ή παραδώσει ήδη στο Κίεβο όπλα και πυρομαχικά αξίας άνω των 3,7 δισ. δολαρίων κι ενώ τον Μάρτιο το Κογκρέσο ενέκρινε να διατεθούν 13,6 δισ. δολάρια για τη χορήγηση ανθρωπιστικής, οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Μπάιντεν ζητεί το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο βοήθειας 33 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 20 δισ. θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια.

Όμως, το βράδυ της Δευτέρας, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν ένα βήμα περαιτέρω, καταλήγοντας σε έναν συμβιβασμό για ένα πακέτο 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με το ΑΕΠ του Καμερούν το 2020.

Τα εκλεγμένα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ενδέχεται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε αυτόν τον προϋπολογισμό ήδη από απόψε, πριν από την ψηφοφορία στη Γερουσία στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Το να εγκριθεί γρήγορα αυτή η έκτακτη χρηματοδότηση είναι ουσιαστικό για να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό στον αγώνα του ενάντια στον αμείλικτο Πούτιν», επέμεινε σήμερα ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν «ηθική υποχρέωση» να σταθούν δίπλα στους «φίλους μας στην Ουκρανία».

Η έγκριση του πακέτου αυτού είναι κάτι σπάνιο σε ένα Κογκρέσο που είναι τόσο συνηθισμένο σε πολιτικές διαμάχες: αυτά τα μέτρα απολαμβάνουν ευρεία διακομματική υποστήριξη.

Σε δήλωσή του χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε το Κογκρέσο να ψηφίσει «αμέσως» μια τέτοια χρηματοδότηση, μιλώντας για επείγουσα ανάγκη.

19.34 Τέσσερις παραιτήσεις κυβερνητών περιφερειών στη Ρωσία

Τέσσερις κυβερνήτες περιφερειών παραιτήθηκαν σήμερα, καθώς η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων.

Οι επικεφαλής των περιφερειών Τομσκ, Σαράτοφ, Κίροφ και Μάρι Ελ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν αμέσως από τα καθήκοντά τους. Ο κυβερνήτης του Ριαζάν από την πλευρά του έκανε γνωστό ότι δεν θα διεκδικήσει μια νέα θητεία.

Οι εκλογές και στις πέντε περιφέρειες θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Ορισμένοι από τους παραιτηθέντες κυβερνήτες εκπροσωπούσαν περιοχές όπου το κυβερνών κόμμα της Ενιαίας Ρωσίας κατέγραψε σχετικά μικρά ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους. Οι αντιδημοφιλείς κυβερνήτες συχνά απομακρύνονται από το αξίωμα, υποβάλλοντας ομαδικά παραιτήσεις την άνοιξη.

Ο Ιλία Γκρασένκοφ, ο επικεφαλής της ομάδας προβληματισμού Κέντρο Ανάπτυξης Περιφερειακών Πολιτικών της Μόσχας, είπε ότι το Κρεμλίνο απομακρύνει τους αδύναμους κυβερνήτες λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση. «Είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός της οικονομίας, ιδίως σε αυτές τις περιοχές όπου οι επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων ήταν σημαντικές. Οι κυβερνήτες αυτοί πρέπει να αντικατασταθούν από νεότερους», είπε.

Η ρωσική οικονομία αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 8,8% φέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

19.33 Λευκορωσικές ειδικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία

Η Λευκορωσία θα αναπτύξει ειδικές δυνάμεις σε τρεις περιοχές κοντά στα νότια σύνορά της με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις καθώς ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο μίλησε για τον ρόλο ρωσικών πυραύλων στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.

Στενός σύμμαχος της Ρωσίας, η Λευκορωσία ανέφερε τον Μάρτιο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της δεν συμμετείχαν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία («ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά την Μόσχα) αλλά η χώρα χρησίμευσε ως τόπος εκκίνησης για τη Ρωσία να στείλει χιλιάδες στρατεύματα πέρα από τα σύνορα στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Μινσκ διαμαρτύρεται εδώ και μήνες για τις χώρες του ΝΑΤΟ που συγκεντρώνουν στρατιώτες κοντά στα σύνορά του - η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία είναι όλα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας - και αυξάνει τον όγκο και την ένταση των δικών του στρατιωτικών γυμνασίων ως απάντηση.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στα κρατικά σύνορα της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βίκτορ Γκουλέβιτς. «Η συσταθείσα ομάδα έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες σε ποσότητα και ποιότητα».

Η Λευκορωσία αναπτύσσει επίσης μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας, πυροβολικού και πυραύλων για ασκήσεις στα δυτικά, συμπλήρωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Ο Λουκασένκο τόνισε ότι η Μόσχα συμφώνησε να βοηθήσει το Μινσκ να κατασκευάσει πυραύλους παρόμοιους με τους Iskander, τους οποίους έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία στην Ουκρανία, και ότι επιθυμεί η Λευκορωσία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-400 και S-300.

«Είμαστε ρεαλιστές, καταλαβαίνουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε το ΝΑΤΟ. Αλλά μπορούμε να προκαλέσουμε ζημιά, ειδικά σε εκείνα τα εδάφη από τα οποία θα δεχτούμε επίθεση», είπε.

18.30 Εκτίμηση από την επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

18.01 Reuters: H Κομισιόν εξετάζει πρόταση για κοινό δανεισμό για χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο νέας κοινής έκδοσης χρέους από την ΕΕ, είπαν δύο αξιωματούχοι της Ένωσης, για να καλύψει το κενό ρευστότητας της Ουκρανίας, ύψους 15 δισ. ευρώ κατά τους επόμενους τρεις μήνες, αν και η Γερμανία αντιμετωπίζει την ιδέα με σκεπτικισμό, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η πρόταση της Κομισιόν είναι να δημοσιευτεί στις 18 Μαΐου, είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. Ο νέος κοινός δανεισμός της ΕΕ, εάν συμφωνηθεί, θα μπορούσε να βασίζεται στο σχέδιο SURE της ΕΕ για χρηματοδότηση των επιδομάτων ανεργίας κατά την πανδημία Covid-19, είπαν αξιωματούχοι.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως η Ουκρανία θα λάμβανε πολύ φθηνά δάνεια από την Ένωση και οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα έπρεπε να παρέχουν εγγυήσεις πως ο κοινός δανεισμός θα αποπληρωθεί.

«Είναι ένα από τα μοντέλα υπό εξέταση, μα τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα» είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η ΕΕ αναμένει οι ΗΠΑ να συμμετέχουν στην προσπάθεια και να παρέχουν περίπου 5 δισ. ευρώ, οπότε η Εε θα έπρεπε να συγκεντρώσει περίπου 10 δισ. ευρώ μέσω του κοινού δανεισμού, είπαν οι αξιωματούχοι.

Η ιδέα είναι να συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στη Βόννη στις 18-20 Μαΐου, είπαν αξιωματούχοι.

17.11 «Ιστορικό σημείο καμπής» η επίσκεψη Μπέρμποκ, λέει η Ουκρανία

Η Ουκρανία καλωσόρισε αυτό που χαρακτήρισε ως «ιστορικό σημείο καμπής» καθώς η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επισκέφθηκε το Κίεβο την Τρίτη, υποστηρίζοντας την επιδίωξη της Ουκρανίας για πλήρη ένταξη στην ΕΕ και αποκοπή των δεσμών στην ενέργεια με τη Ρωσία

Η Μπέρμποκ είναι η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης που επισκέπτεται την Ουκρανία από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους μετά από διενέξεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις κυρώσεις και τις προμήθειες όπλων. 

Η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και η Μπέρμποκ είπε ότι επιδιώκεται ο εκμηδενισμός των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας, προσθέτοντας πως «αυτό θα μείνει έτσι για πάντα». 

Ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, η Μπέρμποκ επίσης ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της γερμανικής πρεσβείας στο Κίεβο, σε μια συμβολική ψήφο εμπιστοσύνης, μετά την απομάκρυνση των διπλωματών του Βερολίνου στο παρελθόν. 

Η Μπέρμποκ, που πραγματοποίησε την επίσκεψη με τον Ολλανδό ομόλογό της, είπε ότι οι δύο χώρες θα προμήθευαν 12 πυροβόλα (howitzer) στην Ουκρανία και ότι θα άρχιζε άμεσα η εκπαίδευση στη χρήση τους. 

«Το γεγονός πως η Γερμανία υψώνει το ανάστημά της για την ειρήνη, για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία στην Ουκρανία- αυτό είναι ένα μεγάλο ιστορικό σημείο καμπής και είμαι ευγνώμων στη γερμανική κυβέρνηση για αυτή τη θέση» είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμιτρό Κουλέμπα. 

Η πρώτη στάση της Μπέρμποκ ήταν στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, όπου οι ρωσικές δυνάμεις κατηγορούνται ότι έχουν διαπράξει θηριωδίες για τις οποίες οι χώρες της Δύσης λένε πως αντιστοιχούν σε εγκλήματα πολέμου. 

Επισκεπτόμενη την πόλη με τη γενική εισαγγελέα της Ουκρανίας, η Μπέρμποκ είπε πως αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τους φόνους στη Μπούτσα θα έπρεπε να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. «Αυτό είναι που χρωστάμε στα θύματα» είπε, προσθέτοντας πως «και αυτά τα θύματα, το νιώθεις αυτό εδώ πολύ έντονα, αυτά τα θύματα θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς». 

