ΗΠΑ: Η στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν απειλεί την περιοχή

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν το Σάββατο, λέγοντας στο κορυφαίο αμυντικό φόρουμ της Ασίας πως η πρόσφατη κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από το αυτόνομο νησί απειλεί να αλλάξει το status quo.

Μιλώντας στο Shangri-La Dialogue στη Σιγκαπούρη, ο Όστιν σημείωσε μια «σταθερή αύξηση στην προκλητική και αποσταθεροποιητική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στην Ταϊβάν»,

περιλαμβανομένων σχεδόν καθημερινών στρατιωτικών πτήσεων κοντά στο νησί από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. «Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει, μα δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τη ΛΔΚ» είπε.

Ο Όστιν είπε πως η Ουάσινγκτον παραμένει αφοσιωμένη στην «πολιτική της μίας Κίνας», που αναγνωρίζει το Πεκίνο μα επιτρέπει ανεπίσημες σχέσεις και αμυντικούς δεσμούς με την Ταϊπέι.

Η Κίνα έχει αυξήσει τις στρατιωτικές της προκλήσεις σε βάρος της δημοκρατικής Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια, με στόχο τον εκφοβισμό της ώστε να αποδεχτεί τις απαιτήσεις του Πεκίνου για ένωση με την κομμουνιστική ενδοχώρα.

«Παραμένουμε εστιασμένοι στη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και του status quo στα Στενά της Ταϊβάν» είπε ο Όστιν στην ομιλία του. «Μα οι κινήσεις της ΛΔΚ απειλούν να υπονομεύσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στον Ινδικό- Ειρηνικό».

Ο ίδιος έκανε παραλληλισμό με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας πως «μας υπενθύμισε τους κινδύνους από την υπονόμευση μιας διεθνούς τάξης που έχει τις ρίζες της σε κανόνες και σεβασμό».

Ο Όστιν είπε πως «η βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη έχει ίδια σημασία στο Ινδικό-Ειρηνικό όπως και στην Ευρώπη».

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι αυτό που συμβαίνει όταν οι καταπιεστές ποδοπατούν τους κανόνες που μας προστατεύουν όλους» είπε, προσθέτοντας πως «είναι αυτό που συμβαίνει όταν μεγάλες δυνάμεις αποφασίζουν πως οι αυτοκρατορικές τους ορέξεις έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα δικαιώματα των ειρηνικών γειτόνων τους».

Ο Όστιν συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Κινέζο υπουργό Άμυνας Γουέι Φενγκέ στο περιθώριο της συνδιάσκεψης για συνομιλίες στις οποίες συζητήθηκε πολύ η Ταϊβάν, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο Όστιν αποσαφήνισε πως, ενώ οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν, έχουν επίσης σημαντικούς προβληματισμούς για την πρόσφατη συμπεριφορά της Κίνας και υπέδειξε πως το Πεκίνο μπορεί να προσπαθεί να αλλάξει το status quo.

Ο Γουέι, στο μεταξύ, διαμαρτυρύθηκε στον Όστιν για νέες πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, λέγοντας πως «υπονομεύουν σοβαρά τα συμφέροντα εθνικής κυριαρχίας και ασφαλείας της Κίνας» σύμφωνα με το κινεζικό CCTV.

Η Κίνα «αντιτίθεται και καταδικάζει» και η κινεζική κυβέρνηση και ένοπλες δυνάμεις θα «συντρίψουν με αποφασιστικότητα οποιοδήποτε σχέδιο ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν και θα διασφαλίσουν την επανένωση της πατρίδας» φέρεται να είπε ο Γουέι στον Όστιν. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι ο Γουέι δήλωσε πως η Κίνα θα απαντούσε σε οποιαδήποτε κίνηση για επίσημη ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν «συντρίβοντάς την με κάθε κόστος, περιλαμβανομένου πολέμου».

Με πληροφορίες από Associated Press

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Μάχη μαμάς αρκούδας με αρσενικό για να σώσει το μικρό της σε βουνό της Ισπανίας (βίντεο)Η ελληνική απάντηση στα επικίνδυνα παιχνίδια του ΕρντογάνΕρντογάν: Η Ελλάδα κάλεσε χώρες να μη συμμετάσχουν στην άσκηση EFES 2022 μα δεν την άκουσαν
Keywords
Τυχαία Θέματα