Η Ιορδανία προωθεί σχέδιο για επανένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο - Ποια χώρα αντιδρά

Ειρηνευτικό σχέδιο για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στη Συρία, που έχει μπει στον δέκατο τρίτο χρόνο της, προωθεί η Ιορδανία την παραμονή της συνάντησης που οργανώνεται στη Σαουδική Αραβία για να εξεταστεί η πιθανή επιστροφή της Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο αυτό αναμένεται να συζητηθεί σήμερα από τους ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, του Ιράκ, της Ιορδανίας, των κρατών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και την οικοδέσποινα

Σαουδική Αραβία στην Τζέντα.

Η συμμετοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ανεστάλη μετά την καταστολή το 2011 λαϊκού ξεσηκωμού, το έναυσμα του πολέμου στη χώρα αυτή, και ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ απομονώθηκε διπλωματικά έκτοτε, ιδίως στον αραβικό κόσμο.

Έπειτα από χρόνια διεθνών προσπαθειών για να τερματιστεί ο πόλεμος, που κατέληξαν σε αδιέξοδο, το βασίλειο θα προτείνει να σχηματιστεί αραβική ομάδα μεσολάβησης, που θα προωθήσει «λεπτομερές σχέδιο», που θα επιλύει «όλα τα ζητήματα κλειδιά», ανέφερε η πηγή.

Πρόκειται για προσέγγιση «βήμα προς βήμα», στο τέλος της οποίας η Συρία θα μπορεί να επανενταχθεί στον Αραβικό Σύνδεσμο, συνέχισε η πηγή. Πρόκειται για αξιωματούχο της Ιορδανίας, χώρας που έχει υποδεχθεί 1,3 εκατ. σύρους πρόσφυγες.

Ο «οδικός χάρτης» που εισηγείται το Αμάν θα επιτρέπει να αντιμετωπιστούν η ανθρωπιστική κρίση, ζητήματα ασφαλείας και πολιτικά ζητούμενα, κατά την πηγή.

Ο ιορδανός ΥΠΕΞ Αϊμάν Σαφάντι συζήτησε το σχέδιο με τον σύρο πρόεδρο Άσαντ τον Φεβρουάριο, όταν έκανε την πρώτη επίσκεψη αξιωματούχου του βασιλείου στη Δαμασκό μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν υποδέχθηκαν πρόσφατα τον κ. Άσαντ, καθώς μοιάζει να γενικεύεται στην περιοχή η τάση αποκατάστασης των σχέσεων, ειδικά μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που προκάλεσε τεράστια καταστροφή στη νότια Τουρκία και σε τομείς της Συρίας.

Μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν, η Σαουδική Αραβία –η οποία για καιρό αντιστεκόταν στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία– μοιάζει πλέον να έχει υιοθετήσει νέα προσέγγιση. Το Ριάντ υποδέχθηκε την Τετάρτη τον σύρο ΥΠΕΞ Φάισαλ Μέκνταντ. Οι δυο χώρες συμφώνησαν να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες σύντομα.

Σύμφωνα με την πηγή του Reuters, η Ιορδανία έχει συζητήσει το σχέδιο με τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ. Ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα είναι η επιστροφή των προσφύγων, πολλοί από τους οποίους φοβούνται πως θα υποστούν αντίποινα.

Η πηγή τόνισε πως η υποστήριξη της Δύσης είναι κρίσιμη για να τερματιστεί η κρίση και να αρθούν οι κυρώσεις, να αρχίσει η μεταπολεμική ανοικοδόμηση και να αντιμετωπιστούν οι πελώριες ανθρωπιστικές ανάγκες.

Ανάμεσα στα πιο δύσκολα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η παρουσία «σεκταριστικών ένοπλων ομάδων» –ο όρος αναφέρεται στις φιλοϊρανικές οργανώσεις, ιδίως της Χεζμπολάχ– και αυτό της διακίνησης ναρκωτικών, κατά την πηγή.

Σεναριολογία η επιστροφή της Συρίας

Οι δηλώσεις περί επιστροφής της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο «δεν είναι παρά σεναριολογία», καθώς οι λόγοι για την εκδίωξή της συνεχίζουν να ισχύουν, δήλωσε χθες Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι.

«Δεν έχει προταθεί τίποτα, δεν πρόκειται παρά για σεναριολογία για τα (περί επιστροφής) της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, και η απόφαση επαφίεται στον συριακό λαό», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, την παραμονή συνάντησης για τη Συρία που οργανώνεται στη Σαουδική Αραβία, με τη συμμετοχή εννιά αραβικών κρατών, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ.

Η σημερινή σύνοδος θα διεξαχθεί πέντε εβδομάδες πριν από την προσεχή τακτική σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, τη 19η Μαΐου στη Σαουδική Αραβία.

Το Ριάντ φέρεται να σχεδιάζει να καλέσει σε αυτήν τον πρόεδρο της Συρίας.
Η συμμετοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ανεστάλη μετά την καταστολή το 2011 λαϊκού ξεσηκωμού, το έναυσμα του πολέμου στη χώρα αυτή, και ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ απομονώθηκε διπλωματικά έκτοτε, ιδίως στον αραβικό κόσμο.

«Η θέση του Κατάρ είναι σαφής: υπήρχαν λόγοι που η Συρία τέθηκε εκτός (Αραβικού Συνδέσμου) και οι λόγοι αυτοί εξακολουθούν πάντα να υπάρχουν», επέμεινε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του εμιράτου του Κατάρ.

Από την αρχή της ένοπλης σύρραξης στη Συρία, το Κατάρ υποστήριξε οργανώσεις της αντιπολίτευσης και προσέφερε δωρεές για τους σύρους πρόσφυγες.

Ο πόλεμος στη Συρία, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών και προκάλεσε τεράστια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

«Ο πόλεμος έχει σταματήσει, αλλά Σύροι είναι πάντα εκτοπισμένοι», παραμένουν «αθώοι στις φυλακές», τόνισε ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

«Δεν θέλουμε να επιβάλουμε λύσεις στον συριακό λαό, αυτός πρέπει να καταλήξει σε αυτές, πρέπει όμως να υπάρξει πολιτική ρύθμιση», συνέχισε. «Δεν θα ακούσουμε τίποτα (...) προτού υπάρξει πολιτική διευθέτηση», επέμεινε ο σεΐχης αλ Θάνι

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΙταλία: Πού το πάει η Μελόνι με το «Made in Italy»Aγιοι Τόποι: H τρίτη παλαιότερη εκκλησία στον κόσμο που συντηρείται από μια χούφτα Παλαιστινίων πιστώνNagel: Η Γερμανία είναι πλέον ενεργειακά ισχυρή - Ασφαλείς και οι τράπεζες
Keywords
Τυχαία Θέματα