ΗΠΑ: Ερευνητές δημιούργησαν την μικρότερη ρομποτική ασύρματη κάμερα που τοποθετήθηκε σε έντομα

Μία ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, των Ηνωμένων Πολιτειών, δημιούργησε μια μικροσκοπική ασύρματη κάμερα, που είναι αρκετά ελαφριά ώστε να μεταφέρεται από σκαθάρια.

Η κάμερα, χαμηλής ισχύος, μπορεί να μεταδώσει έως και πέντε καρέ ανά δευτερόλεπτο, ασπρόμαυρου βίντεο χαμηλής ανάλυσης σε ένα smartphone, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Η κάμερα ζυγίζει μόλις 250 χιλιοστά του γραμμαρίου, που είναι περίπου το ένα δέκατο του βάρους ενός χαρτιού μίας τράπουλας.

University of Washington

researchers create a 'GoPro' for beetles https://t.co/P260lisiiu via @seattlepi

Washington Research Foundation & WRF Capital (@wrfseattle) July 16, 2020

Αν και ο αισθητήρας είναι χαμηλής ανάλυσης, καταγράφοντας μόνο εικόνες 160 με 120 pixel, είναι τοποθετημένος σε μηχανικό βραχίονα που μπορεί να μετατοπιστεί από πλευρά σε πλευρά, επιτρέποντας στην κάμερα να καταγράφει εικόνες αριστερά και δεξιά, να σαρώνει το περιβάλλον, όπως ένας σκαθάρι, και να τραβά μια πανοραμική εικόνα υψηλότερης ανάλυσης.

Προκειμένου να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής η μπαταρία με την οποία είναι εφοδιασμένη η κάμερα, οι ερευνητές φρόντισαν οι εικόνες να καταγράφονται μόνο όταν το σκαθάρι βρίσκεται σε κίνηση. Με αυτό τον τρόπο η κάμερα λειτούργησε για έξι ώρες με την μπαταρία πλήρως φορτισμένη.

Σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών, αυτή είναι η μικρότερη ασύρματη ρομποτική κάμερα που τοποθετήθηκε σε έντομα.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Science Robotics.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής, Σιάμ Γκολακότα, οι μικροσκοπικές ρομποτικές κάμερες θέτουν νέα δεδομένα στον τομέα της παρακολούθησης.

«Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται ο κόσμος για τα νέα δεδομένα έτσι ώστε να γνωρίζει τους κινδύνους προκειμένου να βρει λύσεις να τους αντιμετωπίσει».

Πηγή: BBC, UW News

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Οι πιο κοντινές εικόνες που έχουν ληφθεί ποτέ από τον ήλιο απεικονίζουν φωτιές στην επιφάνειά του Ρομποτικοί επιστήμονες στην «κούρσα» της επιστημονικής έρευνας Ρομποτικό χέρι έλυσε τον κύβο του Ρούμπικ
Keywords
Τυχαία Θέματα