Η Βρετανία θα συνεχίσει τις πληρωμές της προς την ΕΕ τουλάχιστον μέχρι το 2020, διαμηνύουν οι Βρυξέλλες

Η Βρετανία θα χρειαστεί να συνεχίσει τις πληρωμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μακροπρόθεσμα προγράμματα τουλάχιστον μέχρι το 2020, ακόμα και μετά την αποχώρησή της από την Ένωση, δήλωσε ο Γκίντερ Έτινγκερ, επίτροπος προϋπολογισμού της ΕΕ στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Η Βρετανία έχει την υποχρέωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για μακροπρόθεσμα προγράμματα πριν το δημοψήφισμα
πέρυσι που έθεσε τη χώρα σε τροχιά εξόδου από την ΕΕ το 2019, αναφέρει σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.

"Επομένως, το Λονδίνο θα χρειαστεί να αποστέλλει χρήματα στις Βρυξέλλες τουλάχιστον έως το 2020", είπε στην εφημερίδα.

Μεταξύ άλλων, ο Έτινγκερ είπε ότι αναμένει την Γερμανία να αντιμετωπίσει ένα πρόσθετο κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ (σε μονοψήφια νούμερα) ως αποτέλεσμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς το Brexit θα αφήσει μια "τρύπα" στον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ μεταξύ 10 και 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, είπε ο επίτροπος.

Το κενό μπορεί να καλυφθεί από δημοσιονομικές περικοπές και αύξηση των συνεισφορών χωρών-μελών, αλλά η Ένωση μπορεί επίσης να εξοικονομήσει χρήματα και από την κατάργηση των εκπτώσεων που είχε διαπραγματευτεί ανά τα χρόνια με κράτη-μέλη, μεταξύ των και με τη Βρετανία.

"Αυτό θα φέρει σημαντική διοικητική απλούστευση, και θα θέσει τέλος στα παζάρια που συνοδεύουν τις διαπραγματεύσεις προϋπολογισμών έως τώρα", εξήγησε ο Έτινγκερ.

Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε συνοπτικά πέντε διαφορετικές προτάσεις αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους που συνεπάγεται η αποχώρηση της Βρετανίας, σημειώνοντας πως η ΕΕ θα μπορούσε να αναζητήσει νέες πηγές χρηματοδότησης, όπως φόρους σε επιχειρήσεις, φόρο σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ή εισφορές στο ηλεκτρικό, σε βενζίνη, ή σε εκλύσεις μονοξείδιου του άνθρακα, μεταξύ άλλων.

Στα 40 δισ. ο λογαριασμός του Brexit;

Η Βρετανία είναι διατεθειμένη να πληρώσει 40 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκαλύπτει αποκλειστικό δημοσίευμα της Sunday Telegraph, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Επικαλούμενη τρείς ανώνυμους αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την EE, η Κυριακάτικη Τέλεγραφ αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να καταβάλλει 40 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτά όμως υπό την προϋπόθεση ότι παράλληλα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον εμπορικό καθεστώς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ένωσης το οποίο θα έχει συμφωνηθεί έως το πρώτο εξάμηνο του 2019, πριν την διετή προθεσμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.

Η ΕΕ, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, απαιτεί 60 δισ. όπως άλλωστε αρχικά είχε δηλώσει ο επικεφαλής των ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ. Μετά, κατόπιν πίεσης των Ανατολικοευρωπαικών χωρών το ποσό ανέβηκε στα 100 δισ. Ωστόσο ουδείς, ούτε προφανώς οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, εννοούσαν σοβαρά ένα τόσο δισθεώρητο ποσό. Το αρχικό ποσό των 60 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι αυτό που συζητείται. Η αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας υποδεικνύει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει περισσότερο απ΄ ότι φαίνεται από τις επίσημες δηλώσεις ως προς τις τρεις βασικές προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες.

Αυτές είναι: οι οφειλές, το καθεστώς των μεταναστών και τα ανοιχτά σύνορα Βόρειας και Νότιας Ιρλανδίας. Οσον αφορά τους μετανάστες, η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, δεν αναφέρεται σε περιορισμό της μετανάστευσης από το 2019 και μετά, αλλά σε "καταγραφή" των εισερχομένων, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τέλος για το θέμα των συνόρων στην Ιρλανδία, όλα δείχνουν ότι οι απόψεις των δύο πλευρών συγκλίνουν.

Πηγή: DW, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα