Ινδία: Για πρώτη φορά από το 1977 δεν σκότωσαν ρινόκερο στο μεγαλύτερο καταφύγιο άγριων ζώων

Ένας μονόκερος ρινόκερος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια απογραφής στο Εθνικό Πάρκο Kaziranga, στην περιοχή Golaghat, στη βορειοανατολική πολιτεία Assam της Ινδίας, 26 Μαρτίου 2018.

Κανένας ρινόκερος δεν θανατώθηκε πέρυσι από λαθροκυνηγούς στο μεγαλύτερο καταφύγιο άγριων ζώων στον κόσμο που φιλοξενεί τον υπό εξαφάνιση μεγάλο μονόκερο ρινόκερο, στην πολιτεία Ασαμ της Ινδίας. Οπως γνωστοποίησαν οι αρχές, ήταν η πρώτη φορά από το 1977 που συνέβη αυτό.

Γεμάτο με λιβάδια με ελεφαντόχορτο, βαλτώδεις λιμνοθάλασσες και πυκνά δάση, το Εθνικό Πάρκο Καζιράνγκα στην  βορειοανατολική Ινδία

φιλοξενεί περίπου 2.200 ρινόκερους, σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού τους. Αποτελεί δημοφιλή προορισμό για μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και για αθλητές του κρίκετ. Ωστόσο η λαθροθηρία είχε λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Υπολογίζεται ότι οι λαθροκυνηγοί σκότωσαν περισσότερους από 190 ρινόκερους στο Aσαμ μεταξύ 2000 και 2021, αλλά κανένας δεν σκοτώθηκε πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε η αστυνομία της πολιτείας στο Reuters. Η τελευταία φορά που δεν υπήρξε κανένα κρούσμα λαθροθηρίας ήταν το 1977.

Tόσο το 2013 όσο και το 2014, 27 ρινόκεροι θανατώθηκαν στο Ασαμ από λαθροκυνηγούς, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Οι λαθροκυνηγοί προσπαθούσαν να πουλήσουν τα κέρατά τους έναντι χιλιάδων δολατίων στην Ανατολική Ασία, καθώς θεωρούνται φάρμακα και κοσμήματα.

Οι δασικοί υπάλληλοι κανονίζουν τα κατασχεμένα κέρατα ρινόκερου πριν τα κάψουν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ρινόκερου στο Bokakhat κοντά στο Εθνικό Πάρκο Kaziranga στη βορειοανατολική πολιτεία Assam, Ινδία, 22 Σεπτεμβρίου 2021.

Η αστυνομία του Ασαμ είπε ότι 58 λαθροκυνηγοί συνελήφθησαν πέρυσι, πέντε τραυματίστηκαν και τέσσερις σκοτώθηκαν.

″Πρέπει να διατηρήσουμε την πίεση στις συμμορίες λαθροθηρίας”, δήλωσε ο ειδικός γενικός διευθυντής της αστυνομίας του Ασαμ, Γκιανέντρα Πρατάπ Σινγκ, ο οποίος ηγείται μιας ειδικής ομάδας για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το γράφημα της λαθροθηρίας παραμένει σταθερό για μερικά χρόνια» μέχρι να γίνει ο κανόνας, τόνισε.  

Κατασχεμένα κέρατα ρινόκερου καίγονται κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ρινόκερου στο Bokakhat κοντά στο Εθνικό Πάρκο Kaziranga στη βορειοανατολική πολιτεία του Assam, Ινδία, 22 Σεπτεμβρίου 2021. 

Οι αρχές σχεδιάζουν επίσης να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη διερεύνηση όσων αγοράζουν κέρατα ρινόκερου λαθροθηρίας σε άλλες πολιτείες και χώρες, πρόσθεσε.

Παρά τη λαθροθηρία στο Άσαμ, ο παγκόσμιος πληθυσμός του μονόκερου ρινόκερου έχει εκτοξευθεί σε περίπου 3.700 από μόλις 200 στις αρχές του 20ου αιώνα, σύμφωνα με το WWF.

Εκτός από την Ινδία, ζουν και στο Νεπάλ.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΝότια Αφρική: Ρινόκερος επέστρεψε στην άγρια ζωή έξι χρόνια μετά από μια άγρια επίθεσηΟ «Ρινόκερος» σηκώνει και πάλι αυλαία με πρωταγωνιστή τον Αιμιλιανό ΣταματάκηΒρέθηκαν απολιθώματα γιγάντιου ρινόκερου - Ψηλότερος από καμηλοπάρδαλη
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ινδία, 1977,india, 1977