Αργότερα είπε ότι η πόλη έχει γίνει σύμβολο για «απερίγραπτα εγκλήματα, βασανισμούς, βιασμούς, φόνους. Το απερίγραπτο κάνει αυτό το μέρος να φαντάζει μακριά. Και τότε στέκεσαι και κατανοείς: Η Μπούτσα είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό, ειρηνικό προάστιο. Θα μπορούσε να είχε συμβεί στον καθένα»

16:50 ΟΗΕ: Χιλιάδες περισσότεροι οι νεκροί άμαχοι από ό,τι υπολογιζόταν, «μαύρη τρύπα» η Μαριούπολη

«Η μεγάλη μαύρη τρύπα είναι στα αλήθεια η Μαριούπολη, όπου είναι δύσκολο για εμάς να έχουμε πρόσβαση και να αποκτούμε πλήρως επιβεβαιωμένες πληροφορίες» είπε η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής που παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία. 

Όπως προαναφέρθηκε, η Μπόγγκνερ είπε πως χιλιάδες περισσότεροι άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από ό,τι υπολογιζόταν ως τώρα- αριθμός πολύ υψηλότερος από τον αρχικό των 3.381. «Δουλεύουμε πάνω σε εκτιμήσεις, μα το μόνο που μπορώ να πω για τώρα είναι πως είναι χιλιάδες περισσότεροι από τους αριθμούς που σας έχουμε δώσει ως τώρα» πρόσθεσε. 

Η Μπόγκνερ έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από ένα ταξίδι στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα όπου επισκέφθηκε περιοχές γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ που είχαν καταληφθεί προηγουμένως από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η ομάδα της έχει αναφορές για τουλάχιστον 300 εκτελέσεις σε οικισμούς βόρεια του Κιέβου, περιλαμβανομένης της Μπούτσα, είπε και αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Η ομάδα της ερευνά επίσης «αξιόπιστες καταγγελίες», όπως τις χαρακτήρισε, για βασανιστήρια, κακομεταχείριση και εκτελέσεις από ουκρανικές δυνάμεις εναντίον των ρωσικών δυνάμεων εισβολής και συνδεόμενων με αυτές ένοπλων ομάδων.

«Σε ό,τι αφορά την έκταση των παραβιάσεων από τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ η κλίμακα είναι σημαντικά μεγαλύτερη στην πλευρά των καταγγελιών εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, καταγράφουμε επίσης παραβιάσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις», είπε.

16:24 Σκληρό βίντεο από το Al Jazeera

15:43 Για 26.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες κάνει λόγο η Ουκρανία

Περίπου 26.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε στην τελευταία του ενημέρωση το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. 

Όπως αναφέρθηκε την περασμένη ημέρα η Ρωσία υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες στην κατεύθυνση της Αβντίιβκα, βόρεια της πόλης του Ντονέτσκ. 

Επίσης, υποστηρίζεται πως η Ρωσία έχει χάσει 1.170 άρματα μάχης, 2.808 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 519 συστήματα πυροβολικού, 185 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, 87 αντιαεροπορικά συστήματα, 199 αεροπλάνα, 158 ελικόπτερα, 1.980 οχήματα και φορτηγά μεταφοράς καυσίμων, 12 σκάφη, 380 drones, 41 μονάδες ειδικού εξοπλισμού και 94 πυραύλους cruise. 

15:04 Πάνω από 8 εκατ. οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία

Περισσότεροι από 8 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ

14:49 Κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία από τη Ρωσία, λένε οι Βρυξέλλες

Σε ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ τονίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, μαζί με τους διεθνείς εταίρους τους, καταδικάζουν σθεναρά την κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας, η οποία στόχευε το δορυφορικό δίκτυο KA-SAT, το οποίο διαχειρίζεται η Viasat».

Επισημαίνεται ότι κυβερνοεπίθεση έλαβε χώρα μία ώρα πριν από την «απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, διευκολύνοντας έτσι τη στρατιωτική επίθεση».

Η κυβερνοεπίθεση είχε σημαντικό αντίκτυπο προκαλώντας διακοπές επικοινωνίας σε αρκετές δημόσιες αρχές, επιχειρήσεις και χρήστες στην Ουκρανία, καθώς και επηρεάζοντας αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ.

«Κυβερνοεπιθέσεις που στοχεύουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένως ζωτικής σημασίας υποδομών, θα μπορούσαν να επεκταθούν σε άλλες χώρες και να προκαλέσουν συστημικές επιπτώσεις θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης», τονίζεται.

