Ισραήλ: «Περικυκλώνουμε την πόλη της Γάζας»- τι θα γίνει με τα καύσιμα των νοσοκομείων

Ο υποστράτηγος Χέρτζι Χαλέβι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι στρατεύματα επιχειρούν εντός της πόλης της Γάζας και την περικυκλώνουν από πολλές πλευρές.

«Έχουμε προχωρήσει άλλο ένα σημαντικό στάδιο στον πόλεμο. Οι δυνάμεις είναι στην καρδιά της βόρειας Γάζας, επιχειρούν στην πόλη της Γάζας, την περικυκλώνουν και βαθαίνουν (την χερσαία επιχείρηση)» δήλωσε σχετικά, προσθέτοντας πως «οι δυνάμεις μάχονται σε μια πυκνή και πολύπλοκη αστική περιοχή, που απαιτεί επαγγελματική μάχη και θάρρος».

Όπως είπε, γίνονται μάχες σώμα με σώμα: «Οι δυνάμεις

εδάφους συνοδεύονται από ακριβείς πληροφορίες, με πυρά από τον αέρα και τη θάλασσα. Αυτή η συνεργασία κάνει τη μάχη ακόμα πιο αποτελεσματική».

«Οι πολεμιστές μας, μαχόμενοι σώμα με σώμα ενάντια σε έναν αιμοβόρο εχθρό, έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Συντροφικότητα και μαχητικό πνεύμα ρέουν στις φλέβες τους» είπε, προσθέτοντας πως «το πνεύμα της ισραηλινής κοινωνίας και ο δίκαιος σκοπός μας μας συνοδεύουν ανά πάσα στιγμή».

Ο Χαλέβι είπε ότι ο πόλεμος αυτός έχει «οδυνηρό και δύσκολο τίμημα», με 18 στρατιωτικούς να έχουν σκοτωθεί ως τώρα στη χερσαία επιχείρηση. «Χάσαμε τους καλύτερους από τους γιους μας στον πόλεμο, αγκαλιάζουμε τις οικογένειές τους...θα συνεχίσουμε να νικάμε».

Παράλληλα πρόσθεσε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποχρέωση να φέρουν πίσω όλους τους ομήρους που κρατούνται από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Σημείωσε ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία δραστηριοποιείται με «σημαντική ισχύ» στη Γάζα, μα τόνισε πως «λιγότερο από το ήμισυ» της δύναμης της IAF χρησιμοποιείται εκεί. Το μεγαλύτερο κομμάτι της είναι έτοιμο, με φορτωμένες βόμβες, «αν υπάρξει ανάγκη να επιτεθεί σε άλλα μέτωπα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι έχουν χαθεί ζωές Ισραηλινών στρατιωτών, και τίποτα «δεν είναι 100%» στη μάχη, μα «την τελευταία εβδομάδα, ενώ είμαστε ενεργοί (στο έδαφος) στη Γάζα, ακόμα και αν κάτι άρχιζε άσχημα, οι IDF (ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) είχαν το πάνω χέρι. Κάθε μέρα πολλά δεκάδες μέλη της Χαμάς σκοτώνονται».

Η σύγκρουση, τόνισε, είναι ευρύτερη από το «Ισραήλ-Χαμάς...Υπάρχουν διεθνείς πτυχές. Εκτιμούμε θερμά την παρουσία του στρατού των ΗΠΑ εδώ μαζί μας, σε βαθιά συνεργασία».

Ως προς τις επιχειρήσεις των IDF, είπε ότι όχι μόνο περικυκλώνεται η πόλη της Γάζας, μα ισραηλινές δυνάμεις είναι επίσης εντός «σημαντικών περιοχών...μέσα σε κεντρικές εγκαταστάσεις της Χαμάς, καταστρέφοντας στόχους πάνω και κάτω από το έδαφος, σκοτώνοντας τρομοκράτες και ακτιβιστές της Χαμάς».

Ερωτηθείς για τις προμήθειες καυσίμων στη Γάζα, ο Χαλέβι είπε ότι θα επιτραπεί να μπουν καύσιμα για χρήση σε νοσοκομεία εάν και εφόσον αυτά ξεμείνουν. «Εξετάζουμε την κατάσταση στη Λωρίδα κάθε μέρα. Εδώ και πάνω από μια εβδομάδα μας λένε ότι τα καύσιμα στα νοσοκομεία θα εξαντληθούν και δεν έχει συμβεί αυτό. Θα δούμε πότε θα έρθει αυτή η μέρα, (όταν έρθει) θα μεταφερθούν καύσιμα, υπό επίβλεψη, στα νοσοκομεία και θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί πως δεν θα φτάσουν στις υποδομές της Χαμάς και δεν θα εξυπηρετήσουν τους πολεμικούς της στόχους».

Σημειώνεται πως, λίγο αργότερα, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ έβγαλε ανακοίνωση όπου τονίζεται ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει εγκρίνει κάποια τέτοια μεταφορά (καυσίμων). 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ, η Χαμάς έχει περίπου το 40% των 500.000 λίτρων καυσίμων στη Γάζα. 

Με πληροφορίες από Times of Israel

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Πάνω από 9.000 νεκροί, λέει το υπ. Υγείας της Γάζας- η Χεζμπολάχ λέει χτύπησε ισραηλινές θέσειςΕρευνα RE/MAX: Νέα ανηφόρα στις τιμές των ενοικίων - Οι περιοχές που «καίνε»Κιβωτός του Κόσμου: Την παραπομπή του π. Αντώνιου για κακουργήματα εισηγήθηκε ο εισαγγελέας
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ, Περικυκλώνουμε, Γάζας-,israil, perikyklonoume, gazas-