Russian hacker in a hoodie

14:40 Η σεξουαλική βία ως όπλο στον πόλεμο. ”Εξαφανίσεις πολιτών” αλλά και εγκλήματα από τις ουκρανικές δυνάμεις

Η επικεφαλής της αποστολής παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία, Ματίλντα Μπόγκνερ λέει ότι έλαβε αναφορές για βιασμό, εξαναγκαστικό γυμνό και απειλές άσκησης σεξουαλικής βίας μετά από επισκέψεις σε 14 πόλεις στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνιχίφ.

″Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι τα πιο συχνά αναφερόμενα θύματα” όπως είπε. 

Από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου ο ΟΗΕ αναφέρει επίσης ότι έχει τεκμηριώσει 204 περιπτώσεις  ”εξαφάνισης” πολιτών.

Εκτός από τις πράξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, η ενημέρωση του ΟΗΕ προσθέτει: «Λάβαμε αξιόπιστες πληροφορίες για βασανιστήρια, κακομεταχείριση και παράνομη κράτηση από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αιχμαλώτων πολέμου που ανήκουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και σε συνδεδεμένες ένοπλες ομάδες. Η Ρωσία και η Ουκρανία ”πρέπει να διερευνήσουν άμεσα και αποτελεσματικά” αυτούς τους ισχυρισμούς και να ”δώσουν εντολή στις δυνάμεις τους” να σταματήσουν περαιτέρω παραβιάσεις, λέει ο Μπόγκνερ.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι έχει επίσης καταγράψει εκατοντάδες εκπαιδευτικές και ιατρικές εγκαταστάσεις και περίπου 50 χώρους λατρείας να έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, η Μπόγκνερ λέει ότι ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν είναι κατά ”χιλιάδες υψηλότερος” από τον αριθμό που είχε αρχικά δοθεί για 3.381 και τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν επιδεινωθεί καθώς οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια. Η αποστολή παρακολούθησης του ΟΗΕ στην Ουκρανία καταγράφει παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

14:32 Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον Μολδαβό ομόλογό του

Tηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Ο κ. Δένδιας τον ευχαρίστησε για τη συνδρομή της Μολδαβίας στην πραγματοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων “Nόστος”, καθώς και της επίσκεψής του στην Οδησσό, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter

Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

In a phone call today, Ι thanked my #Moldova counterpart @nicupopescu for

Keywords
ηπα, οηε, εκλογες ηπα, ηπα, οηε, πουτιν, νεκροι, το νησι, βρυξέλλες, πετρελαιο, ουγγαρια, νέα, ρωσία, youtube, μαΐου, εταιρεία, μμε, θεατρο, στρατος, ψηφοφορία, αεπ, βουλη, εκλογες, νατο, reuters, επιδοματα, σημαίνει, σθεναρά, hacker, twitter, phone, today, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ανασχηματισμος, www.youtube.com, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, ξανα, βιντεο, χωρες, ρωσία, το θεμα, αεπ, βημα, γερμανια, δανεια, ηγετης, θαλασσα, θεμα, θητεια, ιατρικη, ιβαν, ιταλια, μμε, νησι, ογκος, οικονομια, ουκρανια, ρωσικα, υπουργειο οικονομικων, φυσικο αεριο, φωτογραφιες, ωρα, reuters, youtube, ακλονητη, αμυνα, ανοιξη, εβδομαδες, βετο, βετερανος, βοηθεια, βοννη, βορεια, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, δοθει, δωσει, δικτυο, εγινε, εγκληματα, εγχειρημα, εδαφος, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκπαιδευση, εκτιμηση, εβδομαδα, ενεργεια, ενημερωση, εξι, επικοινωνια, επρεπε, ερευνα, εταιρεία, ευρωπη, ζημια, ιδεα, ειδοποιηση, υπηρεσια, ιγκορ, οικο, ιστορικο, κυβερνηση, κιεβο, κλιμακα, κογκρεσο, κομμα, κομβος, λετονια, λιθουανια, λογο, μαΐου, μακρια, μηνες, μοντελα, μοσχα, νατο, νικη, ομαδα, ουσιαστικο, οχηματα, πλοια, ροη, πολωνια, πρωι, ροες, ρολο, συζητηση, συνεχεια, σθεναρά, σκαφη, σχεδιο, τεθωρακισμενα, τμημα, τριτη, φθηνα, υπουργειο εξωτερικων, φαρμακα, φαινονται, φυσικο, φορτηγα, ψηφοφορία, ασφαλεια, βηματα, phone, κυβικα, ειδικες δυναμεις, εξαγωγες, ενωση, hacker, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, εισβολη, κολοσσος, λευκο, μεινει, μπροστα, νιωθεις, ογκο, ομαδες, πακετο, πηγες, πληροφοριες, πληγες, ρηγμα, ρωσοι, σημαίνει, ταξιδι, today, ουασινγκτον, θελω να, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Live, Πλήγματα, Οδησσό, Azovstal,Live, pligmata, odisso, Azovstal